Як витримувати стрес, справлятися з гнівом та перебороти втому: поради психологині

Як витримувати стрес, справлятися з гнівом та перебороти втому: поради психологині
  • Сьогодні, 24 лютого, рік від початку повномасштабної війни росії проти України. За цей рік українцям та українкам довелося пережити масу емоцій: невизначеність, тривожність, гордість, гнів. Та, звісно, головна емоція — незламна віра у перемогу України. 
  • До річниці великої війни ми поспілкувалися із практикуючою психологинею про те, як нам усім продовжувати справлятися зі своїми емоціями та підтримувати себе у цей болісний час, в якому ми живемо.

Випробування війною — це складний час для нашої психіки. Разом з психотерапевткою Марією Губєрнік ми розібралися, як зрозуміти, що вже час звернутися за допомогою до фахівців та проговорили про те, як справлятися з гнівом, стресом та втомою. 

— Я питаю своїх клієнтів та клієнток, не залежно від того, що відбувається у їхній психіці та житті: «Тобі з цим комфортно чи ні?». Ми маємо визначити, чи та, чи інша проблема заважає людині. Всі люди різні, і всі по-різному змінилися за цей рік. В когось може бути підвищена агресивність, а в когось — знижена емоційність. І якщо людині з цим комфортно, то прекрасно, значить звертатися до фахівця не треба, — розповідає терапевтка. — Є також багато онлайн тестувань від різних громадських організацій чи медичних центрів про тривожність, стрес чи апатію. Якщо за результатами ви бачите, що, наприклад, більшу частину часу в добі ви почуваєтеся депресивно та пригнічено, то варто подумати про пошук допомоги.  

Відео дня

Стрес

Стрес — це та емоція, яке переслідує нас мало не щодень з 24 лютого. Як з ним справлятися?

— Є такий науковий термін: дистрес. Це постійний стрес, стан, коли людина перебуває в стресі тривалий час. Останній рік в Україні можна назвати станом дистресу, — пояснює Марія. — По-перше, потрібно зрозуміти, що постійно сильно та активно реагувати на всі негативні події, які відбуваються впродовж року, наш мозок та емоційна система просто не можуть. Погані новини віднайти можна щодня, але просто так не працює людський організм, щоб ми щодня переживали нове й нове горе. 

Одна з перших порад психологині: інформаційна гігієна. 

— Ніхто не каже вам не читати новини, але потрібно робити це обережно. Знайдіть годину на день, коли ви читаєте новини. В такій жорстокій війні, в якій ми знаходимося, неможливо по-іншому зберегти психіку. Не варто дивитися новини першим кроком, коли тільки прокинулися, і останнім ритуалом перед сном, — пояснює вона. 

За її словами, в усіх людей, які перебувають у постійному стресі, наступає момент байдужості, і це нормально. Це говорить про те, що наша психіка каже: «досить», і захищається. 

— Якби не було такого механізму в нашої психіки, то було б значно гірше. Ми не можемо відчувати сильні переживання рік поспіль, — продовжує спеціалістка. 

Як розповідає Марія Губєрнік, у пік стресового моменту потрібно звернути увагу на дихання.

— Абсолютна більшість людей, коли у них дуже сильний стрес, дихають погано. Зверніть увагу на повільне та глибоке дихання, — каже Марія. — Наступний пункт: покликати на допомогу чи проговоритися комусь. Люди, коли щось проговорюють ще раз, то травма потрохи пропрацьовується. У більшості випадків нам допомагає, коли ми з кимось ділимося переживаннями. 

Гнів

За словами спеціалістки, будь-яка емоція, зокрема й гнів, абсолютно нормальна. Цілком нормально відчувати гнів, і проживати його по-різному. 

— Єдиний нездоровий прояв гніву — це, коли він проявляється на тих, хто навколо. Ми гніваємося на росіян, а накричали на дитину, наприклад. Що я пропоную, щоб цього уникати? Це проживати емоції, незалежно від того чи це гнів, чи щось інше. Ви в моменті маєте зрозуміти: «ооо, зараз у мене буде хвиля злості». Варто пам'ятати, що гнів, злість та ненависть — це такі емоції дуже фізичні, їх треба якось інтенсивно вивести. У цей момент можна прокричатися чи поматюкатися. 

Як пояснює фахівчиня, комусь допомагають інші речі: побити грушу, побігати, піти в спортзал. Каже, потрібно віднайти свої екологічні методи виведення емоцій. 

— Навчитися говорити про свої емоції дуже важливо. Якщо вас хтось смикає, а ви гніваєтеся на щось в цей момент, то скажіть людині: «Мене зараз не чіпай, бо я зараз злюся і мені потрібен особистий простір», — каже психологиня.

Втома

— Щоб не було втоми, то має бути відпочинок. Цей відпочинок має бути регулярним, щодня. А не лише на вихідних та відпустці. Ми маємо відпочивати від горя, — каже психологиня. — Бо у нас є фізична втома та емоційна, і ми маємо думати про обидві. Якщо ви відчуваєте, що ви втомлюєтеся швидше і більше, ніж зазвичай, то значить відпочинку треба більше. Так, українці дуже працьовиті люди, які часто думають: «Втомилися? Нічого, працюємо ще». У мене дуже часто приходять такі люди в терапію. 

За словами спеціалістки, потрібно ставитися до себе та свого тіла з підтримкою та сприйняттям. Каже, ми часто ставимося з підтримкою до інших, але не до себе. 

— Так, ми маємо всі будувати країну, і на всіх нас лежить ця відповідальність. Але країна починається з кожного з нас. Наша перша відповідальність — потурбуватися про себе, бо, коли ми відпочили, то ми можемо ще краще і якісніше допомагати іншим. Абсолютно нормально втомитися під час війни. Подивіться на людей поза Україною, вони втомлюються від значно легших та буденніших речей. Ми не контролюємо наші емоції та стани, швидше вони контролюють нас. Тому не варто відчувати почуття провини за відпочинок, це лише збільшить втому. Займіться своїм самопочуттям: поїжте, відіспіться, і тоді вже повертається до допомоги іншим. 

 

Читайте також:

Злі на сусідів «з-за порєбріка», горді за Україну. Як нас змінив рік війни?

Річниця великої війни: про найважливіші події, які сталися за цей час у Вінницькій області

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up