Річниця великої війни: про найважливіші події, які сталися за цей час у Вінницькій області

Річниця великої війни: про найважливіші події, які сталися за цей час у Вінницькій області
Наслідки ракетного обстрілу Вінниці 14 липня 2022 року. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
  • Зібрали найбільш важливі події першого року війни, що стосувалися Вінниці та Вінницької області. Мова про ракетні атаки по цивільним та військовим об'єктам, обстріли військових частин ворожими ДРГ, затримання колаборантів…

Позаду можливо найважчий рік в українській історії. За даними генштабу, за цей час росіяни випустили по нас п’ять тисяч ракет, здійснили 3,5 тисячі авіаційних атак та майже тисячу ударів різноманітними безпілотниками. 

Сьогодні, у день першої річниці від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, пригадуємо усі ключові події цієї війни, які відбулися на території Вінниччини. 

24 лютого

Відео дня

російська федерація розв’язує повномасштабну війну проти України. Зі зверненням до нації виступає Президент Зеленський. Він повідомляє про введення воєнного стану на всій території країни.

Водночас вінничани у різних куточках області чують перші вибухи. З’являються повідомлення про ворожі атаки по військових об’єктах у Бохониках, Тульчині, Калинівці. З останньої евакуювали частину мешканців. Згодом очільники місцевих адміністрацій повідомляють про перші втрати. В області запроваджують комендантську годину. 

Верховний Головнокомандувач підписує указ про загальну мобілізацію. Для отримання зброї достатньо пред’явити паспорт. Чоловікам до 60 років забороняють виїзд за кордон.

25 лютого

росіяни знову обстрілюють Калинівку. У Вінниці відкривають перші чотири пункти для переселенців. В області створюють військову адміністрацію. Її очолює губернатор Сергій Борзов. 

На підльоті до Калинівки наші пілоти знищують ворожий СУ-25. У Головному управлінні Нацполіції повідомляють про ДРГ, які обстріляли одну з частин Нацгвардії у нашій області.

27 лютого

Ми дізнаємося імена перших загиблих внаслідок повномасштабної війни вінничан: 18-річний Андрій Савченко з Бершаді, батько двох дітей з Літина Віктор Ільченко, 22-річний Дмитро Коваль з Глухівців.

На території всієї області облаштовують блокпости. Перевіряють на виїздах та виїздах з населених пунктів. 

6 березня

росіяни обстрілюють Вінницький міжнародний аеропорт «Гавришівка». Відомо про приліт восьми ракет. Внаслідок атаки загинуло 6 цивільних та 4 військових.

15 березня

Вночі ворог атакував Вінницьку телевежу. Пошкоджено кілька будівель, але, на щастя, обійшлося без жертв. 

20 березня

У Вінниці СБУ заарештувала німецьку журналістку, яка працювала на росіян. 

25 квітня

Ракетні обстріли об’єктів критичної інфраструктури Жмеринки та Козятина. В обласній прокуратурі повідомляють про п’ятьох загиблих та 18 поранених людей.

5 травня

До Вінниці з-під Ірпеня та Бучі привезли кілька одиниць знищеної російської техніки. БМП та БМД розмістили на Європейській площі. Містяни сприйняли таку ініціативу неоднозначно. Вже наступного дня спалену техніку приберуть — всередині однієї з машин діти знайшли пістолет. 

22 травня

На Запорізькому напрямку загинуло одразу дев’ять бійців вінницького підрозділу поліції КОРД. Усіх дев’ятьох в останню путь пізніше проводжало понад десять тисяч вінничан. 

14 липня

росіяни кількома ракетами «Калібр» атакували Вінницю, влучивши у площу Перемоги. Внаслідок цього 28 людей загинули, 89 — госпіталізували в лікарні. Понад півсотні будинків зазнали руйнувань, зокрема, Будинок офіцерів та будинок побуту «Ювілейний». Матеріальні збитки сягнули сотень мільйонів гривень.

27 липня

Міноборони рф опублікувало офіційну інформацію про буцімто скупчення військової техніки ЗСУ на території вінницької психоневрологічної лікарні імені Ющенка. Це виявилося черговим їхнім фейком.

7 серпня

Командування Повітряних Сил повідомило про прильоти кількох ракет по військових об’єктах у Вінницькій області. Того дня система оповіщення про повітряну небезпеку спрацювала вже після того, як пролунала серія вибухів. Пізніше Сергій Борзов пояснив це тим, що росіяни застосували гіперзвукові ракети «Кинджал», які є надзвичайно складною мішенню для нашої ППО.

24 серпня

На День Незалежності повітряна тривога лунала 189 разів. У Вінницькій області в цей день лунало сім тривог, які загалом тривали сім годин 19 хвилин.

22 вересня

Наймолодшого захисника «Азовсталі», вінницького парамедика Назарія Гринцевича, який чотири місяці перебував у полоні росіян, обміняли. Разом із ним додому повернулося ще двоє вінничан: Віктор Цебрик та Євгеній Дзись.

10-11 жовтня

Дронами-камікадзе «Shahed-136» росіяни двічі атакували Ладижинську ТЕС. Відомо про пошкодження обладнання та будівель. Внаслідок атаки постраждали шестеро осіб, загиблих немає. Вінничан вперше попросили зменшити споживання електроенергії.

У ці дні небо над Вінницею захищає пілот з позивним Karayа. Пізніше його літак потрапив в аварійну ситуацію. Пілот відвів літак від населених пунктів та катапультувався. За свій подвиг Вадим Ворошилов отримав звання Героя України з врученням ордену «Золота зірка».

7 листопада

СБУ повідомила про підозру митрополиту Тульчинському і Брацлавському УПЦ московського патріархату Іонафану. Його підозрюють у виправдовуванні збройної агресії рф проти України, розповсюдженні матеріалів із закликами до насильницької зміни конституційного ладу, розповсюдженні матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України тощо. Пізніше Президент Зеленський призупинив його громадянство. 

12 листопада

Кілька сотень херсонців зібралися на Європейській площі, щоб відсвяткувати звільнення рідного міста. Вони сміялися, плакали, співали гімн України, фотографувалися біля вежі на згадку, дякували ЗСУ та Вінниці за гостинність. 

23 листопада

Вінниця та область залишилась без світла. Аналогічна ситуація по всій території України. У цей день зафіксували перший і наразі останній блекаут. 

28 листопада

Через обстріли Ладижинської ТЕС, у місті виникла надзвичайна ситуація. Майже 18 тисяч його жителів залишилися без тепла.

8 грудня

Один із машинобудівних заводів у Вінниці викрито в експорті складників до рф для ремонту їхньої військової техніки.

9 січня

Командування Медичних Сил ЗСУ повідомило, що вінницький хірург Андрій Верба провів операцію з видалення частини гранатометного пострілу ВОГ із тіла військового. Снаряд дивом не розірвався. Його вінничанин діставав у присутності двох саперів.

17 лютого

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат попередив, що на річницю повномасштабного вторгнення, ворог з великою ймовірністю застосовуватиме все, що має у своєму розпорядженні. Зокрема, ракети Х-22, Онікс та Х-31, які наявна у нас ППО не має можливості збивати. 

22 лютого

На Замості СБУ затримала вінничанина, який вербував кримінальників до лав російської ПВК «Вагнер» на війну проти України. За це пропонував грошову винагороду у розмірі від двох до чотирьох тисяч доларів на місяць. Йому вже повідомили про підозру у держзраді.


Читайте також:

Нашим військовим потрібні медикаменти та комплекти коліс. Долучайтеся до волонтерських зборів

Сім років тому стати «копом» було модно. Спогад про день присяги перших вінницьких патрульних

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Устим Якимович Кармелюк

    Я не плочу податки.
    Не хочу бути спонсором злочинної влади

    Ми бидло.

    У нас нема правової держави.

    Вонючі мусора, прокуракурва та ДБР-це є організована злочинна банда.

    Не платіть податки.
    Щоб ці гади не могли отримати зарплату.

    Якщо у нас нема прав-то нема і обов'язків.

    https://youtu.be/-33LfHp8fkM

keyboard_arrow_up