Як пацієнтам отримати «Доступні ліки» під час військового стану

Як пацієнтам отримати «Доступні ліки» під час військового стану
  • За програмою «Доступні ліки» пацієнти з хронічними захворюваннями можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою.
  • Як отримати рецепт та знайти аптеку, де діє ця програма?

В умовах воєнного стану пацієнти можуть отримувати «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом. Отримати рецепт у паперовому вигляді можна у будь-якого лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від того, чи у пацієнта підписана декларація з ним.

Лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепту та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон.

Як знайти аптеку

Зважаючи на ситуацію в країні, не всі аптеки мають можливість відпускати «Доступні ліки». Шукати аптеку з «Доступними ліками» можна за допомогою «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів»

Відео дня

На другій сторінці дешборду у фільтрах ліворуч оберіть область, населений пункт, у графі «програма реімбуксації» поставте галочку «доступні ліки».

Звертайте увагу на дату останнього відпуску рецепту. Вона є в останній колонці таблиці, яка розміщена внизу під картою. Обирайте аптеки, які відпускали «Доступні ліки» впродовж останніх семи днів.

Знайти аптеку з Доступними ліками допоможуть і працівники контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Перед тим як йти в аптеку, у НСЗУ радять зателефонувати і уточнити, чи є у наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас. Телефони аптек також є на дешборді у таблиці.

Хто має право на «Доступні ліки»

«Доступні ліки» поширюються на лікування наступних захворювань:

  • серцево-судинні захворювання;
  • бронхіальна астма;
  • діабет ІІ типу;
  • цукровий та нецукровий діабет;
  • розлади психіки та поведінки;
  • епілепсія.

На ліки від розладів психіки та поведінки, епілепсії та нецукрового діабету рецепти виписують профільні спеціалісти – психіатри, неврологи, ендокринологи.

 

Читайте також:

У МОЗ закликали аптеки не підвищувати ціни на ліки. Куди звертатися, якщо ціни зростають?

З 1 квітня антибіотики в аптеках продаватимуться лише за е-рецептом лікаря

Як подолати паніку: три дієві вправи, які допоможуть у воєнний час

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up