З 1 квітня антибіотики в аптеках продаватимуться лише за е-рецептом лікаря

З 1 квітня антибіотики в аптеках продаватимуться лише за е-рецептом лікаря
  • Відсьогодні, а саме з 1 квітня 2022 року, усі антибіотики, що зареєстровані в Україні, відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта. Призначити антибіотик може виключно лікар.

Про це повідомляє Вінницька ОДА.

В електронному рецепті ліки призначатимуться за діючою речовиною, зазначаючи її лікарську форму та дозування. Крім цього, лікар також вкаже спосіб застосування та тривалість прийому.

— Пацієнт зможе звернутись до аптеки, що підключена до електронної системи охорони здоров’я, та придбати призначений йому лікарський препарат, — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Е-рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, проте необхідна реєстрація пацієнта в електронній системі охорони здоров’я.

«Запуск електронного рецепта розв’яже проблему неконтрольованого використання антибіотиків та запобігатиме розвитку резистентності до протимікробних препаратів. Адже дані Центру громадського здоров’я вказують на те, що близько 64% людей вважають, що ГРВІ та застуду можна лікувати антибіотиками. Це небезпечна помилка», — зазначив очільник МОЗ Олег Ляшко.

Міністр підкреслив, що наразі антибіотикорезистентність є однією із найсерйозніших загроз для громадського здоров’я.

 

Читайте також:

37-а доба війни: на Херсонщині тривають вибухи та постріли. Яка ситуація в областях?

Компенсація за втрачене через війну майно: як подати заявку через «Дію»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Наталия Коломиец

    Мене мій сімейний мало трохи на той світ не послав, як би не пішла до приватного лікаря, ніяких ліків не назначав вже запалення було, лікувалась у приватного, він ще знущався що він не бачить ніякого запалення і весь час лікарняний закривав. Жах просто…. А ще такий візьме і випише вам в один кінець…. А не антибіотик … Лікує далі Розгонюк Констянтин Миколайович
  • Инна Иннуська

    Ляшко,ти був тютю,а зараз то взагалі ,пиздуй лікуй на війні,а то в тебе з головою .....
  • Sergiusz Krzyżak

    В Европе антибиотики только по рецепту.сейчас полетит срач,что мы особенные и нам пох. Что в Европе. Но всех,умных,попрошу прочитать,что такое антибиотик( даже очень слабый) и как он влияет на организм. Решение о назначении однозначно должен принимать специалист - врач. И нести за это ответственность.кстати я сам переболел тяжёлой формой ковида и два врача,к которым я обратился сразу назначили мне антибиотики...так для профилактики. И только третий сказал сделать биохимию крови(1800 гривен в медилабсе) и сказал,что никакого антибиотика не надо.никакого...очень всем советую,не спешите принимать антибиотики.. возможно они только навредят

    Sergiusz Krzyżak reply Sergiusz Krzyżak

    Татьяна Петренко вы меня не понимаете. Принимая антибиотики без разбору, человек наносит огромный вред и себе и другим. Микробы мутируют,и потом возникает суперинфекция, которую не берет ни один антибиотик.курение и алкоголь это другое. Алкоголь для окружающих безвреден, только для принимающего. Курение вредно для всех,но можно увеличить дистанцию и уменьшить вред для себя от курильщика. А суперинфекция это проблема 21 века. Просто думайте

    Татьяна Петренко reply Sergiusz Krzyżak

    Это все понятно. Но выходит, что из-за "меньшинства" страдает большинство ((
    А с другой стороны, каждый человек вправе сам решать относительно своего организма. Сигареты и алкоголь тоже вредны, но их продают без рецепта))

    Sergiusz Krzyżak reply Sergiusz Krzyżak

    Татьяна Петренко действительно грамотных очень мало.но поверьте, принимать антибиотики при малейшем подозрении это не лечит а разрушает.поюс инфекция мутирует...и в следующий раз встречаемся с тем,что антибиотики уже не работают

    Татьяна Петренко reply Sergiusz Krzyżak

    Sergiusz Krzyżak а что, у нас есть специалисты врачи? Мне например не повезло такого такого встретить!
  • Рая Зарудняк

    Це ще який

keyboard_arrow_up