Як допомогти дитячому імунітету в сезон вірусних захворювань? Відповідає сімейний лікар

Як допомогти дитячому імунітету в сезон вірусних захворювань? Відповідає сімейний лікар
Фото ілюстративне
  • Щороку зима, разом з негодою, приносить спалахи грипу та застуди, оскільки людський імунітет у цей період ослаблений.
  • В холодну пору ми стаємо більш чутливими до інфекцій, в часи епідемії коронавірусу тим більше.
  • В такий період особливу увагу слід приділяти увагу самопочуттю дітей, їхньому харчуванню та режиму дня. 

Як не захворіти або перенести захворювання у легкій формі — топ батьківських запитів у «пошуковиках» і до сімейних лікарів.

Питання міцного імунітету дітей завжди стоїть гостро, але зараз про це думають найбільше. Особливо, коли дитина вкотре оговтується від ГРВІ, мама задається питанням: що робити, щоб зміцнити імунітет дитини, розуміючи важливість його готовності до наступної зустрічі з вірусом.

Сімейний лікар дає поради читачам 20minut.ua.

Відео дня

— До щоденних звичок для міцного імунітету належать збалансоване і різноманітне харчування, гігієна сну, регулярна фізична активність, режим навчання та відпочинку, — говорить лікар сімейної медицини Юрій Тарануха. — Дорослі мають дозувати своїй малечі час користування гаджетами, більше проводити з ними на свіжому повітрі.

Для того, щоб забезпечити захист імунітету, діти повинні отримувати з раціону всі необхідні поживні речовини, вітаміни, особливо білки. Бо саме білок допомагає організму впоратися з вірусами. Тому повноцінне харчування неможливе без риби, м’яса птиці, бобових та кисломолочних продуктів.

 Серед українських суперфудів, які корисно вживати взимку, лікар виділяє:

  1.  Гречку, яка за кількістю мікроелементів не поступається ні чіа, ні кіноа.
  2.  Запечені яблука — фруктовий смаколик, багатий на залізо (з сирих яблук воно засвоюється значно гірше, ніж із запечених).
  3.  Смузі з додаванням свіжозаморожених темних ягід (чорниці, ожини, лохини, смородини).
  4.  Імбир, журавлину, обліпиху, які варто додавати до зимових чаїв, адже вони мають гарну імунозміцнювальну та антибактеріальну дію. 
  5. Куркуму та зелень — теж чудовий тандем для підсилення імунних потужностей.

Список усіх продуктів, які дозволять підтримати захисні сили організму дитини в будь-який час року і стануть справжнім помічником при інфекціях.

  • Мед і горіхи, які багаті на вітаміни В2, В6, Е та інші. Починаючи з 1 року можна вводити в раціон дитини горіхи та мед. Ідеальним рецептом буде суміш товчених горіхів з медом. 
  • Фреші. Якщо дитина не хоче їсти овочі — можна змішати їх з фруктами, медом і подати у вигляді фрешу. Наприклад, змішайте огірок, сік чверті лимона, трошки імбиру та чайну ложку меду. Збити блендером до однорідної маси та запропонуйте малюкові у вигляді соку.
  • Цибуля та часник. Навряд дитині сподобається смак цих продуктів, але в них містяться такі вітаміни, як С, РР, В1, В2, В5, В6.
  • Трави, ягоди. Вітаміни, що містяться в трав'яних чаях та ягідних компотах зміцнюють імунітет і надають сил дитині, особливо взимку. Можна використовувати відвар ромашки, шипшини, додавати ягоди малини та смородини.
  • Риб'ячий жир багатий на жиророзчинні вітаміни А і D. Сьогодні можна приймати цю добавку в капсулах під назвою «Омега-3». 

— Взимку слід не нехтувати споживанням овочів та фруктів, щоб  збагатити свій організм вітамінами, — рекомендує педіатр. — Болгарський перець, ківі лимон, кисла капуста щедрі на вітамін С. Чаї з калини та шипшини теж будуть корисними. Це все буде профілактикою від застудних захворювань. 

Також не забувайте по старі добрі рекомендації про зміцнення імунітету продуктами бджолярства. Рекомендується тим дітям, в кого немає алергії на мед.

— Сам маю пасіку, тому неодноразово доньку свою лікував бджолиним пилком, — говорить Юрій Тарануха. — Для профілактики від ГРВІ рекомендую і дорослим і малим приймати по ½ чайної ложки 2 рази на день протягом трьох тижнів. Пилок — продукт збагачений усіма необхідними для організма вітамінами і білком. 

Якщо дитина все-таки захворіла і лікарем були призначені антибіотики, потрібно дотримуватись правил для відновлення мікрофлори кишківника.

  1. Дотримуватися дозування таблеток. Запивати тільки питною водою без газу.
  2. Збільшити вживання фруктів і овочів або приймати вітаміни, попередньо порадившись з лікарем.
  3. Не зайвим буде вживання пробіотиків, які відновлюють баланс кишкової флори після прийняття антибіотиків.

 — Не варто призначати препарати дитині самостійно, довіряти рекламі чи публікаціям в інтернеті, — наголошує лікар сімейної медицини. — Краще порадитися зі своїм довіреним лікарем — сімейним чи педіатром. 

Як бачимо, для підтримання імунітету дитині взимку потрібно не так багато. Достатньо — добре висипатися, повноцінно харчуватися, займатися помірним фізичним навантаженням і зменшити стреси.

А щоб віруси не вчепилися до вашої дитини, нагадуйте йому ретельно мити руки, частіше провітрюйте кімнати і робіть вологе прибирання. 

Будь-який педіатр підтвердить, що важливим чинником для імунітету також є вакцинація. Як це зробити правильно і вчасно, дізнайтесь у свого лікаря. Головне — не забувайте про цей пункт.

 

Читайте також:

Перевірте календар щеплень. У Вінниці зараз вакцинують від поліомієліту дітей до шести років

Неврози у дітей — причина у батьках. Як допомогти своєму чаду вийти з кризи?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up