Все що треба знати про грип — шість питань до лікаря

Все що треба знати про грип — шість питань до лікаря
  • На фоні всіх зовнішніх викликів, якось незручно згадувати банальні вірусняки.
  • Але ковід нікуди не дівся, як розпочався сезон грипу, і за три тижні вже «звалив з ніг» майже п’ять тисяч вінничан, а ще маємо дві смерті.
  • Про шанс не захворіти і не вмерти — спитаємо у лікаря.

Про епідемію грипу ніхто в МОЗі поки що не говорить. Навпаки з початку року в нашій області спостерігається низький рівень захворюваності на грип та ГРВІ, яка складає 296,9 випадків на 100 тис. населення, а це на 43,3 % нижче базового рівня.

В обласному лабораторному центрі МОЗ кажуть, що за останній тиждень по допомогу з приводу ГРВІ і грипу звернулося 4589 осіб, серед захворілих 2060 дітей. Госпіталізували 145 осіб, з яких 96 дітей, двоє померли.

Ми запитали у лікаря терапевта Анни Крутько, як вберегтися від грипу, або хоча б хворіти не так важко і бажано не померти.

Відео дня

Коли людина отримує нежить і температуру вона думає — грип, а як насправді?

— Коли ми можемо запідозрити що дитина чи дорослих захворіла саме на грип? Коли захворювання розпочинається надто різко. А саме: висока температура, може бути інтенсивна сльозотеча, червоне обличчя, біль в горлі, іноді послаблення стільцю, блювота, нудота, світлобоязнь, біль в м’язах — різкий початок з інтенсивністю таких симптомів може свідчити про те що це все ж таки грип.

Грип можна лікувати, чи лише знімати симптоми?

— Справа в тому що грип, це вірусна інфекція, яка має противірусні терапію. Тому необхідно проводити тестування на грип. На щастя є швидкі тест системи. Принцип тестування: зібрати мазочок з носа і носоглодки. Так само як тестуючи ковід, змішати мазок зі спеціальною речовиною і капнути на спеціальну тест касету.

Якщо маємо дві рисочки, як при тестуванні вагітності, — то тест позитивний. І якщо він є позитивний — є специфічне противірусне лікування від грипу.

Зокрема мова про препарат — озельтамівір. Його торгові назви — це симавір, таміфлю. І це дійсно працюючий препарат від грипу. Він впливає на вірус таким чином, що той репілкується, тобто не розмножується. Хоча цей препарат не лікує грип як такий, але він зменшує кількість днів захворювання та його тяжкість.

При грипі можна пити антибіотики, щоб попередити ускладнення?

— Антибіотиком, грип не лікується, але на 5–6 день і далі можуть розвиватися бактеріальні ускладнення, за рахунок того що цей вірус грипу дуже сильно пригнічує імунну систему. Це можуть бути захворювання вуха — бактеріальний отит, захворювання носа — бактеріальний гайморит, або частіше за все — пневмонія. Тоді ці стани вже лікуються антибіотиками.

Найдієвіша профілактика грипу, це?

— Це вакцинація. Вакциновані люди, вони або не хворіють взагалі, або хворіють з меншою інтенсивністю. Меншу кількість днів і з меншим ризиком ускладнень чи летальний випадків. Вакцину можна робити хоч зараз. Тобто навіть в розпал епідсезону. Тоді в нас швидше буде вироблятися імунітет при знайомстві з вірусом.

А якщо все ж таки без вакцинації?

— Тоді варто запам’ятати один важливий момент, якщо хтось в сім’ї захворів грипом і його лабораторно підтвердили — ми лікуємо хворого і даємо озельтамівір в профілактичній дозі всім контактним особам. Тоді ризик захворіти контактним грипом або ж мати тяжкий перебіг захворювання набагато зменшується. Дуже важливо пам’ятати про таку профілактику контактного грипу.

Коли варто змінити лікаря?

— Про зміну лікаря варто замислитися, коли він лікує грип не Озельтамівіром, а Гропринозином, Анафероном, чи якоюсь там гомеопатією з аміксином. Це може означати що лікар трохи не компетентний і не знає що є специфічне лікування, і воно доступне для дітей і для дорослих, і воно дієве.


Читайте також:

Як жити, коли над головою літають ракети? Про новини, сон, алкоголь і релакс говорять лікарі

Від голови, від живота, від зуба рятує таблетка анальгіну. Чому ж він майже всюди заборонений?

Тільки зима прийшла — вся шкіра потріскалась. Що робити з атопічним дерматитом, розповідає лікар

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up