Вакцинація від COVID: п'ять відповідей на популярні питання про щеплення

Вакцинація від COVID: п'ять відповідей на популярні питання про щеплення
  • У світі почалася вакцинація від коронавірусу.
  • Ось уже понад місяць багато країн успішно прищеплюють своїх громадян від коронавірусу.
  • Журналісти поставили українським лікарям п'ять найбільш популярних запитань про щеплення від COVID-19

Україна поки в цьому плані пасе задніх. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляв, що наша країна отримає вакцину в кінці першого чи на початку другого кварталу 2021 року. Але після маси критики за запізнення з вакцинами представники МОЗ заговорили про більш ранні терміни.

Степанов переніс початок вакцинації на лютий, причому саме початок місяця. А санлікар Віктор Ляшко конкретизував, що в країну ще до весни може зайти не тільки китайська CoronaVac (по якій вже підписаний контракт), а й американська вакцина Pfizer (її можуть поставити в рамках міжнародної гуманітарної допомоги).

Йдеться приблизно про мільйон доз вже в лютому, заявляє влада. Тобто вистачить це на півмільйона українців (оскільки вакцинація вимагає двох уколів). Так що мова поки про досить мізерні обсяги — навряд чи зможуть вакцинувати основні групи ризику, які стоять першими в черзі на щеплення. І взагалі не факт, що вакцинація почнеться в терміни, про які говорить влада, бо поки немає розуміння, коли до нас надійде вакцина.

Відео дня

П'ять запитань про щеплення від COVID-19

1. Як організм реагує на вакцину?

Обмеження і протипоказання вакцинації існують. Як і в будь-який інший вакцині від інших хвороб. За словами імунолога Олега Назарова, перед вакцинацією людина проходить медогляд лікаря, де у нього обов'язково запитають про наявність алергічних реакцій на інші вакцини.

У разі, якщо у людини є важкі алергічні реакції на будь-яку з вакцин у вигляді судом, шоку, важкого поствакцинального синдрому або людина знаходиться в стані хвороби на стадії загострення — вакцинація протипоказана.

— Якщо на цей момент людина здорова, але схильна до алергічних реакцій — лікар може виписати дозвіл на вакцинацію, але під захистом протиалергенних препаратів. І немає ніяких ускладнень, — стверджує імунолог Назаров.

Також за його словами, здорова людина після введення вакцини не відчуває ніяких негативних реакцій на організм. Погане самопочуття може бути пов'язано з психосоматикою.

— Вакцина потрібна, щоб людина не захворіла. Якщо людина психоемоційно нестабільна, вона може відчувати слабкість і втому. Але це більше пов'язано з психічними розладами. Якщо у людини схильність до алергії, то може з'явитися почервоніння, але це стосується будь-якої вакцини. Вакцина від коронавірусу нічим не відрізняється від щеплення від грипу, туберкульозу та інших, — повідомив Назаров.

2. Чи можу я захворіти на коронавірус через вакцину?

Мабуть, найбільш популярне з питань, на яке імунологи відповідають сухою науковою мовою. І запевняють, що при створенні вакцини використовують не повноцінний вірус, а всього лише його компоненти, тому ризик захворювання на рівні нуля.

— Якщо це будь-яка ослаблена вакцина, береться «живий» вірус і вводиться в організм. Вона викликає стимуляцію імунітету і довгострокову імунну пам'ять. Але ми боїмося, що коли вводимо цю вакцину, якщо у людини слабкий імунітет — цей ослаблений вірус може викликати вакциноасоційоване захворювання. Тому зараз вакцини рекомбінантні. Тобто, грубо кажучи, беруть вірус і від нього відділяють певні білки, які вводять людині. Це не повноцінний вірус, а його компоненти. Тому людина жодним чином не захворіє від самої вакцини, — зазначає Назаров.

3. Курс вакцинації складається з двох уколів. Навіщо колоти двічі?

Це правило проведення будь-якої вакцинації, яке проводитиметься з покроковим виробленням імунітету, бо імунізація йде поступово, стверджують опитані експерти.

— Первинне вироблення антитіл може бути недостатньо для того, щоб імунна відповідь була компетентною, тому потрібно робити повторну вакцинацію. Між іншим, деякі вакцини від грипу раніше проводили у два етапи. Не вистачало імунологічної пам'яті, щоб перекрити всі. І потрібно було ревакцинувати, щоб була більш стійка імунна відповідь, — заявила лікар-інфекціоніст Євгенія Менжуліна.

За словами імунологів, саме так формується імунна пам'ять.

— Ми спочатку вводимо ін'єкцію, а потім через деякий час ще раз і тоді вона формується, — додав Назаров.

На думку Євгенії Менжуліної, якщо вакцинуватися один раз і не прийняти другу дозу — нічого страшного не трапиться, але є важливий нюанс.

— Якщо зробити першу вакцину і не зробити другу — це не смертельно, але це буде слабкіше вироблення антитіл. Відповідно, як би більші ризики прояви захворювання у всій своїй красі, — зазначила інфекціоніст.

4. Чи довго діє вакцина?

Однозначної відповіді на це питання поки немає ні у кого. Бо дослідження тривають та й вірус не стоїть на місці, а продовжує мутувати. Експерти припускають, що після вакцинації можуть сформуватися, так звані, «клітини пам'яті».

— Імунна пам'ять потрібна не для того, щоб антитіла все життя були, а, щоб організм міг їх синтезувати за шість годин після потрапляння інфекції. Якщо людина не вакцинована і вперше стикається з інфекцією — антитіла з'являються після трьох-чотирьох діб. А якщо є вакцинація, імунна пам'ять, то після повторного контакту з інфекцією антитіла з'являються від трьох до шести годин, — розповів Назаров. — Тобто, людина виграє кілька днів. Для цього і потрібні клітини пам'яті, а ми просто зараз не можемо їх визначити. Є лабораторні дослідження, але вони дуже дорогі й більше для наукових робіт використовуються. Якби ми вже років двадцять вакцинувалися, то можна було б сказати.

Так само вважає і лікар-інфекціоніст Євгенія Менжуліна.

— Немає ніяких даних, як довго діє вакцина. Йде дослідження, — повідомила вона.

5. Чи потрібно вакцинувати тих, хто вже перехворів?

Вірусолог Алла Мироненко вважає, що в першу чергу варто прищеплювати тих, хто ще не хворів коронавірусів.

Однак все також залежить від того, чи змогла імунна система напрацювати достатню кількість антитіл

— Питання не досліджене, занадто мало часу пройшло. Людина, яка перехворіла — це краще, ніж вакцинація, оскільки вона стикається з повноцінним вірусом. Тобто, імунна система напрацювала антитіла і клітини пам'яті, але як довго ця пам'ять буде триматися — ми поки не знаємо, — повідомив Назаров.

 

Читайте також:

«Хто казав, що карантин, то скучно»: хлопці роздяглись та стрибнули з мосту

Коронавірус в Україні: скільки хворих на COVID-19 станом на 18 січня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Павел Билло

    Натуральный
  • Светлана Рулько

    В Італії перед вакцинацією роблять усім безкоштовний ІФА тест, щоб знати, кому вакцинація потрібна. А у нас все за свій кошт...
  • Олена Поляниця

    Питання до тих, хто чекає вакцину. Будете колотися, якщо вже перехворіли? Тест на антитіла хоч зробите?
    Самоізоляцію собі влаштуєте, щоб не розносити заразу?

    Alexander Litvinov reply Олена Поляниця

    Отвечаю. Уже переболел. Будут ли антитела в момент вакцинации - не понятно. Значит нужно будет сдать тест на антитела. Если их много то вакцинацию отложу на пол года и потом снова сдам тест на антитела. Если мало тогда вакцинируюсь. Самоизоляция не нужна, какую заразу? Вы хоть понимаете из чего состоит вакцина?
  • Валентина Бузуверя

    В 70роках медпрацівників(де я працювала на заводі вМСЧ ) вакцинували всіх медичних працівників.А потім ми ходили по цехах з таким же завданням.Я захворіла,захворювання протікало в важкій формі.А в інструкції чітко було написано.що після вакцинації, хвороба повинна протікати в легкій формі

    Вадим Ковальчук reply Валентина Бузуверя

    Валентина Бузуверя у меня малый после прививки от краснухи ней и переболел.две или три недели в больничке.одна неделя ушла на лечение ангины с которой врачи перепутали краснуху.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up