«Омікрон вражає усіх». Дізналися, яка ситуація з коронавірусом у лікарнях Вінниці

«Омікрон вражає усіх». Дізналися, яка ситуація з коронавірусом у лікарнях Вінниці
  • Статистика говорить, що кількість хворих на коронавірус поступово зменшується, а яка ситуаціях у лікарнях?
  • Скільки ліжок завантажено і хто найчастіше потрапляє у лікарняні палати?

Після святкування Нового року та різдвяних свят у Вінниці розпочався приріст хворих на коронавірус. 25 січня ми писали публікацію, у якій вінницькі лікарки розповідали, як стрімко розповсюджується новий штам коронавірусу «Омікрон». 

Протягом січня ми спостерігали швидке зростання нової кількості випадків захворювання, за офіційними даними, з початку 2022-го в Україні почала ширитися четверта хвиля коронавірусної хвороби.

Яка завантаженість у лікарнях?

14 лютого на сайті міськради опублікували втішну інформацію про те, що «у Вінниці поступово зменшується кількість хворих на COVID-19». Наразі стаціонари міських «ковідних» лікарень завантажені на 49%, реанімаційні відділення — на 53%. У стаціонарах перебуває 272 людини, усі — киснезалежні. На CPAP-апаратах — 23 хворих, четверо — заінтубованих.

Відео дня

«Сподіваємось, що за два тижні ми перейдемо з «помаранчевої» карантинної зони в «жовту». Нині на COVID-19 хворіє 7100 вінничан. На амбулаторному лікуванні перебуває 96% містян, а на стаціонарному 4%. Наразі зменшився показник летальності: за останні сім днів від коронавірусу померли 17 мешканців нашої громади, а за попередній тиждень — 21», — говорить директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Госпіталізують більше вакцинованих, ніж раніше

Як розповідає нам заступниця головного лікаря Вінницької багатопрофільної лікарні Тетяна Катілова, у їхньому ковідному відділенні зайнято 116 ліжок. З них — шестеро новонароджених, завантажене також пологове відділення.

— Нас важко порівнювати з іншими закладами, бо вже два тижні, як ми зняті з офіційного маршруту пацієнта по госпіталізаціях терапевтичного ковіду (пацієнтів з пневмоніями). Ми продовжуємо приймати хворих на коронавірус з інсультами, хірургічною патологією, — говорить Тетяна Катілова. — Але, навіть у такому стані, якщо порівнювати по завантаженості ліжок з іншими закладами, ми фактично на рівні з першою лікарнею. Тобто, є одним з найбільш завантажених закладів за кількістю пацієнтів. 

Як пояснює спеціалістка, медзаклад зняли з маршруту, бо він був перенавантажений. Два тижні тому у лікарні на 220 ліжок знаходилося 193 пацієнти. Говорить, у порівнянні з іншими лікарнями, це було велике навантаження.

— Зараз у нас все одно продовжують госпіталізації, щодня по 10-15 осіб, — каже заступниця головного лікаря. — Проте загалом нині кількість виявлених випадків менша. Рівень госпіталізації стабілізувався у порівнянні з тим, що було два тижні тому. 

За словами Тетяни Катілової, наразі не хворіє багато медперсоналу. На її думку, це через те, що майже всі вже вакциновані. А деякі вакциновані вже й бустерною дозою.

— До нас поступає більша кількість вакцинованих, у порівнянні з тим, як було два-три тижні тому. Вже доходить до 40% вакцинованих, але в реанімації вони потрапляють набагато рідше, — пояснює фахівчиня. — «Омікрон» вражає всіх. Молодь і люди середнього віку переносять його легше, маючи прояви звичайного ГРВІ. Більшість госпіталізованих — це люди похилого віку, які мають важку супутню патологію. 

Також, за словами лікарки, летальність зменшилася у порівнянні з хвилею жовтня-листопада. 

Які симптоми «Омікрону»

Нагадаємо, звіти на основі підтверджених випадків нового штаму свідчать, що у хворих на «Омікрон» найчастіше спостерігають:

  • нежить (73%)
  • головний біль (67,5%)
  • втому (63,5)
  • чхання (60%)
  • біль у горлі (59,6%)

За словами вінницької лікарки Тетяни Катілової, особливості перебігу: виражені катаральні явища, нежить, підвищення температури тіла, біль у горлі пекучого характеру, можливий кашель. Спершу все виглядає як звичайна вірусна інфекція, але вже на 7-8 день хвороби може розпочинатися такий перебіг, як і під час попередніх штамів. 

Найкращий захист — вакцинація

— Епідемічне розповсюдження коронавіруса припиниться лише у випадку набуття колективного імунітету. Для цього щепитись має не менше 70% від усього населення країни, — коментував нам лікар-інфекціоніст Ігор Матковський. 

Наразі половина дорослого населення вакцинувалося. А лікарі продовжують наголошувати, що вакцинація допомагає полегшити перебіг хвороби, якщо остання буде в майбутньому. 

Де у Вінниці можна вакцинуватися? Як читаємо на сайті міськради, з 1 по 18 лютого центри масової вакцинації в ТЦ Епіцентр, Будинку офіцерів, МП Зоря, ТРЦ Магігранд та ТРК Поділля-сіty тимчасово не працюватимуть.

Отримати щеплення від COVID-19 все ще можна за такими адресами:

Читайте також:

«Поболить і саме пройде» — найбільша омана. Як часто і які саме обстеження варто проходити жінкам

Новий рейтинг сімейних лікарів Вінниці. До кого найбільше записуються?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач44

    У кого як.Але зустрічаються і надважкі варіанти перебігу.
  • Валентина Бузуверя

    Невженевже Омікрон можна вилікувати за п'ять днів?Лікарняні листи видають на п'ять днів
  • Danny Weeks

    🤢🤢🤢
  • Електрик Вінниця

    Змiнiть назву
    На унiтаз

keyboard_arrow_up