«Кількість хворих росте в геометричній прогресії»: про завантаженість лікарень та «Омікрон»

«Кількість хворих росте в геометричній прогресії»: про завантаженість лікарень та «Омікрон»
  • У МОЗ заявляють, що розпочався спалах коронавірусу, а днями лабораторний центр виявив, що у Вінниці вже циркулює новий штам «Омікрон». 
  • Яка ситуація у вінницьких лікарнях? Чи є достатньо ліжок?
  • Скільки вже хворих на «Омікрон» у Вінниці? Які симптоми й перебіг нового штаму? 

У світі стрімко розповсюджується новий штам коронавірусу «Омікрон». В нашій країні його вперше виявили 18 грудня, а вже наприкінці січня він «дійшов» до нашого міста. 

Яка ситуація із завантаженістю у Вінниці? 

Станом на 24 січня, реанімаційні відділення трьох міських «ковідних» лікарень завантажені на 70%, а стаціонари — на 40,8%. 

«Протягом січня ми спостерігаємо швидке зростання нової кількості випадків захворювання. В Україні почала ширитися четверта хвиля коронавірусної хвороби. В реанімаційних відділеннях вінницьких «ковідних» лікарень перебуває 30 пацієнтів. Ліжковий фонд наразі завантажений на 50%, розгорнуто 490 ліжок. В резерві ми маємо ще до 100 ліжок. Зайнято 51% кисневих точок», —  розповів директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Відео дня

За словами Олександра Шиша, «Омікрон» рідше спричиняє серйозні симптоми, ніж попередні штами COVID-19, але новий штам дуже заразний.

Як розповідає нам заступниця головного лікаря Вінницької багатопрофільної лікарні Тетяна Катілова, у їхньому ковідному відділенні зайнято майже 140 ліжок. 

— Наразі завантаженість зростає. Знаходиться 134 хворих на лікуванні, з них п'ятеро новонароджених, оскільки у закладі ще працює пологове відділення. Кількість госпіталізованих зростає у геометричній прогресії, — каже Тетяна Катілова. — Хоч заклад приймає за маршрутом двічі на тиждень пацієнтів (вівторок та п'ятниця), але у нас фактично госпіталізації відбуваються щодня. Поступове зростання розпочалося десь через 10 днів після Нового року. Наразі щоденно поступає 14-15 людей. А у дні прийому — близько 30. 

У дитячій інфекційній лікарні теж стрімке збільшення хворих. Про це нам розповіла директорка Вінницької обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні Людмила Бровінська.

— Завантаженість повна, на 100 %. Сьогодні додатково розгорнули десять нових ліжок. Приріст хворих впродовж цього тижня був сильний, — каже Людмила Бровінська. — Якщо у нас не буде місць, то є ще обласна дитяча лікарня, в якій розгорнуто 45 ліжок. Ми не маємо можливості діагностувати тип штаму. У дітей завжди йде поліморфність симптоматики, ознаки у діток проявляються абсолютно по-різному. Проте, так, зараз більше катаральних явищ та враження бронхо-легеневої системи. 

Які симптоми «Омікрону»?

Звіти на основі підтверджених випадків нового штаму свідчать, що у хворих на «Омікрон» найчастіше спостерігають:

  • нежить (73%)
  • головний біль (67,5%)
  • втому (63,5)
  • чхання (60%)
  • біль у горлі (59,6%)

Так, справді, новий штам коронавірусу більш схожий на ГРВІ, чим інші. Серед найбільш поширених симптомів зникли втрата нюху та смаку. 

— По особливостях перебігу можна сказати, що ця хвиля різниться від тієї, яка була в жовтні-листопаді. Однозначно характер перебігу інший, — розповідає Тетяна Катілова. — Певною мірою, «Дельта» була важча, і у лікарні потрапляло більше молодих людей з важкими пневмоніями. Ця хвиля характеризується надходженням у важкому стані людей похилого віку. 

За словами вінницької лікарки, особливості перебігу: виражені катаральні явища, нежить, підвищення температури тіла, біль у горлі пекучого характеру, можливий кашель. Спершу все виглядає як звичайна вірусна інфекція, але вже на 7-8 день хвороби може розпочинатися такий перебіг, як і під час попередніх штамів. 

— Вакциновані пацієнти теж потрапляють у лікарню, у межах 10-15%. Але у реанімацію вони потрапляють рідше. Є лише поодинокі випадки, коли вакциновані пацієнти помирають, але, як правило, це люди з важкими супутніми хворобами, — каже Тетяна Катілова. — Ми готові до ще більшої кількості хворих. Надійшов наказ на збільшення ліжкового фонду для надання допомоги хворим на коронавірус. Наразі ми розгорнуті на 220 ліжок. 

Чи ефективні вакцини? 

Як читаємо на сайті МОЗ, попри те, що симптоми «Омікрону» здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки. У Міністерстві наголошують, що через стрімке поширення «Омікрону» у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти коронавірусу. 

«Вакцина, розроблена проти «уханського» варіанту, менш ефективна проти нових варіантів вірусу — «Дельти» і «Омікрона». Але попри все ці вакцини все одно захищають нас, менш ефективно, але захищають: з вакциною і перебіг захворювання відбувається значно легше. Третя вакцинація призводить до того, що значно підсилюється імунна відповідь і проти «Омікрона», — розповідав в ефірі Українського радіо директор Інституту біохімії імені Палладіна Національної академії наук України Сергій Комісаренко.

Що говорять закордонні дослідження?

Дослідження від розробників вакцини теж вказують, що ефективність захисту у поєднанні з новим штамом дещо менша, але все ж вакцинація оберігає від складного перебігу хвороби. Особливо впливає бустерна доза. 

Фахівці Pfizer повідомили, що, хоча курс вакцини з двома дозами показав знижений захист від «Омікрону», бустерна доза вакцини знову збільшила її.

Спеціалісти Moderna та AstraZeneca також оприлюднили інформацію про те, що вакцини викликали нижчу імунну відповідь на «Омікрон» у порівнянні з попередніми варіантами.

«Антитіла, які виробляють люди після стандартних двох інокуляцій мРНК-вакцини Moderna, у 50 разів менш ефективні проти  «Омікрону», ніж проти вихідної форми вірусу», — каже Девід Монтефіорі, вірусолог з Університету Дьюка, який допоміг провести дослідження.

Також є вже перші дослідження щодо ефективності про вакцини CoronaVac. 

«Люди, які отримали дві дози вакцини Sinovac проти Covid-19 не могли нейтралізувати штам «Омікрон». Незрозуміло поки, чи покращить захист третє щеплення, заявили дослідники», — пише про дані цього дослідження The New York Times.

Нагадаємо, що бустерну дозу рекомендують робити мРНК-вакцинами (Pfizer або Moderna), незалежно від того, які перші дві вакцини. 

Читайте також:

У Вінниці вже можна отримати третю дозу вакцини проти COVID. Пояснюємо, як це зробити

«Щодня ми втрачаємо 2-3 пацієнти». Реанімації «ковідних» лікарень завантажені на 70%

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тип со старого города

    Это песец!

keyboard_arrow_up