Тести на COVID-19 у Вінниці: скільки їх ще є та скільки вже використали на швидкі перевірки

Тести на COVID-19 у Вінниці: скільки їх ще є та скільки вже використали на швидкі перевірки
  • За даними на сьогодні, 31 березня, у Вінниці є 1248 швидких тестів на коронавірус та 1624 ПЛР-тестів.
  • Лишень за добу в області зареєстрували 94 підозри на COVID-19, лабораторно підтвердили 36 випадків захворювання. В місті — 28 хворих.
  • Скільки тестів на COVID-19 використали з початку епідемії, ми запитали в мерії, комунальних медзакладах і приватних клініках та в головного лікаря міста.
  • Виявилося, що всі або вже з ліку збилися, або від початку таких даних не рахували. 

Тести на COVID-19 сьогодні стали засобами першої необхідності. В період епідемії, вони потрібні для масового скринінгу населення (в тому числі, тих, хто повертається з-за кордону) і для перевірки контактних осіб. Хворим зі схожими симптомами на коронавірус спершу проводять експрес-тести. Тим, хто потребує госпіталізації, додатково проводять ПЛР- тести. 

Але якщо Львів, наприклад, перевіряє швидкими тестами усіх працівників сфери обслуговування, які постійно контактують з людьми, то у нас роблять тест тільки за рішенням сімейного лікаря або медиків швидкої. Ще тестами обстежують контактних осіб хворих на коронавірус. 

Про кількість тестів у Вінниці

В прес-службі Вінницької мерії 20minut.ua повідомили, що в медзакладах міста є 1248 швидких тестів на коронавірус. Вони знаходяться в державних медичних установах, таких як: 

Відео дня
  • Вінницька міська клінічна лікарня №1 (інфекційне відділення), 
  • Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня, 
  • Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, 
  • Вінницький обласний лабораторний центр. 

Скільки тестів уже використали, в міськвиконкомі журналісту не сказали. Головний лікар Вінниці Олександр Шиш днями повідомив, що в обласному лабораторному центрі є 1624 ПЛР тестів. 

— Вони активно використовуються для дослідження стану пацієнтів, в яких підтвердився коронавірус,— сказав керівник департаменту.

Сьогодні ми хотіли дізнатися, скільки тестів використали за час карантину, але до головного лікаря Вінниці додзвонитися не вдалося. Не брали слухавку і в лабораторному центрі. А за даними сайту Вінницького лабораторного центру МОЗ, за добу вони в останні дні провели мало не дві сотні досліджень. І ці матеріали їм надходять вже після швидкої діагностики (після того, як пацієнту зробити швидкий текст, і він виявився позитивним). 

«Впродовж останньої доби в лабораторіях ОЛЦ (обласного лабораторного центру, - авт.) досліджено 184 зразки матеріалів від осіб з підозрою на коронавірусну інфекцію та від контактних осіб», — читаємо у вранішньому зведенні на сайті Центру за 31 березня.

Про витрачене на осередки COVID-19

А скільки тестів пішло на перевірки персоналу і пацієнтів, наприклад, онкодиспансеру або другого пологового, де захворіли медпрацівники? Теж сотні? Розібратися в цих даних не вийшло. В обох випадках, нагадаємо, губернатор повідомляв, що перевіряють усіх. Чи так це? Дзвонимо в заклади, що стали осередками інфікування.  

Головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай розповів про ситуацію, яка склалася в їх лікарні після захворювання на коронавірус онкологів.

— Звісно, ми усіх контактних пацієнтів та колег з хворими на коронавірус лікарями перевірили, шляхом тестування, — розповідає головний онколог. — Скільки тестів використали, не можу наразі сказати. Але ми виконали усі санітарні норми, які стосуються ситуації.

А завідувач відділенням пологового будинку №2 в розмові з автором статті розповів ось що:

— У нас немає і не було тестів на COVID-19. Коли захворіла медсестра, для неї та інших хворих з симптомами коронавірусу, ми просили 60 тестів у Вінницькому обласному лабораторному центрі. Всіма іншими захисними засобами: костюмами, рукавичками та распіраторами ми повністю забезпечені. 

Сімейний лікар амбулаторії №1 теж розповів, що за необхідності тести на COVID-19 просять в спецзакладах:

— Для аналізу двох контактних з хворою медсестрою осіб за тестами ми зверталися в інфекційне відділення першої лікарні.

У профільних інфекційних лікарнях та відділеннях нам про кількість наявних у них тестів не сказали. Усі посилалися на зайнятість і говорили приблизно однаково: 

— У нас немає часу на підрахунок тестів, бо щодня кількість їх міняється — до нас щогодини звертаються інші медзаклади з проханнями надати проби.

Чи є тести у приватних клініках?

Пригадаймо Київський випадок. Люди обстежувалися на коронавірус в приватній клініці і їхні дані з лабораторії надіслали потім не тільки в клініку, а і в МОЗ. Журналісти згодом написали про викриття інформації про захворілих, яку могли приховати. Разом з тим напрошується питання: в приватних клініках швидкі тести є? 

Запитуємо про те в клініках, що працюють у Вінниці. Ми дзвонили у «Салютем», «Альтамедику», «Оксфорд Медікал» та «Евіденс». І в цих медичних центрах журналістці 20minut.ua сказали, що тестів на COVID-19 вони не мають, навіть платних .

Як ми писали раніше, і в аптечних мережах тестів не варто шукати. В «Конексі» нам повідомили, що у вільному продажі є лише тести на визначення грипу, ціна — близько 300 гривень за один.

Які існують тести на COVID-19?

Існує два види тестів на коронавірус — експрес-тести і лабораторні тести.

  1. Експрес тест роблять 10-15 хвилин. Для цього беруть мазок з носа. Цей тест може зробити будь-який лікар у будь-яких умовах, навіть вдома. 
  2. Лабораторна перевірка — це коли тести роблять лише у вірусологічних лабораторіях зі спеціальним обладнанням методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція). Таке тестування вважають більш точним, результати очікують майже через тиждень.

Коли роблять тести на коронавірус?

Тест на коронавірус в комунальних закладах роблять безкоштовно, але лише за направленням лікарів і за наявності симптомів COVID-19: температура, сухий кашель, ломота у м'язах, і після того, як є отримали негативний результат тесту на грип.

Також роблять швидкий тест, якщо людина з підозрою на хворобу нещодавно повернулася з країн, де є спалах епідемії, або була контактною з хворим. 


Читайте також:

Гарячка, сухий кашель, біль в очах. Про ознаки та перебіг коронавірусу розповів сімейний лікар

Взуття, одяг, телефон: як обробляти речі від інфекції?

Коронавірус і вагітність: що потрібно знати майбутнім матерям

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ира Подлипская

    тестів зробили більше чим є насправді ніхто нормально їх не робить
  • Вадим

    Тому що свідомі громадяни, накшталт Вас туди не підуть, бо сидять вдома на карантині, а алкашів нам не шкода...
  • vasa defrar

    почему полиция не разгоняет алкашей на вишенском озере?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up