Пробита глотка і куля в голові: незвичайні операції, які робили у дитячій обласній

Пробита глотка і куля в голові: незвичайні операції, які робили у дитячій обласній
Фото pixabay.com
  • Не всі операції є чимось винятковим. Зазвичай це гострий апендицит, гострий холецистит, непрохідність, перфоративні виразки, кровотечі. Але трапляються випадки, у які складно повірити. Розповідаємо, що незвичайного відбувалося на операційних столах нашого міста.

Поговорили з фахівцями Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні. Саме там проводяться чи не усі оперативні втручання, що рятують життя дітей нашої області. Методики, які там використовуються давно відомі у хірургічних колах, втім клінічні випадки, з якими стикаються лікарі, справді унікальні.

(За минулий рік у цій лікарні було проведено близько 1000 операцій різних напрямків та складностей. З цієї кількості близько 300 були невідкладними)

Смертельна знахідка

Два маленьких хлопчика знайшли на полі міну. Один з них жбурнув у знахідку камінь, після чого стався вибух. Перша дитина загинула на місці, другу з серйозними травмами доставили в районну лікарню, куди згодом вирушила бригада фахівців з дитячої обласної. Стабілізувавши стан хворого, його доправили до Вінниці.

До відділення дитину привезли з ушкодженнями прямої кишки, сечового міхура, тонкого і товстого відділів кишківника, з гематомами в заочеревинному просторі та з уламком від вибухового пристрою в одному з крижових отворів.

Фото pixabay.com

Першочерговим завданням лікарів був порятунок життя дитини. Далі оператори видалили уламки з пошкодженого нерва та артерії, зупинили кровотечу, врятували від ампутації руку.

Поїздка на скутері

Цієї осені був випадок, коли три хлопці їхали на скутері та потрапили у ДТП. Усіх привезли в дитячу обласну з травмами різних ступенів тяжкості. Усіх трьох почали одночасно оперувати. Лікарі кажуть, що працювали з постраждалими всю ніч і всі оперативні втручання пройшли успішно.

Нещодавно хлопці своїми вже здоровими ногами приходили на плановий огляд. Скоро постраждалим вийматимуть металоконструкції з кінцівок.

За іронією долі

Ще одна мінно-вибухова ситуація. Компанія хлопців знайшла у селі саморобний вибуховий пристрій, який згодом розірвався. Хлопчик, який стояв найдалі, за іронією долі отримав найбільші травмування. Його привезли з проникаючою раною передньої черевної стінки – приблизно півтора метри кишківника випадало назовні.

Постраждалого оперували в екстреному порядку. Видалили уламок, що перебував у кишківнику, потім провели реконструкцію поранених органів.

Фото pixabay.com

Крім нього привезли ще сімох людей. Деяким довелося ампутувати пальці кінцівок, у когось пошкоджена грудна клітина, хтось обійшовся саднами.

Пробила наскрізь

Дівчина з'їжджала на лижах, не впоралася з керуванням та заїхала у кущі. З переляку відкрила рот, в нього увійшла штахетка, пробила глотку та через м'які тканини вийшла зі сторони шийного відділу хребта. Прямо з деревинкою її привезли до лікарні. Оператори вийняли стороннє тіло, усунули кровотечу і зашили глотку.

Ігри зі струмом

Не рідкісними є випадки, коли дітей привозять з електротравмами. Хлопчик зайшов до трансформаторної підстанції і взявся за оголений дріт, як наслідок – некроз і ампутація кінцівки. Від удару струмом у дитини зупинилося серце, але лікарям вдалося його запустити.

Фото pixabay.com

Втеча від міліції

Після скоєння злочину, підлітка переслідували працівники міліції. Не здогадуючись, що втікач неповнолітній, по ньому відкрили вогонь. До лікарні хлопець потрапив з вхідним отвором з боку шиї. Куля пройшла вздовж шийного відділу хребта та зупинилася у клиноподібно-піднебінній ямці.

Разом із лор-лікарем хірурги видаляли стороннє тіло через рот. Зовнішніх отворів постраждалому не робили. Для виймання кулі використовували електронно-оптичний перетворювач (прилад для перетворення невидимого оком зображення у видиме). Хлопець вижив і прекрасно реабілітувався.

Кишківник нагадував сито

Дітей, які щось ковтають, привозять чи не кожного дня. Починаючи від цвяхів і закінчуючи розкритими шпильками. Найстрашнішими є таблетовані батарейки, які окислюються у шлунку. Починається хімічна реакція, пошкоджується слизова, вони прилипають до стінок органів, утворюються виразки, кровотечі тощо.

Фото pixabay.com

Одного разу дитина проковтнула вісім магнітних кульок з китайських іграшок. Кульки скупчилися у кишківнику і злиплися між собою. Як наслідок вісім наскрізних отворів. Кишківник нагадував сито. У дитини розпочався розлитий каловий перитоніт, себто запалення, що охоплювало понад дві анатомічні ділянки очеревини.

Після того, як дістали всі батарейки, дитині ушили кишку. Нещодавно пацієнт приїжджав на контрольний огляд, скарг не має.

Невдалий жарт

Хлопчина 10-12 років підтягувався на турніку, а однокласники вирішили пожартувати і підставили під нього штахетку. Коли хлопчик зістрибнув з перекладини, штахетка через анальний отвір увійшла йому в живіт.

Дитину прямо з дерев'яною палицею всередині доставили в операційну. Пошкодження кишківника, брижі, все кровоточить, каловий вміст розтікається черевною порожниною, почався перитоніт.

Лікарі стабілізують стан хворого, витягують штахетку, накладають стому (штучний отвір, сформований на животі, для виведення калових мас) та ушивають кишки. Наразі хлопець вже дорослий, нещодавно приїздив до лікарні зі своїм сином.

Читайте також:

Фейковий рак і двокілограмова пухлина: незвичайні операції, які робили у «пироговці» 

Викрутка в голові і листя в шлунку: незвичайні операції, які робили у лікарні швидкої допомоги 
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Женя Иванов

    "Оператори" - це хто? ті що в колл-центрах, чи ті що на обладнанні керують процесами, але аж ніяк не медичні працівники....

    Михаил Курдюков reply Женя Иванов

    На майбутнє вам: оператори - це лікарі, які проводять операції. Це не вигадка редакції, вони самі себе так називають.
    Гарного дня :)

    Женя Иванов reply Михаил Курдюков

  • Віка Гадомська

    Щиро вдячна ВОДКЛ,лікарю Лeта Олeксій,вилікували мого синочка
  • Olga Nechiporuk

    Щиро вдячні фахівцям водкл. Врятували і нашого синочка. Лікар Шамрай. Спасибі вам велике.
  • Galina Yurina

    А за що людину так(
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up