Фейковий рак і двокілограмова пухлина: незвичайні операції, які робили у «пироговці»

Фейковий рак і двокілограмова пухлина: незвичайні операції, які робили у «пироговці»
Фото pixabay.com
  • Не всі операції є чимось винятковим. Зазвичай це гострий апендицит, гострий холецистит, непрохідність, перфоративні виразки, кровотечі.
  • Але трапляються випадки, у які складно повірити. Розповідаємо, що незвичайного відбувалося на операційних столах нашого міста.

Минулий рік був переломним для хірургії обласної лікарні. Принаймні так вважають самі лікарі, які там працюють. У 2018-му у ній почав функціонувати хірургічний корпус. Разом із тим підвищився комфорт для пацієнтів, якість обладнання та надання хірургічних послуг.

В рамках циклу про незвичайні та складні операції, які були проведені у нашому місті, ми поговорили з фахівцями Вінницької обласної клінічної лікарні ім. Пирогова.

Здебільшого нам розповіли про операції, що робили протягом останніх років. Себто за часів, коли лікарня почала активно впроваджувати передові технології: це малоінвазивні методи, що передбачають мінімальне втручання в організм.

Рідкісний випадок

До лікарні привозять пацієнта після онкологічної операції. В онкодиспансері йому видалили нирку. У чоловіка розпочалася гостра закупорка кровоносної судини тромбом. Пацієнт у важкому стані, з задишкою, не має змоги самостійно пересуватися.

Лікарі проводять огляд і вирішують видаляти тромб за допомогою малоінвазивних технологій (без розрізів). Йому пунктують вену на стегні, вводять провідник, через який проводять спеціальний катетер.

Під рентген-контролем хірурги просувають катетер судинами та заходять у праве передсердя, правий шлуночок, а звідти у легеневу артерію, звідки їм вдається успішно відсмоктати тромботичні маси.

Фото зі сторінки лікарні на Facebook

Операція відновила хворому кровопостачання, що й врятувало йому життя. Незабаром чоловіка виписали у задовільному стані.

На сьогоднішній день в Україні виконано всього дві аналогічні операції.

Множинні абсцеси

Чоловіка турбував незрозумілий біль, та ще й височенна температура не давала спокою. Подекуди вона піднімалася до 42 градусів. Хворого почали обстежувати ультразвуком, який показав множинні абсцеси селезінки. Абсцес – це коли порожнина того або іншого органу наповнюється гноєм.

Фото зі сторінки лікарні на Facebook

Ніхто не міг зрозуміти звідки вони могли взятися. До того ж деякі з цих гнійників розірвалися і навколо селезінки утворився абсцес в майже літр чистого гною. Та ще й сама селезінка вкрилася шаром жиру – таким чином організм вів боротьбу із запаленням. Було зрозуміло, що операція буде технічно складною.

Оперували відкрито, видалили селезінку. Лікарі кажуть, якщо б пацієнт не звернувся ще протягом кількох днів, це призвело б до отруєння всього організму і врешті смерті. А так за кілька днів стан хворого нормалізувався.

Несправжній рак

Хворий тривалий час лікувався в районних лікарнях. Коли стан почав погіршуватися, його відправили в онкодиспансер. Тамтешні лікарі виявили у чоловіка рак печінки термінальної стадії та відправили додому помирати.

Чоловік пролежав вдома кілька місяців, але чомусь так і не помер. Рідні здивувалися і звернулися за роз’ясненнями до «пироговської» лікарні. Але замість невиліковного раку хворому діагностували гігантський абсцес печінки.

Фото зі сторінки лікарні на Facebook

До лікарні пацієнт поступив вкрай важким, тому потрібно було швидко вирішувати, що робити далі: Велика операція? Ні в якому разі. Її він не перенесе. Загальний наркоз? Занадто ризиковано для його стану.

Тоді під контролем УЗД лікарі пішли на мініінвазивні втручання, встановили два дренажи і змогли відвести весь гній з хворого органу. Так чоловік вилікувався від «раку печінки», а згодом пішов додому.

Двокілограмова пухлина

Нещодавно до лікарні звернулася 21-річна дівчина. Скаржилася на болі в черевній порожнині. Лікарі починають обстежувати і знаходять гігантське утворення. Йдуть на операцію і виявляють величезну ліпому (доброякісну пухлину) вагою понад два кілограми. Благополучно її видалили.

Фото зі сторінки лікарні на Facebook

Під час втручання оператори також виявили велику кісту правого яєчника, яку не показало ані УЗД, ані КТ. Аналогічно ліквідували. Дівчина виписалася у задовільному стані.

Позбувся інвалідності

Був випадок, коли протягом двох років чоловік відбивав пороги різних українських лікарень в надії, що йому зможуть поставити правильний діагноз. За цей час стан хворого значно погіршився, він пішов з роботи та отримав групу інвалідності. Себто життя молодої людини перевернулося догори дригом.

Врешті він звернувся до фахівців лікарні ім. Пирогова. За допомогою комп'ютерної томографії і магнітно-резонансна томографії, лікарі виявили внутрішнє пошкодження кульшового (тазостегнового) суглобу .

Фото зі сторінки лікарні на Facebook

Провели артроскопічну операцію і тим самим змогли повністю вилікувати пацієнта. Інвалідність «пройшла» і чоловік зміг повернутися на роботу, яку дуже любив.

-28 кг

Багато людей хочуть схуднути, і щоб ніяких хірургічних втручань. Більшості зробити це так і не вдається: недостатня мотивація, недотримання дієти тощо. Для таких пацієнтів був вигаданий внутрішньошлунковий балон, що встановлюють малоінвазивним методом у шлунок, після його заповнюють спеціальною рідиною.

Балон займає частину об’єму шлунку і дає відчуття ситості, зменшуючи при цьому апетит. Тривалість такої програми півроку. Весь цей час за пацієнтами спостерігають лікарі та дієтологи.

Фото зі сторінки лікарні на Facebook

За світовою статистикою, за час такої програми людина в середньому скидає 16-22 кг. У «пироговській» лікарні був випадок, коли жінка зі 168 кг змогла схуднути до 140 кг, що є рекордом міста.

Читайте також:
Викрутка в голові і листя в шлунку: незвичайні операції, які робили у лікарні швидкої допомоги 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Krot

    Популяризація медицини - це чудово, тільки тексти вичитуйте. А то у нас прийнято медиків лайном поливати.
  • Andrii Mashtaler

    прикро
  • Andrii Mashtaler

    Мушу висловити обурення в адресу автора статті та редактора за невідповідність тексту до фотоілюстрацій, це перше. Друге - це порушення авторських прав. Крадіжка світлин. Фото №3, під заголовком "Несправжній рак", немає жодного відношення  до тексту. На фото зображена операція вертебропластика. Власник фото - Центр Ортопедії, Артроскопії та Травматології ВОКЛ.
    Пиро також і те, що про ряд важливих та знакових іновацій центру, чомусь в статті жодної згадки.
  • Maryana Maslenko

    Молодці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up