Пора вже приймати вітамін, який допомагає нашому імунітету встояти перед вірусами

Пора вже приймати вітамін, який допомагає нашому імунітету встояти перед вірусами
Андрій Шиманський, лікар педіатр
  • На запитання: що робити, щоб не хворіти (важко) такими популярними восени грипом, короною, а тепер і гепатитом, існує одна відповідь лікарів — потрібно вакцинуватися.
  • Щоб не хворіти не менш розповсюдженими і не лише восени ГРВІ — однієї  відповіді замало і вакцини немає.
  • Тому лікарі радять, хоча б трішки підтримати організм вітаміном Д.

За словами сімейної лікарки Лариси Титарчук, восени ми все частіше вивчаємо в аптеках полки з розмаїттям вітамінних комплексів. Щоб купити, пропити, і не хворіти. Але сприймати вітаміни, як панацею від хвороб і підняття імунітету, то все не так, як кажуть маркетологи. Тому що таких чарівних засобів не існує.

— Якщо вже говорити про вітаміни, то приймаючи вітамін С, наприклад, не варто очікувати чудес, — каже Лариса Титарчук. — Єдиний вітамін, який, хоч і не піднімає імунітет, але робить його стійкішим до вірусів — це вітамін Д в профілактичних дозах:

  • Відео дня
    /li>

Що буде при дефіциті вітаміну Д?

Дефіцит вітаміну Д призводить до порушення процесів сну та обміну речовин, а також може викликати погіршення психологічного здоров’я та імунної системи. Ні для кого не таємниця, що синтез вітаміну D відбувається під дією сонячного випромінювання, але восени та взимку цей спосіб не надто актуальний.
До того ж пряме сонячне проміння та любов до засмаги негативно впливає на шкіру та може підвищувати ризики раку шкіри. Тому перебування на вулиці варто урівноважувати й з харчуванням. Тож в МОЗі розповіли, звідки ще можна отримати цей вітамін, і кому необхідно перевірити його нестачу.

Які продукти містять вітамін Д:

  • Жирна морська риба (лосось, сардини, оселедець, скумбрія)
  • Червоне м’ясо
  • Яловича печінка
  • Яєчні жовтки
  • Молочні продукти (вершкове масло, твердий сир, домашній сир тощо)

Зазвичай, регулярне вживання цих продуктів та навіть 10–15 хвилин перебування на вулиці влітку чи навесні (взимку потрібно більше часу) вистачає для отримання необхідної кількості вітаміну D.

Варто пройти тестування на рівень вітаміну Д в крові, якщо ви:

  • Маєте зайву вагу (високий індекс маси тіла)
  • Маєте незбалансоване та нераціональне харчування
  • Маєте захворювання шлунково-кишкового тракту та неврологічними розладами
  • Людина літнього віку, і особливо рідко виходите із дому.

Так, цей вітамін можна і потрібно приймати не лише дітям до трьох років, але і цілком дорослим людям. До речі радять його не лише сімейні лікарі і педіатри, щоб підтримати імунітет. Радять його також дерматологи і трихологи, тому що він гарно впливає на стан шкіри і волосся.

А сімейний лікар Андрій Шиманський відповідає на п’ять найпоширеніших запитань про вітамін Д.

1. З якого віку потрібно приймати вітамін Д?

— З самого народження потрібно давати дитині в профілактичних дозах, — розповідає лікар Андрій Шиманський. — Профілактична доза складає 500–1000 міжнародних одиниць один раз на добу. І цю дозу потрібно давати дитині, як мінімум до трьох років. Далі потрібно контролювати дозу вітаміну Д в організмі, а при дефіциті отримувати необхідну дозу.

2. Чи всім дітям потрібен вітамін Д?

— Ні можна давати вітамін Д, тільки тим дітям, яких ви любите, — жартує лікар. — Тому що, всім діткам потрібен цей вітамін, тому що вони знаходяться в зоні ризику гіповітамінозу вітаміну Д. Єдиний виняток, якщо в нас через певні умови є лабораторно-підтверджений гіповітаміноз — це дуже високі показники. Тоді на один-два місяця, потрібно припинити давати вітамін Д. Але після знову починаємо давати в профілактичній дозі.

3. Який вітамін Д краще обрати, на водній чи на олійній основі?

— Насправді сьогодні немає чітких даних, які б говорили про перевагу якоїсь з форм, — каже лікар. — Тому обирайте той, який вам подобається.

4. Чи потрібно давати вітамін Д, весною та літом?

— Цей вітамін потрібно давати цілий рік, — розповідає лікар. — Не потрібно робити паузи на сонячні сезони. Тому що ми пам’ятаємо, коли дуже багато сонця — ми використовуємо SPF захист. А він захищаючи нас від сонячних променів, буде порушувати синтез вітаміну Д. 
Саме тому і потрібно отримувати профілактичну дозу постійно.

5. На що звертати увагу при виборі вітаміну Д?

— Звісно що на склад. Я рекомендую обирати той вітамін Д, де є мінімальна кількість якихось компонентів, — говорить Андрій Шиманський. — Чим менше, тим краще. Також звертайте увагу на дозування, тому що вони бувають різними. І якщо це дуже маленьке дозування, там наприклад 200 МО в одній краплині, дитині його буде не дуже зручно давати.
Також варто звертати увагу на форму препарату. Для маленьких діточок це можуть бути крапельки або спрей. Для дорослих, це можуть бути капсули, жувальні гумки, або таблетки. Мені особисто подобається спрей, особливо коли мова про маленьку дитину, тому що це зручно, швидко, не потрібно думати, як ту крапельку розбавити і дати дитині.

 

Читайте також:

«Які б льодяники ви не смоктали, до вірусу не доберетесь»: поради лікаря дорослому і дитині

Одне щеплення на рік захищає від чотирьох штамів грипу, хоча дитині до 9-ти років спочатку треба два

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Нина Конти

    Дякую,луже корисна інформація,а ДЕКАП 2000-пілійде? І яка доза для дорослого?

    Читач63 reply Нина Конти

    Вітамін Д має бути з вітаміном К., щоб запобігти серйозних проблем з кітками і інше.    Краще здати аналіз і точно визначити дозу. Якщо Ви здорова людина, часто на свіжому повітрі, то достатньо 2000.  Якщо у Вас є хр.захворювання , то від 5000-20000. Все індивідуально. Також в обовязковій формі  Магній 400-600 доза.

keyboard_arrow_up