«Які б льодяники ви не смоктали, до вірусу не доберетесь»: поради лікаря дорослому і дитині

«Які б льодяники ви не смоктали, до вірусу не доберетесь»: поради лікаря дорослому і дитині
На прийомі у лікаря Андрія Шиманського
  • Немає способу підняти імунітет чи якось попередити ГРВІ. Жодні свічки-краплі-пігулки-припарки не ефективні та ще й можуть зашкодити.
  • Вірусна інфекція проходить самостійно, а сімейний лікар порадить, як її більш-менш комфортно пережити.

За словами лікаря Андрія Шиманського, саме в цю пору починається круговерть з вірусних інфекцій. Також днями розпочався черговий епідеміологічний сезон грипу, а значить і корона підтягнется.

Та сьогодні ми поговоримо про ГРВІ, бо восени і діти, і дорослі хворіють ними найчастіше. І перше, про що потрібно турбуватися, дуже банальне, але необхідне — комфорт.

— В кімнаті має бути прохолодно та волого. Це перше правило комфортного існування хворого, — розповідає Андрій Шиманський. — Сьогодні зволожувач є, мабуть, у кожній квартирі, і з кожної лікарської сторінки ви чуєте: якщо є кашель і соплі — зволожуйте повітря.

Відео дня

За словами лікаря, це дійсно працює, але є великий і дуже важливий момент.

— Насправді, коли ми говоримо про атмосферу в кімнаті, ми вказуємо на два важливих пункти: прохолода та вологість. Але чомусь слово «прохолода» забувається, — говорить лікар. — І як тільки хтось в сім’ї захворів, рідні влаштовують вдома хамам: при температурі в кімнаті в 25-30 градусів включають на максимум зволожувач і дивуються, чому ж так погано падає температура. А якщо мова про малюка, то ще й пітничка виникає.

Андрій Шиманський пропонує дієвий алгоритм. Якщо вдома є діти або просто для себе, якщо ви хочете слідкувати за цим: спробуйте купити гігрометр — це пристрій, який вимірює температуру та вологість.

— І коли вдома хтось хворіє, в першу чергу зверніть увагу на температуру. Оптимальний рівень 18-22 градуси, — розповідає лікар. — Якщо при зниженні температури вологість менше 45-50%, включіть зволоження. Це ідеальні умови для шкіри та слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Слизові будуть зволожені, сопельки не будуть засихати, краще будуть відходити, кашель буде менш виражений. І пам’ятайте, що від 100% вологості добре буде лише плісняві. Тому не перестарайтесь.

Потрібно менше ліків

Лікар каже, що при вірусній інфекції маленькій дитині слід давати більше рідини, тепле пиття значно покращить стан. Дорослим і старшим дітям можна пропонувати жувальну гумку або льодяники, це допоможе зняти дискомфорт в горлі. Крім того варто промивати ніс сольовими розчинами, тому що кашель при ГРВІ, як правило, обумовлений подразненням горла та затіканням шмарклів.

— До речі, про льодяники. А ви знали, що смоктання льодяників, цих розрекламованих, які потрібно купувати в аптеці, просто марна трата грошей? — питає Андрій Шиманський. — Справа в тому, що частіше за все ми говоримо про вірусну інфекцію в горлі. Тобто вірус, який живе всередині клітинки і циркулює в крові, тому які б антисептики ви не використовували, як би ви їх не розсмоктували, ви все рівно до вірусу не доберетесь.

Саме тому, за словами лікаря, більшість аптечних льодяників, які містять різні антисептики, а ще це можна сказати і про полоскання горла содою, йодом і так далі…, це все може лише нашкодити горлу.

— Насправді ефективність аптечних льодяників така ж сама як і звичайних «плюсика», барбариски, дюшеса…, одним словом, будь-якого льодяника, — каже лікар. — Тому що нам стає краще за рахунок того, що ми, коли смокчемо льодяник, виробляється багато слини, яка зволожує наше горло.

Може подихаємо?

Ще одна популярна тема, коли починається сезон вірусняків, соплів і кашлю — нестримне бажання чимось подихати, щоб швидше пройшло (за часів наших бабусь це була каструля з картоплею). Останнім часом матусі часто почали використовувати небулайзер, кажуть «подихали фізрозчином чи пульмікортом — і все проходить», так і лікуються.

— Але небулайзер — це лише пристрій для доставки препарату у нижні (легені, бронхи) дихальні шляхи, — розповідає Андрій Шиманський. — Лікувати кашель небулайзером — це як наїстися ложкою. Адже лікує не він, а те, що ви туди наллєте.

За словами лікаря, кашель — це лише рефлекс очищення дихальних шляхів, а не хвороба. Причин кашлю десятки, і при більшості небулайзер не потрібен. Але є й такі, при яких без нього складно.

— Найчастіша причина кашлю при ГРВІ — це нежить та запалення горла. Соплі стікають, горло перчить — от вам і кашель, тут небулайзер не має жодного впливу, адже соплі та горло не лікуються інгаляціями, — розповідає лікар.

Допоможе — не допоможе

— Тут можуть бути показані інгаляції з ГКС (будесонід) у високих дозах за наявності ознак стенозу (задишка, шумний вдих), — розповідає лікар. — Гомеопатичні дози пульмікорту розведені в літрі фізрозчину — мертвому припарка. Не витрачайте час та гроші.

— Тут використовуються бронхолітики (сальбутамол і т. д.), — говорить Андрій Шиманський. — Якщо є часті обструкції чи астма — небулайзер буде не зайвий вдома.

— Показів не так багато, 95% інгаляцій — це дві групи препаратів стероїди та бронхолітики, — розповідає лікар. — Препарати з телереклами не використовуються в цивілізованій медицині. А тим більше інгаляції нестерильною мінералкою, як часто рекомендують.

Коли можна назад у колектив?

Це питання хвилює всіх батьків. За словами сімейного лікаря, дитина заразна за день до симптомів. Тому якщо, наприклад, сьогодні з носу полились соплі, ваша дитина вже всіх заразила і вірус вже давно в колективі.

— Залишкові прояви вірусної інфекції: нежить, кашель, можуть тривати до двох або чотирьох тижнів, — каже Андрій Шиманський. — Але заразна дитина, якщо ми знову ж таки говоримо про більшість рутинних вірусняків, які вирують, як правило, в дитячих колективах — п’ять/шість днів. Звичайно є певні віруси, які виділяються дуже довго, але це вже зовсім інша історія.

То скільки потрібно тримати дитину вдома на лікарняному? За словами педіатра все залежить від стану дитини.

— Коли в дитини гострий стан, в неї температура, вона млява, капризна, її важко дихати носом, при таких симптомах в колектив її повертати не потрібно. Стан нормалізувався — будь ласка, — розповідає Андрій Шиманський. — І знову ж таки, саме головне, якщо дитина заразилася в дитячому колективі, то людина/дитина, яка її заразила, вже давно перезаражала цим вірусом всіх навколо.

Тому тримати дитину вдома два-три тижні, поки не зникнуть всі симптоми, не потрібно, просто немає сенсу. Навіть з соплями, кашлем, і, можливо, дитина ще будете виділяти той вірус, можна повертатись в колектив, тому що там все одно всі заражені. Тим паче, якщо, наприклад, ви все-таки протримали дитину вдома до ідеального стану, і от вона повертається до інших дітей, — знову буде період адаптації дитини в колективі і за два-три дні вона знову підхопить ту інфекцію.

 

Читайте також: 

Якщо у вас в родині були «молоді» інфаркти, інсульти, стенокардії — перевірте на холестерин себе і дітей

Гепатит А у Вінниці: посилюють заходи для недопущення поширення захворюваності

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up