Якщо у вас в родині були «молоді» інфаркти, інсульти, стенокардії — перевірте на холестерин себе і дітей

Якщо у вас в родині були «молоді» інфаркти, інсульти, стенокардії — перевірте на холестерин себе і дітей
Сімейна лікарка Анна Крутько
  • Печінка вінничан нині в тренді. І всі медичні заклади та лабораторії міста працюють над тим, щоб хворих на гепатит А не більшало, а джерело спалаху хвороби нарешті виявили.
  • Тому, поговоримо з сімейним лікарем Анною Крутько про печінку, але  стосовно не гепатиту, а холестерину.
  • Ви знали що саме в ній він синтезується?

До речі про гепатит А… Якщо ретельно мити руки і не брати до рота різної гидоти, то можна не турбуватися за хворобу. А ні, то: з діареєю працюємо, блювоту, температуру та водний баланс організму контролюємо, трохи терпіння стосовно загальної слабкості і згодом все буде гаразд. Через певний проміжок часу від хвороби ані сліду і ще пожиттєвий імунітет на додачу. Хоча звісно, краще його отримати за рахунок щеплення, а не хвороби. І це не просто балачки, а поради інфекціоніста. З холестерином все трішки інакше.

Що занадто, то не здраво

За словами сімейної лікарки Анни Крутько, холестерин це речовина, яка є в нашому організмі. Не те щоб ми з ним народжувались, але ми народжуємось з печінкою, яка той холестерин синтезує.

— На 80 % відсотків, ми холестерин утворюємо, і ще десь 20 % ми вживаємо з харчуванням, — розповідає лікарка. — Тобто в більшій мірі, ми його виробляємо самостійно, він в нас є, як один із важливих структурних елементів нашої клітини. Тому що холестерин приймає участь у створенні багатьох гормонів і інших речовин без яких ми не можемо жити. Тобто кенсилити його і говорити що холестерин — це погано, не потрібно.

Відео дня

Холестерин — не жир

Коли ми чуємо про холестерин, це сприймається рівноцінно слову жир і відтворюються відповідні асоціації. Втім як каже Анна Крутько все не так як здається.

— Холестерин він жироподібний, його вперше винайшли в 1769 році, тоді були обстежені камінці утворені в жовчному міхурі, їх розрізали і побачили речовину яка була схожа на жир. І їй дали назву холестерин, — розповідає сімейна лікарка. — І лише через 100 років з’ясували що по структурі холестерин насправді це — спирт. Тому в багатьох країнах застосовується поняття холестерол, зокрема цей термін зустрічається на іншомовних сайтах, де зовсім не зустрічається назва — холестерин. Але деякі країни, в тому числі і наша залишила її у використанні. Взагалі це спирт, який по своїй структурі дуже нагадує віск, і він є структурним елементом мембрани клітини, тобто кожна наша клітина складається в тому числі і з холестерину.

Підвищення холестерину погано?

— Холестерин має структуру віску, і якщо його більше, ніж нам потрібно для нормального функціонування, він починає відкладатися в судинах, — розповідає Анна Крутько. — Його накопичення і відкладання вже у вигляді бляшок на стінках судин можуть ці судини перекривати, або ж ці бляшанки можуть відриватися і блокувати кровоносний потік.

За словами лікаря, для людини це небезпечно в першу чергу розвитком серцево-судинних захворювань.

— Кров несе кисень, без якого не можуть жити тканини, як би ми не хотіли. Якщо ми перекриємо шлях крові з киснем до тканини, вона перестане харчуватися і ми отримаємо: інсульт ішемічний наприклад, якщо мова про головний мозок, інфаркт, стенокардію — тобто біль в серці, якщо ми говоримо про серцево-судинні захворювання, — говорить Анна Крутько. — Також, причиною недостатнього кисневого живлення м’язів, може стати захворювання ніг — атеросклеротична хвороба.

Як помітити підвищений холестерин?

На жаль, за словами лікарки, якихось специфічних ознак підвищеного холестерину немає. Тому дуже важливо його просто моніторити.

— Підвищення холестерину може бути в будь якому віці, і якщо говорити про гендер, то найчастіше страждають на це чоловіки, — розповідає Анна Крутько. — Але, як правило вперше підвищений холестерин виявляють у чоловіків у віці десь 25–40 років, у жінок — з 30 до 45 років. Ці статистичні цифри говорять не про перші прояви, а про те, коли як правило вперше виявляють. Хоча насправді, асоціація кардіологів рекомендує вперше діагностувати рівень холестерину у дітей. У віці від 9-ти до 11-ти років.

Тому що улюблена їжа дітей цього віку фаст фуд, (одна з причин підвищення холестерину) і варто також звертати увагу на важливий чинник — спадковість.

— Адже є спадкова гіперхолестеринемія, тобто високий рівень холестерину, який передається від покоління до покоління. І це пов’язано з поломкою генів, — говорить Анна Крутько. — Тому, якщо у вас в родині були «молоді» інфаркти, інсульти, випадки стенокардій (болі у серці, загрудинна біль, — авт.) то краще обстежити дитину. Тому що існують медичні препарати, які ми застосовуємо для зменшення рівня холестерину.

За словами лікарки, використовувати медикаментозну терапію чи щось інше — вирішує лікар. Враховуючи показники холестерину, а також умови життя дитини, спадкові фактори. Якщо це спадкове захворювання, то швидше за все дитину потрібно буде лікувати, а не просто відкоригувати спосіб життя і харчування. Але це має бути комплексний огляд і рішення лікаря.

— Тому, важливо робити скринінг на рівень холестерину, — каже сімейний лікар. — Перший з 9-ти до 11-ти років, а потім кожні п’ять років: для жінок до 55 років, а для чоловіків до 45 років. Після цих дат, скринінг потрібно робити щорічно.

Причини підвищеного холестерину?

— Дуже часто це пов’язано з тим, що в нас не надто активний спосіб життя, а ще ми вживаємо багато жирних продуктів, трансжирів або полі жирів, які погано засвоюються, — розповідає лікарка. — Зокрема мова про жирне м’ясо, субпродукти, фастфуд. Але, наприклад жирна риба може зменшувати кількість холестерину, тому що в ній знаходяться Омега 6 жирні кислоти, які допомагають транспортуванню, засвоєнню і виведенню холестерину.

Також за словами сімейного лікаря причиною підвищеного холестерину може бути підвищений індекс маси тіла, хоча це і не показник.

— Якщо людина виходить за межі рекомендованого індексу маси тіла, вона одразу в групі ризику, — розповідає Анна Крутько. — Тобто коли ми бачимо людину з підвищеною масою тіла, ми можемо подумати що швидше за все в неї буде підвищений холестерин. Але у стрункої людини виключити підвищений холестерин теж не можна, тому що, можливо, вона палить, або частенько вживає алкоголь, або має спадкові захворювання. Також, можливо, вона їсть багато не дуже корисних продуктів, які вже сказали своє, на рівні холестерину, але це поки що не видно на фігурі.

Та ж справа, наприклад, у курців. Тому що за словами лікаря, нікотин сповільнює виведення холестерину і його засвоєння. А ще в групі ризику вагітні жінки (навіть дуже молоді), в яких теж вперше можуть виявити підвищений холестерин. Це пов’язано з багатьма факторами, в тому числі і з формуванням нової людини в тілі вагітної жінки. Тому що з одного боку потребується більше холестерину (ми ж пам’ятаємо що він є в кожній клітині, — авт.), а з іншого боку є ризики його гіршого засвоєння і утворення цих бляшок.
— Тому зовнішньо, ми ніяк не можемо зрозуміти є в нас проблема з холестерином чи ні. Тільки скринінг, — каже лікарка.

Діагностика і профілактика

— Скринінг — це аналіз крові, який показує вміст холестерину, але краще зробити не чистий холестерин, а визначати додатково ліпопротеїди високої щільності та ліпопротеїди низької щільності, — говорить Анна Крутько. — Для направлення на аналіз потрібно сходити до сімейного лікаря, який вже спрямує куди і як.

Щодо профілактики, то за словами лікарки, високий рівень холестерину дуже гарно коригується харчуванням і фізичною активністю.

— Якщо мінімум 150 хвилин на тиждень приділити фізичної активності, або ж 75 хвилин на тиждень фізичної активності високої інтенсивності, це буде дуже позитивно впливати не тільки на рівень холестерину але і просто на нормальне функціонування нашого організму, — розповідає лікарка. — Крім того, виключаємо все шкідливе, або хоча б зменшуємо його в нашому раціоні наскільки це можливо і все у вас буде добре.

Причини підвищеного холестерину

  • Куріння
  • Алкоголь
  • Ожиріння
  • Цукровий діабет
  • Порушення обміну речовин
  • Порушення гормонального фону
  • Вживання гормональних препаратів
  • Хронічні захворювання печінки
  • Хронічні захворювання підшлункової залози
  • Хронічні захворювання нирок
  • Спадкова схильність
  • Мала фізична активність
  • Вагітність
  • Поважний вік
     

Читайте також:

Чим старший ти, тим більша вірогідність прояву симптомів гепатиту А, але цирозу печінки не буде

«Нові випадки реєструємо щодня»: у Вінниці спалах захворюваності на гепатит А

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up