«Нові випадки реєструємо щодня»: у Вінниці спалах захворюваності на гепатит А

«Нові випадки реєструємо щодня»: у Вінниці спалах захворюваності на гепатит А
Жовтіння очей та шкіри — одні з перших симптомів гепатиту А
  • Впродовж останнього тижня у місті вперше за десять років почали реєструвати вірусний гепатит А. За однією із версій, хворі могли інфікуватися через воду з акваматів. 
  • Поговорили про це з фахівцями Держспоживслужби, обласного Центру МОЗ, «Вінницяоблводоканалу», медзакладу, де лікуються хворі та власником мережі водоматів. І ось, що наразі відомо про ситуацію. 

Днями у деяких групах домовласників почала ширитися інформація про те, що у Вінниці реєструють випадки захворювання на вірусний гепатит А (ВГА). Джерелом інфікування там називалися аквамати мережі «Долина-Плюс», яка є найпопулярнішою у місті. Відповідно, у разі правдивості інформації чимало вінничан опиняються у групі ризику. 

Правдивість факту захворюваності на ВГА нам підтвердив перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан. Однак він додав, що наразі невідомо, в який спосіб інфікувалися вінничани. 

— Ми отримали екстрене повідомлення з обласного лабораторного Центру МОЗ про сім зареєстрованих випадків захворювання на гепатит А. Зібраний анамнез свідчить, що хворі дійсно пили воду з акваматів, тому ми не виключаємо, але й не стверджуємо, що інфікування відбулося саме через них, — пояснює Сорочан.

Відео дня

За його словами, хворі між собою ніяк не пов'язані і проживають у різних куточках Вінниці. А інкубаційний період ВГА триває зазвичай 14-28 днів, тому фахівці управління Держпродспоживслужби схиляються до думки, що містяни могли інфікуватися під час сильної спеки, яка була у вересні. 

— За таких умов хвороботворчі мікроорганізми якраз активно поширюються, — продовжує Олександр Сорочан. — Наразі ми вважаємо, що за нинішньої температури збудників немає. Тобто зараз ми переживаємо наслідки проблеми, яка була десь місяць тому.

Аквамати у Вінниці продовжують працювати. У Держпродспоживслужбі кажуть, що підстав обмежувати їхню роботу наразі немає. Там лише радять кип'ятити воду перед споживанням, з якого б джерела вона не була. А також дотримуватися правил особистої гігієни, адже часто вірус потрапляє до організму саме з їжею та водою. 

Попри це епідеміологи активно працюють над встановленням джерела появи гепатиту А. З компанією-виробником акваматів «Долина-Плюс» та постачальником води до них вже досягнуті домовленості про проведення перевірок. 

Фахівці перевірятимуть, як організовані робочі процеси на підприємстві, зокрема дезінфекція водоматів, регулярність заміни води у них, процеси очищування та доочищування води тощо. Крім того Держпродспоживслужба наполягатиме на обов'язковому проходженні всіма працівниками підприємства медичного обстеження, у тому числі на предмет носіння вірусів. Фахівцями обстежуються й домівки хворих. Це також може допомогти науковцям визначити джерело походження гепатиту А. 

— Наразі ми достеменно не знаємо, чи захворювання виникло після споживання води або ж чогось іншого, тому перевірятимемо все, — говорить Сорочан. — Водопровідна вода турбує нас менше, адже її споживає величезна кількість людей. Якби проблема була саме у ній, то відповідно й хворих ми мали б значно більше. 

Станом на момент публікації цього матеріалу до «Вінницяоблводоканалу» не надходило жодних запитів з приводу відбору проб води для досліджень. 

Прессекретарка підприємства Оксана Поліщук каже, що перевірчі органи регулярно планово відбирають у них проби води. Поза тим, у власній лабораторії підприємство також аналізує воду на майже 200 різних показників. В облводоканалі відкидають, що спалах ВГА може бути пов'язаним з ними. 

Не вірить в причетність до спалаху гепатиту А й керівник компанії «Долина-Плюс» Георгій Пилипчанський. Він каже, що як тільки до нього звернулися перевірчі органи, одразу запропонував провести на підприємстві перевірку попри те, що під час дії воєнного стану такі заборонені. 

— Наші двері відкриті для всіх, тим більше, якщо мова про нашу репутацію. Ми навпаки всіма силами сприятимемо процесу, — розповідає Георгій Пилипчанський. — Мені дуже прикро, що в цій ситуації фігурує наша компанія. Як вам відомо, це вже не перший випадок, коли нам намагаються завадити нормально працювати.

Мова про ситуацію, яка виникла взимку 2022 року. Тоді міська рада без будь-яких пояснень відмовилася продовжувати дозвільну документацію на роботу сотень водоматів. Пилипчанський припускав, що влада міста мала домовленості з його конкурентами.

—  Аналізи у нас вже частково відібрали, — каже Георгій Пилипчанський. — Ми хочемо також, щоб перевіряли й інших постачальників води, молочних продуктів, м'яса, напівфабрикатів тощо.

На думку підприємця, причини спалаху криються або в інших продуктах, або в людях, які підставили його компанію. За словами Пилипчанського, вони вже звернулися до правоохоронних органів з проханням розпочати відповідні перевірки. 

— У якості нашої води я впевнений на 100%. У нас закритий цикл. Тому ми ініціювали розслідування, — продовжує керівник «Долина-Плюс». — Ми неодноразово бачили по камерам відеоспостереження, як невідомі люди клеять на наші аквамати папірці з застереженнями не пити воду. Це також буде передано відповідним органам. 

У Вінницькому обласному Центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України також підтверджують, що у різних частинах міста реєструють випадки захворювання на гепатит А. Виконувачка обов'язків генеральної директорки Центру Валентина Зайцева каже, що вони працюють над визначенням джерела ВГА, але від моменту відбору проб минуло занадто мало часу.

— «Долина» або не «Долина» — наразі невідомо. Тому передчасно я нікого звинувачувати не хочу, — говорить Зайцева. — Коли точно будуть результати, я також сказати не можу. Ми лише 18 жовтня відібрали воду. Отримаємо результати і повідомимо про це на нашому сайті. 

Пацієнти з вірусним гепатитом А лікуються наразі в інфекційному відділенні міської клінічної лікарні №1. За словами медичної директорки медзакладу Лариси Чорної, пацієнти з ВГА надходять до них впродовж останнього тижня. Усі підозри наразі підтвердилися лабораторними дослідженнями. Називати точну кількість хворих Чорна відмовилася. 

— Їх понад десять, і нові випадки ми реєструємо щодня, — говорить медична директорка. — Пацієнти надходять зі скаргами та зміну кольору шкіри та білкових оболонок очей. Вони жовтіють. На цьому етапі у багатьох ще немає нудоти або різного роду болю. Якщо ви бачите пожовтіння, потрібно звертатися до інфекціоніста і готуватися до госпіталізації. 

За словами Лариси Чорної, стаціонарного лікування уникнути не вдасться, як це було, скажімо, при коронавірусі. В лікарні доведеться пройти курс лікування тривалістю щонайменше десять днів. Після цього ще близько трьох місяців лікування триватиме амбулаторно. 

Захворювання може мати легкий, середній та важкий перебіг. Передбачити його неможливо, тому, наголошує лікарка, звертатися до фахівців потрібно обов'язково. 

— Це гостра інфекційна патологія. Такі пацієнти поміщаються в окремі палати інфекційних відділень. Такий підхід допомагає уникнути подальшого розповсюдження хвороби, а також стаціонарне лікування допомагає запобігати можливим укладенням, — продовжує Лариса Чорна. — За останні десять років у нашому стаціонарі не було жодного хворого з гепатитом А.
 

Читайте також:

Створили гід про те, як впоратись з ПТСР. Що цікавого там можуть знайти вінничани

Якщо ви жінка і вам 40+, а на дворі якраз жовтень, сходіть в онкоцентр, перевірте здоров’я ваших грудей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Хочу Похудеть

    А в нас також в Жмеринці стоять водомати Долини, я не один раз бачила і навіть знімала як водій заливає воду, шланг валявся в машині на полу, потім він волоче його по землі, по болоту… де люди на землю шмакаються, плюють, в він цю цей шланг пхає в автомати. А літом ця вода там тухне на жарі в тих баках, бо вони воду просто доливають, вона там не циркулює та не міняється! Це нормально?!?!?

    Долина це кошмар.
  • Виктория Доброва

    Ну, от дивіться, шановні коментатори, я одна з тих ,,щасливчиків,, які випили якоїсь водички і попали в це відділення, про яке іде мова. Що таке гепатит, краще вам не знати, скільки днів і місяців я втратила повноцінного життя, рахуной іде на місяці. І діло не в наїзді на Долину, а нормальне розслідування, що це мталось з вами.
  • Елена Колосюк

    Вирішили таки добити "Долину"!!!!
  • Аліна Вінниця

    ооо,хтось проплатив за ліву  інфу...Перерозподіл ..як в 90-х....

    Хочу Похудеть reply Аліна Вінниця

    Про яку проплату, дивись своїми очима який «крутий сервіс» з болячками ти пʼєш і хер би з ним, травись собі, но якого хрена ти захищаєш цю багадельню .

    Це норма ?!

keyboard_arrow_up