Якщо ви жінка і вам 40+, а на дворі якраз жовтень, сходіть в онкоцентр, перевірте здоров’я ваших грудей

Якщо ви жінка і вам 40+, а на дворі якраз жовтень, сходіть в онкоцентр, перевірте здоров’я ваших грудей
Олег Ваховський, хірург-онколог мамологічного відділення Подільського онкоцентру
  • За ініціативи всесвітньої організації охорони здоров’я, вже 30 років поспіль весь світ вважає жовтень — місяцем боротьби з раком молочної залози.
  • І закликає всіх жінок відвідати мамолога та пересвідчитись, що все в порядку.

Починаючи з 2018 року у Подільському онкоцентрі працює окремий структурний підрозділ — мамологічне відділення, який займається виключно патологією молочних залоз у жінок і грудних залоз у чоловіків.

 — Останнім часом на диспансерний облік щорічно в нас стає близько 450–500 жінок зі злоякісними захворюваннями молочної залози, — розповідає хірург-онколог мамологічного відділення Подільського онкоцентру Олег Ваховський. —  І якщо попередні роки, в 90% випадках виявлялася І та ІІ стадії раку, зараз рак молочної залози почав значно прогресувати.

Більше рак ІІ-ї та ІІІ-ї стадії

За словами лікаря, в усьому світі рак молочної залози вийшов на перше місце смертності серед жіночого населення. Хоча раніше він був на другому, після раку гінекологічної сфери.

Відео дня

— Зважаючи на війну, зважаючи на ковід, який люди перенесли і коли відповідно всі займалися своїми справами, зараз переважно виявляють рак молочної залози ІІ-ї та ІІІ-ї стадії, — розповідає Олег Ваховський. — Пов’язано це з психоемоційним станом, який впливає на гормональний фон. Також це пов’язано і з важкими соціальними факторами, коли жінки перейматься усім важливим, але не своїм здоров’ям. І відповідно не з’являються на диспансерний огляд (огляд профільних спеціалістів), та забули, що потрібно щороку робити мамографію, так як це раніше було в скринінгу раку молочної залози.

А ще, за словами мамолога, зараз в області перебуває багато переселенців зі східних областей, серед яких теж, на жаль, досить часто в онкоцентрі виявляють рак молочної залози. Там же вони і проходять повне комбіноване лікування.

У жовтні перевір себе

— В усьому світі обрали жовтень для того, щоб приділити увагу жіночому здоров’ю, а саме здоров’ю молочної залози, — каже хірург. — І є багато міжнародних спілок, які в цей день проводять багато різних заходів і обстежень. У нашому закладі жовтень теж приурочений огляду жіночого населення на новоутворення, та на профілактику виявлення новоутворень молочної залози. І вінничанки звикли, що в цей час ми збільшуємо можливості огляду. Тому що крім лікарів-мамологів поліклініки, огляд пацієнток проводять також лікарі стаціонару. Вони роблять скринінги (це обстеження, яке направлене на раннє виявлення чи профілактичне виявлення і огляди певних захворювань), мамографію і УЗД молочних залоз.

До мамолога — щороку

За словами хірурга-мамолога, якщо раніше жінкам після 40 років радили робити мамографію раз на два роки, то сьогодні лікарі радять це робити щороку. Також кожна свідома жінка має робити самообстеження, у вільному доступі є відповідні схеми, як це робити. Тож щомісяця, на 12-й — 14-й день менструального циклу потрібно обстежувати молочну залозу просто перед зеркалом.

— Рак молочної залози, це системне захворювання, яке, на жаль, має непрості методи лікування, — розповідає Олег Ваховський. — Воно лікується виключно комбіновано, не лише оперативним втручанням, хоча цей метод лікування для раку молочної залози є основним. Але і комбінованою поліхіміотерапією, променевою терапією, імунотерапією, антистрогені препарати люди отримують пожиттєво.

— Її можна лише профілактувати, тобто виявити на ранніх стадіях, і тоді лікуваня буде менш болісним, — каже лікар. — Чим раніше будуть виявлені зміни, особливо зміни злоякісного характеру, тим менш радикальним буде оперативне втручання і менш болісним буде комбіноване лікування, якщо воно показане.

Як потрапити на прийом

Якщо вам зараз 40+, а на дворі якраз жовтень, сходіть в онкоцентр, перевірте власне здоров’я. Для прийому особливо готуватись не потрібно. Лікар радить просто мати гарний настрій і про всяк випадок електронне направлення від сімейного лікаря, для того, щоб лікарі змогли в разі чого призначити певні види обстежень.

Прийом лікаря, мамографія, УЗД молочної залози і всі інші обстеження в онкоцентрі безкоштовні за умови направлення сімейного лікаря.

  • Потрапити на прийом до мамолога можна щодня з 9.00 до 15.00.
  • Для цього потрібно зателефонувати: (0432)65–52–71, (067)4552460, (050)0105805.


Читайте також: 

Рак як спосіб життя. В Подільському онкоцентрі відкрили школу пацієнта

Чи загрожує нам новий штам коронавірусу «Pirola»? Що відомо про цей вірус

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sergey Nabokov

    Взагалі, після сорока років всім треба ходити на обстеження без виключення: і чоловікам, і жінкам. Можу навіть порекомендувати чудову клініку, яка проводить такі обстеження https://medspace.lviv.ua/. Тут працюють справжні професіонали, які зроблять все дуже швидко та якісно.

keyboard_arrow_up