Чим старший ти, тим більша вірогідність прояву симптомів гепатиту А, але цирозу печінки не буде

Чим старший ти, тим більша вірогідність прояву симптомів гепатиту А, але цирозу печінки не буде
Все, що цікавить про гепатит А, розповідає інфекціоніст Євген Щербина
  • Чому гепатиту А не потрібно боятися малим дітям, але треба бути уважними людям 50+?
  • Коли можна лікуватися вдома і як не заразити членів сім’ї та оточуючих?
  • Скільки днів, тижнів, місяців живе вірус за межами людського організму і коли його вже точно немає в людині?
  • Все, що цікавить про гепатит А, розповідає інфекціоніст Євген Щербина.

 

У різних районах Вінниці реєструють випадки гепатиту А. Вже більше десяти хворих лікуються в інфекціному віділенні лікарні №1, і кожного дня надходять нові пацієнти. Джерело зараження покищо невідоме — є лише припущеня.

Тому за фактами про цю хворобу ми звернулися до лікаря інфекціоніста Євгена Щербини.

Де і як можна заразитися гепатитом А?

— Люди заражаються один від одного, фекально-оральним шляхом. Також це може виникати через вживання зараженої їжі, яка була недостатньо термічно оброблена або заражена вже після приготування. Так само може бути зараження через воду, яка, як правило, контактувала з фекаліями людей заражених на гепатит А. Також це може статися через тісні побутові контакти. Якщо в сім’ї хтось хворіє, то можна захворіти, або якщо це контакти хворої людини з іншими, наприклад, в школі, садочках, ВУЗах, військових казармах.

Відео дня

Скільки живе цей вірус?

— За межами людського організму вірус гепатиту А може прожити на будь-яких поверхнях — декілька днів. Декілька годин він може прожити на руках людини і тижнями може зберігатися у воді. При цьому всьому, вірус може зберігати свою стабільність, інвазивність, заразність.

Чи є противірусні препарати?

— На сьогоднішній день не зареєстровано ефективних противірусних препаратів проти гепатиту А. І лікування цієї хвороби суто симптоматичне. І воно не сильно потрібно, тому що більшість людей, особливо діти, переносять цю інфекцію доволі адекватно. Але чим старша людина, зокрема 50+ і люди, які мають хронічні інфекції, в них вірогідність більш важкого протікання хвороби вища. Тому не можна назвати гепатит А дуже легкою хворобою.

Треба також пам’ятати, що летальність від гепатиту А складає від 0,3 до 0,6 відсотка. Для кожної конкретної людини це — не висока ймовірність, але для популяції — це доволі немало. У людей же старших 50-ти років, летальність підвищується до 1,8%

Як хто переносить гепатит А?

— Всього 30% дітей до шести років будуть мати симптоми гепатиту А. Інші заражені можуть не мати симптомів взагалі, але виділяти вірус транзиторно. Діти, старші шести, і дорослі в разі зараження будуть мати симптоми, і відповідно, чим людина старша, тим більша ймовірність прояву симптомів.

А саме, 80% і більше будуть мати симптоми хвороби в тому числі і зі сторони шлунково-кишкового тракту (блювання, діарея), жовтяниця (світлий кал, темна сеча,).

До речі серед усіх гепатитів, саме гепатит А частіше за все дає жовтяницю.

Чи можна лікуватися амбулаторно?

— Загалом, особливо в розвинених країнах лікування більшості випадків вірусного гепатиту А проводиться амбулаторно. І як я вже казав, це чисто симптоматичне лікування та обмеження контактів хворого з іншими людьми, максимальна гігієна всередині сім’ї.

В Україні так само лікування можна проводити амбулаторно. Зазвичай госпіталізація потрібна тільки у важких випадках, особливо у випадках розвитку печінкової недостатності або при виражених симптомах токсикозу та ексикозу — коли виникає зневоднення через блювоту та діарею. І коли людина не може самостійно відновити водно-сольовий баланс за допомогою вживання достатньо кількості рідини, тому що це може спровокувати важкий стан.

Але варто пам’ятати, що ще за радянськими рекомендаціями, в Україні дуже часто практикується госпіталізація всіх пацієнтів хворих на гепатит А. Це пов’язано з тим, щоб завадити розповсюдженню інфекції серед населення.

Тут є свої переваги, особливо, коли це стосується, наприклад, військових казарм, таборів…, тому що там, в польових умовах, дуже важко підтримувати адекватні заходи гігієни, і розповсюдження цього вірусу між військовими дуже висока.

Якщо це стосується цивільної людини, яка проживає в квартирі, і в неї є можливість підтримувати адекватну гігієну і тим самим контролювати зараження, то в принципі таку людину можна лікувати амбулаторно.

Резюмуючи: якщо це легке протікання, можна лікувати вдома. Якщо є ризик розповсюдження, можна індивідуально вирішувати питання госпіталізації, задля його припинення.

Чи є вакцинація від гепатиту А?

— На сьогодні є вакцина від гепатиту А, це інактивована вакцина, в ній немає живого вірусу. Ця вакцина дуже ефективна, вона дає захист, ймовірно, на все життя. У всякому випадку, ми думаємо, що вона буде так робити.

Просто зараз ще немає людей, які б вакцинувалися в дитинстві і були б вже дуже дорослі. Але ми вже знаємо, що ця вакцина дає захист мінімум на 15-20 років.

Якщо сама перенесена інфекція — дає пожиттєвий захист, то скоріш за все і вакцина буде діяти так само. Також на сьогоднішній день немає рекомендацій щодо ревакцинації, людина робить дві дози, і цього достатньо, щоб не хворіти.

Де і як зробити щеплення?

— Зазвичай вакцинуватися від гепатиту А можна в приватних клініках, або може десь через волонтерів. Держава поки що не закуповує ці вакцини, принаймні, централізовано і серйозно, щоб на всю країну. Вакцини є якісні, в принципі, як і всі зареєстровані в Україні.

Вакцинацію можна робити починаючи з першого року життя і до самої старості, тобто обмеження по віку немає. Вакцинація від гепатиту А робиться з інтервалом 6-12 місяців. Але якщо людина зробила більший інтервал, наприклад, зробили дитині в два роки, щось сталось і не зробили наступну дозу з відповідним інтервалом, нічого страшного. Навіть якщо дитині вже 5 років, робіть другу дозу, і не потрібно повторювати вакцинацію заново, вона буде так само ефективна.

Які превентивні заходи, якщо поруч є хворий?

— Потрібно дуже добре пам’ятати механізм передачі — це фекально-оральний шлях. Відповідно, максимальна кількість вірусу знаходиться саме в калі хворого, тому рекомендації доволі прості, і це те, що треба завжди робити: сходив в туалет — помий руки.

Руки миємо так, як треба, під проточною водою з миючим засобом 15-30 секунд, повністю виконуючи всі ті рухи, про які під час коронавірусу нам розповідали ВООЗ. Також бажано, щоб у хворого був свій посуд.

До речі, немає заборони прямих контактів. Я маю на увазі не заборонені поцілунки чи рукостискання…, але дуже важливо, щоб на руках у хворого не залишалися частки вірусу. Для цього і потрібно дуже ретельно їх мити, це один з головних моментів. В такому випадку вірогідність зараження серед сім’ї доволі невисока.

Чи може вірус сам пройти, чи очі жовті неминучі?

— Чим молодша людина, тим менша взагалі якась вірогідність симптомів, в тому числі жовтяниці. Не всі люди з гепатитом А мають жовтяницю, але велика кількість має.

Тривалість хвороби зазвичай така, що близько 85% перестають мати будь-які прояви — клінічні та лабораторні, протягом трьох місяців від початку хвороби. І майже всі люди абсолютно здорові по закінченню шостого місяця від початку хвороби.

Тобто хвороба може бути тривалою, дійсно, частіше за все — це тижні, інколи місяці, на жаль, особливо, якщо важке протікання. Тим не менше ця хвороба ніколи не призводить до прогресуючого захворювання печінки, я маю на увазі до цирозу. Ця хвороба не переходить в хронічну форму.

Так є ризик, це приблизно 1% — фульмінантного протікання — коли інфекція протікає дуже важко, що призводить до печінкової недостатності. У таких людей підвищений ризик летальності. Тим не менш більшість людей хворіє безсимптомно, а частина з симптомами, і вони одужують.
 

Читайте також:

«Нові випадки реєструємо щодня»: у Вінниці спалах захворюваності на гепатит А

Якщо ви жінка і вам 40+, а на дворі якраз жовтень, сходіть в онкоцентр, перевірте здоров’я ваших грудей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Ирина Ирина

    Хреново врачи работаю
  • Сергей

    Песец!

    Спасайся кто может)
  • Олексій Малинич

    Треба негайно вакцинуватись!!!🙂
  • Валентина Финогеева

    Конкуренція тому і придумали страшилку  з гепатитом.  Вода  цієї фірми хороша.

keyboard_arrow_up