Осінь і війна — причини загострення гастритів та хвороб травної системи. Що робити?

Осінь і війна — причини загострення гастритів та хвороб травної системи. Що робити?
  • Близько 60% людей у світі страждає на гастрит, свідчать дані ВООЗ.
  • Які причини появи цього захворювання і чи можуть хвороби шлунку з'явитися від стресу, розбираємося разом зі спеціалістом.

Осінь — це період міжсезоння, перехідний період між літом та зимою. В цей час різко змінюється режим дня, харчові звички (менше овочів, фруктів, більше шкідливої їжі), активізуються застуди, що виснажують імунну систему, загострюються хвороби травної системи.

Виразки та гастрити також загострюються в період адаптації до холоду. Вони з'являються разом із такими симптомами як печія, нудота, біль у животі та здуття, метеоризм.

— Причиною проблем з органами шлунково-кишкового тракту, крім осіннього загострення, також можуть бути наслідки інфекцій, дисбактеріозу кишечника, попадання токсичних речовин, вплив алергенів, — розповідає гастроентеролог Тетяна Богдашевська. — Однак найбільш актуальним на сьогодні є зв'язок з сильним або постійним стресом, який став нашим незмінним супутником протягом останніх семи місяців воєнних дій.

Відео дня

За словами медика, емоції надзвичайно тісно пов’язані зі станом шлунково-кишкового тракту. Люди, що живуть у стані хронічного стресу, мають на 30% більше шансів набути гастрит, аніж ті, які тримають емоції під контролем.

Гастроентерологи пояснюють: у всьому винен адреналін, який викидається в кров під час стресу. Цей гормон викликає звуження судин, в результаті погіршується кровопостачання ШКТ, порушується живлення клітин слизової шлунка, утворюючи зони запалення, тобто гастрит.

— Враховуючи те, що українці останнім часом живуть у постійному стресі, в тривозі та постійному інформаційному навантаженні, кількість пацієнтів з функціональними порушеннями ШКТ неухильно зростає, — говорить гастроентеролог. — Через війну вінничани не поспішають до лікаря на огляд і хвороби ще більше загострюються. До прикладу, наші пацієнти-переселенці, які до нас приїхали з гарячих регіонів — через стрес усі мають проблеми з травною системою. Більшість випадків навіть не підлягає лікуванню, потрібне оперативне втручання. 

Лікарі рекомендують не відкладати похід до лікаря, якщо ви побачили наліт на язику, а біль не припиняється після приймання ліків. 

Основні прояви функціональних розладів ШКТ:

  • постійні запори чи проноси;
  • болі в животі;
  • відчуття тяжкості в животі, здуття.

Симптомами загострення хронічних хвороб органів травлення, зокрема виразки і хронічного гастриту, є «голодні» болі в надчеревній ділянці, печія.

— Для запобігання загостренню, слід відмовитися від їжі, що стимулює вироблення шлункового соку: смажені, гострі і жирні страви, кислі фрукти, копченості, кава, газовані напої та інше, — наголошує Тетяна Богдашевська. — Лікування функціональних розладів ШКТ є непростою задачею. Крім медикаментозного лікування порушень функції того чи іншого відділу, насамперед необхідно обов’язково дотримуватись правил здорового способу життя, дієтичних рекомендацій.

 

Читайте також:

У занедбаному стані 37%. В онкоцентрі звертають увагу на часті випадки раку шийки матки

Екологи перевірили річку Тяжилівку та Вишенське озеро. Маємо результати досліджень водойм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Татьяна Коваленко

    Після того, як мені було поставлено діагноз гастрит, у моїй домашній аптечці постійно знаходиться Гастритол. Гастрит у мене тепер хронічний, тому розлучатися з цими ліками тепер мені не можна. При сезонних загостреннях лікарка рекомендувала приймати його курсом по 2 тижні. Цей препарат рятує мене.
  • Оксана Краско

    Минулого року під час сильного осіннього загострення гастриту, яке не встигла попередити, гастроентеролог призначила краплi Гастрітол курсом. Препарат дуже сподобався, оскільки окрім дії безпосередньо на шлунок, я відчула і покращення у роботі кишечника. Тому візьміть його на замітку.

keyboard_arrow_up