Екологи перевірили річку Тяжилівку та Вишенське озеро. Маємо результати досліджень водойм

Екологи перевірили річку Тяжилівку та Вишенське озеро. Маємо результати досліджень водойм
  • У Вінниці спеціалісти Державної екологічної інспекції перевірили воду в річці Тяжилівка та у Вишенському озері.
  • Проби води взяли 15 вересня, оприлюднили результати 27 вересня. Які ж отримали дані лабораторних досліджень і що на це вплинуло?

Вінницькі екологи вирішили в рейд малими річками, струмками і озерами 15 вересня. Спеціалісти Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, спільно з працівниками Комунального підприємства «Муніципальна варта» провели відбір проб води з річки Тяжилівка (вул. Ватутіна, вул. Продольна, вул. Гайдамацька). Вона протікає промисловими зонами міста і територією з приватними забудовами. Брали воду на дослідження також у Вишенському озері (вул. Подільська, вул. Вишенька). Проби води взяли в різних місцях за течією для порівняння з аналогічними пробами минулого року.

Результати досліджень

Результати відбору проб води з річки Тяжилівка та Вишенського озера Державна екологічна інспекція у Вінницькій області оприлюднила 27 вересня. Пояснила, що інструментально-лабораторні дослідження здійснювались по основним показникам якості води:

  • по азоту амонійному,
  • нітритам,
  • нітратам,
  • сульфатам,
  • фосфатам,
  • хлоридам,
  • сухому залишку. 

За результатами досліджень встановили: вміст концентрації забруднюючих речовин знаходиться в межах норми гранично допустимих концентрацій.

Відео дня

Річка Тяжилівка

— Проаналізувавши протоколи інструментально-лабораторних досліджень якості води, відібраних із річки Тяжилівка впродовж 2020-2022р.р, спостерігається зменшення впливу людської діяльності на водний об’єкт, про що свідчить покращення якісного складу води, — констатують екологи.

У пробі №1 (провулку Гайдамацького) встановили такий вміст речовин, що досліджувалися:

  • сульфатів у відібраних пробах вод — 101 мг/дм3, при нормі — 500 мг/дм3;
  • фосфатів —1,2 мг/дм3, при нормі — 3,5 мг/дм3;
  • азоту амонійного — 1,27 мг/дм3, при нормі — 2 мг/дм3. 

Вишенське озеро 

— Проаналізувавши результати досліджень якості води, відібраних з Вишенського озера впродовж 2020- 2022р.р, встановили, що концентрація забруднюючих речовин зменшилась по всім показникам, — говорять в екоінспекції.

Наприклад, у пробі №5 (в районі вулиці Вишенька), встановили такий вміст речовин, які шукали:

  • сульфатів у відібраних пробах вод 50 мг/дм3, при нормі — 500 мг/дм3;
  • фосфатів — 0,2 мг/дм3, при нормі — 3,5 мг/дм3;
  • азоту амонійного — 0,79 мг/дм3, при нормі — 2 мг/дм3.

Метою таких рейдів малими річками, нагадаємо, є моніторинг впливу приватного сектору та підприємств на водойми, порівняно з попередніми роками.

Перевірки і штрафи

При обстеженні річок у Вінниці, як розповідають учасники перевірки, неодноразово фіксували засмічення прибережної захисної смуги побутовим сміттям. Тому в рейди екоінспектори традиційно вирушають з муніципальними вартовими. Вони в режимі нон-стоп реагують на повідомлення вінничан та виявляють тих, хто забруднює довкілля.   

— З початку року було обстежено 86 водних об'єктів, виявлялися правопорушення, — говорить Віталій Чигур, директор КП Муніципальна варта. — До прикладу, наші вінничани свідомо облаштовували виводи від домоволодінь в струмки, скидали відходи.

За словами фахівців екологічної інспекції, показники якості води у малих річках Вінниці покращились завдяки рейдам працівників Муніципальної варти.

— У Вінниці постійно працюють мобільні групи муніципальних вартових по перевірці водних об'єктів та прибережно-захисних смуг, — каже Олег Ющук, заступник начальника Державної екологічної іспекції у Вінницькій області. — Інспектори перевіряють, чи правильно облаштовані вигрібні ями у приватному секторі, чи не зливають мешканці нечистоти до водойм, чи не забруднюють побутовим сміттям. Якщо помітили правопорушення, складають адмінпротоколи, штрафують. Завдяки цьому водойми не так забруднюються і показники води покращуються.

До речі, карати таких порушників зараз стало важче, кажуть в інспекції. Після оголошення воєнного стану уряд наклав мораторій на позапланові перевірки. Навіть після повідомлення про забруднення, фахівці з екологічної інспекції виїздять з дозволу міністерства.

Штрафи за забруднення довкілля на сьогодні становлять від 340 до 1360 гривень.

 

Читайте також:

«Приносить задоволення допомагати людям»: історія слюсаря-протезиста Павла Свентуха

«Я змінився, став мовчазним». Як 60-річний вчитель фізкультури Василь Стахов потрапив на передову

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Валентина Гевчук

    Я  іду на роботу по мосту Вишенського озера пр. Юності то там така гидота на воді   біля моста , як там може бути нормальна вода?  Мені навіть встидно перед людьми які до нас переїхали і там прогулюються адже Вінниця шикарне місто,  як би там почистити все?
  • Толік Костишен

    Екологічна інспекція Вінничини і до війни  " працювала" паршиво   точніше зовсім не працювала. Якщо банда гройсмана знищує Людавський ліс червонокнижні рослини родючий грунт під смітник, то це імітація роботи.
  • Евгений Богданов

    пів року війна і ще хтозна ще скільки воно триватиме, а в міністерства мораторій.... та за цей час озеро перетворять на озеро з гівна
  • Валентин Иванович

    дослідження фейкове ,заказне чплошна каналізація .

keyboard_arrow_up