Не хочете Бучми 2.0 — вакцинуйте своїх тварин! У Вінниці збільшилась кількість випадків сказу

Не хочете Бучми 2.0 — вакцинуйте своїх тварин! У Вінниці збільшилась кількість випадків сказу
фото ілюстративне
  • У мікрорайоні Бучми скажена собака покусала 15 людей. Усіх тварин та мешканців мікрорайону посадили на карантин.
  • Яка причина зараження на сказ та що потрібно робити кожному, щоб захистити себе та своїх домашніх улюбленців? Розповідаємо.

Нещодавно Вінницею прокотилася новина про те, що в мікрорайоні Бучми безпритульний собака покусав близько 15-ти людей, а невдовзі тварина загинула. Труп направили до Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, де за результатами проведеного лабораторного дослідження встановили сказ.

Однак, як повідомили у Вінницькому муніципальному притулку для тварин, собака не була безпритульною і мала господаря.

— Її вивезли, бо мені дзвонила волонтерка, яка сказала, що знайшла власників. Тому я навіть на поліцію передала цей номер, — розповідає адміністраторка муніципального притулку Оксана. — Те, що у собаки власники були, це точно. Тварина не була безпритульною.

Відео дня

У поліції повідомили, що наразі вони встановлюють чи є власник у цієї собаки.

— У разі встановлення такої особи, вона буде притягнена до адмінвідповідальності за ч.2 ст.154 КУпАП(Порушення правил тримання собак і котів— авт.), — сказала речниця поліцейського главку Заріна Маєвська.

Причина — не вакцинували

Як зазначають у притулку, тварини, які не мають господарів, на 95% вакциновані у нашому місті, тоді як власницькі — лише на 40%. Тому майже всі подібні випадки зазвичай траплялися саме з домашніми тваринами, яких просто не вакцинували.

І, ймовірно, з цією собакою була подібна історія: не вчасно вакцинували або й взагалі цього не робили.

— Навіть сьогодні (3-го квітня — авт.) приїхали люди зі своєю собакою, і у неї теж є підозра на сказ. І знову ж таки, вона у них не вакцинована, — зауважують у притулку. — Потім кажуть: «Ну тепер ми розуміємо». Але вже пізно. Розумієте, на то і є ветеринари й лікарі, які наголошують, що раз на рік повинна бути вакцинація, якщо навіть не комплексна, то від сказу. Це обов'язкова вакцина, яка коштує до 200 гривень. Це може врятувати життя, адже сказ загрожує і людям, і тваринам. Він є смертельним і невиліковний.

Тому, щоб уберегти себе та свою тварину, обов'язково вакцинуйте своїх домашніх улюбленців.

Людям рекомендують робити вакцинацію від правця, як профілактику. Навіть якщо ви ніде не отримували подряпин чи тварини вас не кусали, все одно краще перестрахуватися.

Дітям уперше в плановому порядку вакцинацію проводять з 2-місячного віку, потім в 4 і 6 місяців. Ревакцинація в 6 і 16 років. Надалі слід вакцину проти правця вводити кожні 10 років. Так, ви убезпечите себе.

Домашніх тварин проти сказу можна вакцинувати у будь-якій ветеринарній клініці міста. Згідно з законодавством України, цю вакцинацію потрібно щороку поновлювати.

Кількість безпритульних тварин зросла

За період повномасштабного вторгнення у нашому місті збільшилась кількість безпритульних тварин. Переважно, як кажуть у притулку, люди тікали від війни і намагалися забрати з собою своїх домашніх улюбленців. Однак коли їхали далі, чи за кордон, чи на захід країни, то не всіх з тваринами пускали, тож люди їх просто залишали тут.

— Тварин ніхто не приймає, тому що є лише стерилізаційні центри, тому люди їх просто випускали на вулицю, — каже пані Оксана. — Ще однією досить поширеною проблемою було те, що коли переселенці залишалися в приватному секторі, а потім їхали кудись далі, то могли залишити тварину там же. І власники дзвонять, мінімум два-три дзвінки в день, що от були у нас переселенці, самі кудись поїхали, а тварина залишилася прив'язана, або у квартирі чи в будинку, в когось у вольєрі.

Через збільшення кількості собак, кількість нападів на людей теж збільшилась. Як пояснили в муніципальному притулку: чим більше собак, тим більше зграй, а коли вони збираються в зграю, то почувають себе разом більш вільно і нападаю частіше. Для прикладу, коли в зграї є дві-три собаки, то вони не такі впевнені, що зможуть себе захистити, ніж коли їх вісім.

Дзвонять до муніципальної варти

За законодавством, муніципальна варта не може впливати на безпритульних собак, однак до них теж надходять такі звернення.

— От нещодавно справді телефонували представники правоохоронних органів, щоб посприяти забрати собаку, яка покусала дітей і дорослих (мова про той самий випадок на Бучми — авт.), — пригадує начальник комунального підприємства «Муніципальна варта» Віталій Чигур. — Якщо я не помиляюсь, то там була породиста тварина — алабай.

Схожих випадків, як зазначає Віталій, у Вінниці їм траплялось небагато, один-два на рік. Як каже керівник, у порівняні з іншими обласними центрами в нашому місті ця ситуація контрольована.

Зі свого боку муніципальна варта передає звернення громадян у відповідні органи, щоб вже ті взялися за розв'язання проблеми.

Що робити, коли вас покусав собака?

За рекомендаціями Вінницького муніципального притулку, якщо вас покусала собака чи будь-яка інша тварина, слід:

  • Зателефонувати у швидку або ж самостійно звернутися до лікаря, де розкажуть, як правильно обробити рану, подряпину. Там же вам можуть допомогти обробити укус і одразу зробити вакцинацію.
  • Найкраще надалі спостерігати за твариною 10-14 днів.

— Хоча люди часто питають: «А чого я повинна спостерігати?» — кажуть в притулку. — Тому що це ваше здоров'я. Всі повинні це зрозуміти.

Тому не нехтуйте своїм здоров'ям і здоров'ям своїх домашніх улюбленців.

Куди звертатися?

Коли бачите тварину без кліпси, можете звернутися за послугами вакцинації від сказу та стерилізації до Вінницького муніципального Притулку для Тварин - MSFA за адресою: вулиця Гонти, 26. Там щеплення роблять безкоштовно. 

Зателефонувати можна за номером: + 38 (067) 383 8377.

Притулок працює:

  • Понеділок — четвер: з 8.00 до 17.00.
  • П'ятниця: з 8.00 до 16.00.
  • Субота та неділя: вихідний.

Детальніше про те, як відбувається стерилізація та вакцинація безпритульних тварин, ми розповідали у іншому матеріалі:

Читайте також:

 Хто не вклеїв фото, ще маєте час: що потрібно знати про заміну паспорта-книжечки?

Чи законно продають зрізані дерева у Прибузькому лісництві? Дізнались подробиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • AK

    Нужна сабачке психолога викликати, бідна, перенервувалась мабуть. У всіх цивілізованих країнах їх повиводили і тільки на постсовковії їх під хвостиками цілують.
  • Оксана Павлова

    Не пишіть дурні. Немає заключення що в тієї собаки був сказ. Наче пристойне видання, а інформацію друкуєте... одна баба сказала.
  • Ирина Ирина

    Як це посадили всіх на карантин?безпритульні собаки як бігали, так і бігають по вказаному мікрорайону.ніхто їх не вакцинував і навіть не намагався.вакцинують тих тварин, яких привели власники.
  • Таня Дорохтийчук

    .....а що,у пса неможливо взяти аналіз ...ві що пропав?????? Раніше брали і робили аналіз собаці,а потім тільки верищали по всім пресам,каналам...зараз деградація чи що????..

keyboard_arrow_up