Хто не вклеїв фото, ще маєте час: що потрібно знати про заміну паспорта-книжечки?

Хто не вклеїв фото, ще маєте час: що потрібно знати про заміну паспорта-книжечки?
  • Від моменту запровадження ID-карток в Україні часто порушується питання щодо паспортів-книжечок.
  • Це зазвичай: чи обов'язково його замінювати? За яких умов паспорт вже не буде дійсний? Чи можна залишити його на пам'ять?
  • На ці та інші питання знайшли відповіді.

В українському суспільстві ходить декілька думок щодо ID-карток: хтось категорично проти цього, хтось, навпаки, підтримує, а комусь просто байдуже. Проте, кожного це питання в якомусь роді торкається.

У цьому матеріалі спробуємо дати відповіді на питання, пов'язані з заміною паспортів-книжечок, а також на важливі моменти, які можуть вас цікавити або турбувати.

Чи обов'язково замінювати паспорт-книжечку на ID-картку?

Відео дня

Ні, паспорти громадянина України у формі книжечки не підлягають обов'язковій заміні на паспорти громадянина України у формі картки.

При яких умовах громадянин України повинен замінити паспорт у формі книжечки?

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року №302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України» передбачено, що обмін паспорта здійснюється у разі:

  • Виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта;
  • Закінчення строку дії паспорта;
  • Непридатності паспорта для подальшого використання (паспорт/фотокартка має пошкодження (та/або відсутня його/її частина), що не дають змогу візуально ідентифікувати особу, прочитати прізвище, власне ім'я, по батькові, дату та місце народження, ким виданий паспорт, підпис посадової особи та дату видачі, пошкодження перфорованої серії та номера, що не дають змогу встановити реквізити паспорта, виправлення, зокрема внесення змін до персональних даних особи/найменувань органу/штампа/печатки, пошкодження, які блокують можливість зчитування, а також внесення змін до інформації безконтактного електронного носія);
  • Якщо особа досягла 25- чи 45-річного віку та не звернулася в установленому законодавством порядку не пізніше як через місяць після досягнення відповідного віку для вклеювання до паспорта зразка 1994 року нових фотокарток.

Якщо я встигнув вклеїти нове фото у віці 25-ти чи 45-ти років до закінчення строку дії, то я можу продовжувати ним користуватися? Він буде дійсний?

Так. Крім того, як пояснили в Державній міграційній службі Вінницької області, якщо фото не було вклеєно в потрібний період часу під час коронавірусу або ж до 24-го лютого 2022 року, то цей паспорт рахувався вже не дійсним. Однак, якщо ви цього не зробили в період військового стану, то його ще можна вклеїти, і він рахуватиметься дійсним.

Якщо я загубив паспорт-книжечку, то чи можу я його відновити у формі книжечки?

Ні, у разі втрати або викрадення паспорта особі замість втраченого або викраденого новий паспорт видається лише у формі картки.

Чи можна залишити паспорт громадянина України у формі книжечки напам'ять? Мати дійсну ID-картку, але залишити при собі недійсний паспорт-книжечку?

Ні, не можна. При процесі заміни паспорта, паспорт у формі книжечки забирається та продірявлюється.

Проте, тут часто українці вдаються до хитрощів: кажуть, що вони його втратили.

Чи це не карається законом?

Як сказали в Міграційній службі, законом така брехня не карається. І зізнаються, що часто люди так і роблять, аби залишити його на пам'ять.

Важче буде зробити ID-картку, якщо повідомити про втрату паспорта у формі книжечки?

Особливих труднощів зі збиранням потрібних довідок чи документів не буде. Тому якщо ви чесним шляхом тоді оформлювали документи, то за формою один всі дані буде легко підтягнути.

Єдине, зазначають, якщо людина, умовно, переїхала до нашого міста з окупованої території у 2014 році, то цей процес може бути складнішим. Але навіть якщо довилося змінити місце проживання вже під час повномасштабного вторгнення, то й з цим труднощів не має бути.



Читайте також:

Чи законно продають зрізані дерева у Прибузькому лісництві? Дізнались подробиці

Неймовірні водоспади Вінниччини: куди можна поїхати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Ольга Гуменюк

    Забули написати що випуск коштує дорожче ніж загран паспорт зробити )))) і потрібно коних 10 років міняти (безкоштовно тільки в 14 років)
  • СвітЛана

    Чому заставляють міняти старий паспорт книжечкою на пластиковий при отриманні загран паспорта?
  • Анна Лисицина

    Якщо фото не вклеєно вчасно, а громадянин знаходиться за кордоном, то паспорт вважається дійсним і які дії при цьому громадянина?
  • Добродій Добродій

    Немає закону про примусову заміну на айді карта...
    За Вашою вимогою , вклеять фото....
    Зайдіть на сайт міністерства юстиції --- самі переконаєтесь...
    Штамп прописки відмінено в 2019 р.
    Вас в міграційні службі розводять ..
    Не ведіться , настоюйте щоб вклеїли фото..

keyboard_arrow_up