Відомий доктор Вікторія Савицька розповіла про осінній раціон харчування, який допоможе подолати нудьгу і поганий настрій.
Як передає ГолосUA, Савицька назвала продукти, які сприяють виробленню ендорфінів і служать профілактикою осінньої депресії.
— Всі фрукти яскравого кольору при їхньому постійному споживанні позитивно відбиваються на роботі ендокринної системи, в результаті чого вона починає виробляти «правильні» гормони, які активно протистоять занепаду сил і нудьги. Я рекомендую вживати мінімум 3-4 фрукта щодня і мінімум 250 грамів овочів. Причому бажано, щоб плоди були різних насичених кольорів, — заявила доктор.
Крім того, вона застерігла любителів шкідливої їжі, на кшталт напівфабрикатів, консервів, смаженої їжі. За її словами, такі продукти потрібно хоча б тимчасово виключити з раціону.
Також Савицька наголосила, що виробленню ендорфінів сприяють авокадо, болгарський перець, шоколад, грейпфрути і банани.
—Щоб отримати життєво важливі жирні кислоти Омега-3, вживайте морську рибу і морепродукти, оливкову, арахісову і соняшникову олію, — додає лікар.
До речі, їжа здатна не тільки приносити задоволення, а й навпаки - приносити роздратування. Названі продукти, які неабияк погіршують настрій і навіть прискорюють запальні процеси в організмі.
Лідерами серед таких стали газовані напої, солодощі та випічка. Далі - ковбаса і сосиски. У цих продуктах багато солі та інших добавок. Постійне вживання ковбасних виробів перенаситив організм сіллю і шкідливими жирами. І ще одним ворогами відмінного настрою є перекушування, якими ми зловживаємо на роботі.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер