Ми перевірили: експертиза «Лікарської», або як вибрати ковбасу до «Олів'є»

Ми перевірили: експертиза «Лікарської», або як вибрати ковбасу до «Олів'є»
  • «Лікарська» давно стала основним інгредієнтом для стратегічно-важливої новорічної страви салату «Олів'є», ми, за проханням читачів, вирішили напередодні свят  перевірити її на якість.
  • Для експертизи купили у вінницькому фірмовому магазині два куски вареної ковбаси і пішли з ними до фахівців Вінницького торговельно-економічного інституту. 

Народному делікатесу майже 85 років. Назва «Лікарська» —  не випадкова, рецептуру вареної дієтичної ковбаси розробляли лікарі для відновлення здоров'я радянських громадян. У ній були лише натуральні складові і був відсутній перець, як подразнювач шлунку.

За радянських часів «Лікарська» стала відомою, завдяки святковому салату «Олів'є». До створення вареної ковбаси у царські часи автор класичного рецепту, кухар Олів'є, додавав у салат рябчики і ракові шийки.

Тепер асортимент «Лікарської» вражає. Якість сучасної ковбаси для новорічного салату визначали наші журналісти разом з експертами Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.   

Відео дня

Перший зразок для лабораторного аналізу: ковбаса «Лікарська класична», вищого гатунку, разок другий: ковбаса «Фірмова з молоком» першого сорту.

Ковбаса «Лікарська  класична»
Ковбаса «Фірмова з молоком» першого сорту

Не встигли журналісти викласти ковбасні вироби з упаковки, Ірина Власенко, завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва по зовнішньому вигляду дає перший коментар: ковбаса неправильно зберігалась.

 — Якщо при купівлі на ковбасі є волога, це погана ознака. Вона неправильно зберігалася. Далі ми звертаємо увагу на етикетку. Має бути знак Держстандарту України, який передбачає певний склад: м'ясо свинини, яловичини, сухе молоко, яйця, сіль. Більше ніяких складових у класичній «Лікарській» бути не може. За радянських часів народний делікатес виготовляли виключно за держстандартами. Така ковбаса дорога в собівартості. Виробникам це не вигідно, тому модифікують назву, наприклад «Лікарська нова», «Лікарська особлива», і додають в ковбасу крохмаль і сою, глутамат натрію, ароматизатори, барвники. Нітрит натрію у варену ковбасу  додають завжди, він надає їй рожевого кольору, тому порізаною вона не сіріє. Надто рожеву ковбасу не купуйте, там явно перехімічили, — пояснює фахівець з торговельно-економічного. 

 —  Найпростіше у «Лікарській» виявити крохмаль, таке буває у продукті першого сорту. У ковбасі вищого гатунку крохмалю бути не повинно, — розповідає товарознавець.

Завідувач кафедри разом зі  студентами другого курсу Юлією Кобзар та Максимом Кіпоренко у лабораторії інституту проводять простий дослід, який можна повторити в домашніх умовах. На зразки наносять пару крапель йоду. На класичній вареній вищого сорту йод зберігає свій колір, що значить, ковбаса виготовлена з натуральних складових. На молочній першого сорту йод стає темно-синім: тут  є крохмаль та інші домішки.

— Наявність гормону і його кількість в ковбасних продуктах можете визначити лише в лабораторних умовах. На етикетках ви цього показника не знайдете. В сировину гормони часто потрапляють з м'ясом тварин. Виробники ковбаси за це не відповідають, — розповідає Ірина Власенко.

На що ж слід звернути увагу при виборі «Лікарської» ковбаси, окрім цінника з поміткою «Акція»? Наш експерт-товарознавець Ірина Власенко при виборі вареної чи іншої ковбаси рекомендує звертати увагу на позначення ДСТУ (продукт виготовлено відповідно до Державного стандарту якості України) 

 — Виготовлену за технічними умовами, теж можна брати, але ви маєте знати, що тепер кожен виробник визначає сам, що в ковбасу має входити. Деякі у виріб  навіть м'ясо не кладуть, лише порошок з шкіри і кісток тварини. Виробник завжди пише зміст ковбаси, який споживач часто не помічає. Обов'язково  звертаємо увагу на термін виготовлення продукту, термін придатності, і на умови, в яких реалізується ковбаса в магазині чи на ринку. Зберігати м'ясний продукт фахівець рекомендує в холодильнику без пакета, або загорнутим у папір. У целофані ковбаса стає вологою, а це ідеальне середовище для мікробів, — рекомендує фахівець.


Читайте також:

Як вберегти чоботи від бридкої погоди? Поради вінницьких ремонтників взуття

З насінням, сухофруктами і салом. Ми перевірили якість крафтового хліба вінницьких виробників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Неля Баранова

    Знайомий проходив практику в ковбасному цеху Ковбасу не їсть!
  • Борис Воротняк

    Олів'є і "лікарська" це нонсенс!М'ясним інгредієнтом цього салату є пісне відварене м'ясо!
  • Evgen Docenco

    Краще м'ясо
  • Людмила Лебедь

    Чому не пишете результати ?

keyboard_arrow_up