Маска врятує? Як їх правильно носити та вибирати

Маска врятує? Як їх правильно носити та вибирати
  • Через пандемію коронавірусу на вулицях щодня ми бачимо все більше людей в захисних масках. Хтось — у звичайних одноразових, хтось — у марлевих, а декому пощастило придбати респіратори. 
  • Але чи справді вони допомагають уникнути зараження? Як їх правильно носити і чи цього достатньо, щоб не заразитись вірусом? 

Станом на 27 березня в Україні зафіксували 218 випадків захворювань на COVID-19, з них 5 — летальні. Зараз люди поділились на різні табори: хтось — вважає, що без захисту на вулицю виходити не можна і дотримується суворого карантину. Дехто каже, що маски повинні носити лише хворі. А деякі волонтери та дизайнери активно шиють маски і продають їх чи роздають безкоштовно.

Але чи розуміють всі вони, які види масок є, які з них найефективніші, а які — зовсім ні. Про те, як вибрати та правильно користуватись масками, ми поговорили з медиками. 

Маски носять лише хворі? 

— Маска потрібна у першу чергу для хворих та для людей, які мають певні ознаки респіраторно-вірусної інфекції, — розповідає докторка медичних наук, завідувачка кафедри дитячих інфекційних хвороб Ірина Незгода. — Якщо людина чхає та кашляє, то на 1,5-2 метра від неї йдуть крапельки слизу і в них знаходиться збудник. Тому й здоровим людям маска потрібно для того, щоб захистити себе від хворих. 

Відео дня

Як каже лікарка, якщо поряд буде хворий, то маска здорову людину захищає від потраплянь крапельок слизу інфікованого. 

За словами лікаря-терапевта Олександра Самойлова, здоровій людині носити маску більше потрібно для того, щоб не торкатися забрудненими чи, можливо, вже інфікованими руками, критичної зони — обличчя. 

Які маски захищають від коронавірусу?

— Маски повністю не захищають від вірусу, в першу чергу вони перешкоджають розповсюдженню інфекційного аерозолю від хворих людей, — пояснює Самойлов. — Одні з найефективніших масок — респіратори FFP3. Ці респіратори все-рівно можуть пропускати вірус, але з ними шанси не заразитися досить високі. 

Марлеві, звичайні та маски з різних тканин також захищають, — за словами Ірини Незгоди. 

— Маски з тканини, які зараз шиють дизайнери також захищають від крапель слизу інфікованих людей, але, звісно, вірус крізь себе вони пропускають, — продовжує лікарка. — Звичайну одноразову маску не можна використовувати повторно, після максимум чотирьох годин використання. Навіть, якщо ви її поперете та попрасуєте, вона вже не буде мати таких захисних властивостей. 

Марлеві ж маски, якщо вони багатошарові, можна прати та обов'язково прасувати і тоді використовувати кілька разів. 

Як правильно користуватись маскою? 

— Одноразові маски зроблені у вигляді гофре, тому найперше правило — її потрібно повністю розкрити. Бо іноді я бачу, як люди одягають маску лише покриваючи нею рот. Це не правильно. Потрібно закрити ще й ніс, — пояснює Ірина Незгода. — Маска має бути сильно притиснути до обличчя, щоб повітря не потрапляло під неї. 

Лікарка наголошує, у людини маскою має бути закритий ніс та ротова порожнина повністю. 

— Через те, що зараз у нас проблема з нестачею масок, то можна й у домашніх умовах її зробити, — продовжує Ірина Незгода. — Потрібно взяти вісім шарів марлі, але з тонкою сіточкою, потім покласти шар вати. Далі голкою з ниткою прошити і ця маска захищає тривалий проміжок часу. 

Як пояснюють лікарі, звичайну хірургічну маску можна носити чотири години максимум, а респіратори — вісім. 

Міністерство охорони здоров'я України пояснює, що перш ніж надіти маску, потрібно обробити руки спиртовмісним антисептиком або ретельно помити. 

«Не торкайтеся маски під час її носіння, а якщо треба торкнутися, то обробіть руки», — пише МОЗ. Також зазначають, якщо маска стане вологою — варто замінити її новою і радять не використовувати маску повторно. 

Знімати маску потрібно ззаду, не торкаючись основної її частини і негайно викинувши у закритий контейнер. Після цього, МОЗ радить, ретельно обробити руки спиртовмісним антисептиком чи помити з милом.

За словами лікарки Ірини Незгоди, якщо ви наодинці десь йдете і поряд людей взагалі немає, то можна ходити і без маски. Найголовніше — заходити у масці в магазин чи аптеку, тобто, там де є скупчення людей. 

Також лікарка пояснює, що лише маска не допоможе. У магазин чи транспорт вона радить заходити у резинових рукавицях. 

На цю тему також написав пост в соцмережі вінничанин Валерій Сиверчук, який активно пише поради, як поводитись в карантин. Чоловік пояснив, що у нього за плечима вже 47 років, з яких шість років — він був студентом медичного вузу, десять років — працював лікарем-хірургом. На тему коронавірусу у чоловіка на сторінці вже понад 40 постів і у кількох з них він розповідає про маски. 

«Просте носіння маски без усвідомлення всіх процесів нікому не потрібно. Маска — частина захисту в карантин, не найголовніший елемент і не працює зовсім, якщо ви не зрозуміли або наплювали на інші постулати», — пише Валерій Сиверчук. 

Вінничанин пише, що маска синього кольору з легкого фетру не ефективна. Пояснює, що вона одноразова, не підлягає повторному використанню, а тільки утилізації.

«Я, будучи хірургом, ніколи її не одягав, для операцій ми використовували ватно-марлеві пов'язки, в яких зручно працювати і по 5-6 годин, якщо потрібно. Зшийте маску самі або купіть кілька в швейних майстернях», — пояснює автор посту. 

Ще у одному пості чоловік описує три головних правила, які необхідно розуміти про носіння масок. 

«Маска в громадських місцях не дасть вам постійно лізти до свого обличчя і через передачу вірусу з брудних рук в слизові рота, носа, очей — заразитися.

Також маска в рівних умовах вас не захистить, але різко зменшить потрапляння вірусу в верхні дихальні шляхи. Від кількість вірусу, що потрапив в організм залежить весь інфекційний процес. Один вірус не в стані заразити наш організм», — пише Валерій Сиверчук. 

Читайте також: 

Коли в аптеках порожньо. Як зробити антисептик та захисну маску вдома

«Зараз для вірусу в Україні просто рай», — вінничанин пише поради, як поводитись в карантин

RIA зібрали понад 12 тисяч гривень для закупівлі медичного обладнання у вінницькі лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Влад

    Я тут брав на всю родину https://www.facebook.com/okydokyshop/
    Але краще сидіти вдома поки пройде пік.

  • Ксения Окунева

    Краще б підказали, де взагалі можна купити ті кляті маски. Шити самим? То добре. В такому разі і гроші можна самим друкувати, коли закінчаться.
  • Igor Igorov

  • Олександр Мазур

    Поширення словоблудія - то акція терору під прикриттям пропаганди,  МАСКИ ШОУ ПІД ПРИКРИТТЯМ КАРАНТИНУ з обмеженням прав громадян України -  війна на винищення українців  
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up