Головний санітарний лікар України розповів про ймовірне джерело спалаху захворювання на гепатит А

Головний санітарний лікар України розповів про ймовірне джерело спалаху захворювання на гепатит А
  • У Вінниці відбувся брифінг головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
  • Темою стали результати епідрозслідування спалаху гепатиту А на Вінниччині.
  • Що обстежували та що виявили — читайте в матеріалі.

Під час візиту до Вінницької області заступник Міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін поспілкувався із журналістами та розповів про результати розслідування спалаху вірусного гепатиту А. Про це повідомляє Департамент охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА.

Найбільша кількість випадків захворювання реєструвалися у Вінницькій громаді. Фахівці перевірили всі чинники, які могли бути причиною спалаху та вжили заходів, щоб мінімізувати рівень захворюваності.

— Відібрали понад 400 проб води з водопровідної мережі та інших джерел водопостачання. Збудника гепатиту А в жодній з них не виявили. Однак, майже у 30% зафіксували перевищення норми за мікробіологічними показниками. Є декілька основних причин: часті прориви, зношеність водопровідних мереж. Ми провели роботу з «Вінницяоблводоканалом», щоб відкоригувати відповідні технологічні регламенти, які використовуються в місті. Щодо хімічних показників питної води: за підсумками досліджень всіх проб води, відхилення від норми виявили майже в 60%. Це також досить високий показник, тому що в середньому по Україні ми реєструємо близько 20% відхилень, — розповів Ігор Кузін.

Відео дня

Враховуючи те, що гепатит А може передаватися через продукти, також обстежили 3800 працівників, які працюють в закладах громадського харчування, на ринках, підприємствах харчової галузі.

— Серед обстежених виявили дев’ять людей з вірусним гепатитом А. Не виключаємо, що ці випадки також посприяли появі нових. Позитивні результати виявили в людей, які працюють на ринках та у закладах роздрібної торгівлі. Проводилися відповідні заходи у вогнищах. У зв’язку із тривалим інкубаційним періодом, щонайменше впродовж одного-двох місяців, ще будуть реєструватися поодинокі випадки захворювання на гепатит А. Втім, спалах завершується, — додав головний санітарний лікар України.

Директорка Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОВА Ольга Задорожна зазначила, що сьогодні ліжка для пацієнтів з гепатитом А зайняті лише на 11%. Усі пацієнти мають легкий або середній ступень важкості перебігу хвороби.

Для подолання епідемії в області була розгорнута широка кампанія з вакцинації. Вінниччина отримала близько 2000 доз вакцини.

Нагадаємо, у Вінницькій області була надзвичайна ситуація через спалах вірусного гепатиту. У зв’язку зі спалахом хвороби Боткіна у Вінниці школи перевели на дистанційку. Також у Вінниці посилили протиепідемічні заходи. Детальніше, як вберегти себе від гепатиту А, читайте в матеріалі за посиланням.

 

Читайте також:

«Спалах вдалося локалізувати», — міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко про гепатит А на Вінниччині

«Виставили борг за доставку, але труба відрізана» — вінничанин скаржиться на облгаз

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up