Долю пологового будинку №2 вирішили: депутати проголосували за реорганізацію

Долю пологового будинку №2 вирішили: депутати проголосували за реорганізацію
  • Сьогодні, 30 вересня, на сесії міської ради депутати проголосували за реорганізацію пологового будинку №2.
  • Офіційно його приєднають до Центру матері і дитини, але фактично цього закладу не стане. 

Сьогодні депутати Вінницької міськради проголосували за реорганізацію пологового будинку:

  • За — 38
  • Проти — 5 

Подальша доля пологового

Заклад приєднають до міської клінічної лікарні Центр матері та дитини, повідомляють у вінницькій міській раді. Цей крок здійснюється в рамках медичної реформи та відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України.

Серед сильних сторін Пологового будинку №2 – ефективна діяльність стаціонарної допомоги пацієнтам з гінекологічною патологією в частині оперативних втручань та амбулаторно-патронажної служби закладу. Тому робота цих підрозділів залишається без змін.

Відео дня

За словами директора департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради Олександра Шиша, міська рада намагається робити все, аби майбутні зміни не викликали незручностей для вінничанок. Жінки лівого берега і надалі можуть звертатися в жіночу консультацію на Замостянській, як і отримувати відповідні послуги в гінекологічному відділенні. Щодо пологів, то вагітні можуть вибирати, в якому саме пологовому міста народжувати.

— Своєю чергою, місто намагатиметься максимально, в міру можливості, зберегти колектив закладу. Працівникам буде запропоновано працевлаштування в інших пологових закладах, — зазначає очільник департаменту.

На старому місці залишаються працювати жіноча консультація та гінекологічне відділення. Тобто вагітним буде зручно, адже не потрібно далеко їхати. 

Передумова реорганізації

Реорганізовують пологовий, аби зменшити навантаженість на бюджет громади. Послуги, які надає цей медичний заклад, можна отримати ще у чотирьох лікарнях міста.

В рамках медичної реформи, починаючи з липня, НСЗУ відновлює оплату закладам за фактично надані послуги та пролікованих пацієнтів. Тобто, гроші мають іти за пацієнтами. Такий підхід є маркером якості послуг, адже люди йдуть туди, де їх більше влаштовує рівень обслуговування і кваліфікація лікарів. Таким чином держава через механізм виділення коштів за таким принципом сприяє реорганізації незавантажених закладів та посилює конкуренцію на ринку медичних послуг.

До кінця року на основі фінансового аналізу діяльності лікарень органи місцевого самоврядування мають прийняти рішення з оптимізації медичних закладів, якщо є така необхідність.

Через зменшення кількості пологів два міські пологові будинки поставали перед труднощами. У Центрі матері та дитини витрати на зарплату колективу у липні цього року склали 6,8 млн грн, при отриманих від НСЗУ —  6,6 млн. Другий пологовий витратив на зарплати 4,6 млн, тоді як отримав від НСЗУ — 3,8 млн грн.

Загалом, питома вага зарплат від усієї нарахованої НСЗУ суми за липень 2022 року у Пологовому будинку №1 складає 80%. Тоді як в КНП «Вінницький клінічний пологовий будинок №2» та Центрі матері та дитини — 122 та 98% відповідно.

Нагадаємо, лікарі пологового будинку №2, влаштували мітинг під мерією. Вони прийшли, щоб отримати відповіді на запитання про перспективи закладу і долю персоналу.

Медики кажуть: «Державні закривають, приватні відкривають» і додають: «Всі знають, що по тій вулиці будується вже другий приватний пологовий будинок, один вже відкритий».

Після спілкування медиків з головним лікарем міста Олександром Шишом, стало відомо про останнє засідання Медичної ради, де мали проголосувати за реорганізацію пологового будинку №2. Це рішення буде виноситись на сесію міської ради 30 вересня. 

За рекомендацією МОЗ, як сказав Олександр Шиш, у Вінниці мають створити три кластерних заклади. Також, враховуючи формування пологових закладів «Лівий берег» і «Правий берег», вирішили приєднати пологовий будинок №2 до Центру матері і дитини.

 

Довідка:

Медична рада — це робоча група експертів, створена розпорядженням міського голови 4 липня 2022 року і затверджена сесійним рішенням. Її завдання — вивчити надання якості медичної допомоги та надати рекомендації щодо подальшого функціонування закладів охорони здоров’я. Склад медичної групи 27 людей — це медики, і науковці, приватні лікарі і не лікарі.

 


Читайте також:

Де у Вінниці можна безкоштовно здати тест на COVID-19 

Алгоритм дій на випадок тактичного ядерного удару. Як підготуватись та що робити

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (49)
  • Тетяна Баглай

    Місце приглянулось! Вже, мабудь, і тендер хтось виграв 😂
  • Паша Куляс

    Продали???
  • Ульяна Любевич

    Місцева влада геть знахабніла. Не змогли під тиском Вінничан відтяпати Б.Офіцерів...взялись за пологовий. Цей пологовий будинок, це ціла епоха, це мільйони нових життів, які побачили світ у цих стінах. Вінничани, давайте створим петицію, і не дозволим чіпати місце щастя!!!

    Ульяна Любевич reply Ульяна Любевич

  • Aut Tupin

    Можливо, другий пологовий будинок, блищий до центру, і його вартість вища?

keyboard_arrow_up