Де більша ймовірність заразитися коронавірусом в офісі, ресторані або магазині? (ІНФОГРАФІКИ)

Де більша ймовірність заразитися коронавірусом в офісі, ресторані або магазині? (ІНФОГРАФІКИ)
  • Медики стверджують, що у закритих приміщеннях ризик захворіти значно більший. Але ж діти відвідують школи, а містяни ходять в гості чи у бари. 
  • За допомогою спеціального інтерактивного інструменту дізнаємося, наскільки безпечне місце, куди ви ходите регулярно чи якраз збираєтеся піти. 

За тиждень у вас день народження і ви вирішили відсвяткувати його, припустимо, вдома? Ви так вирішили, наприклад, щоб не наражати нікого на зайву небезпеку і не витрачати гроші на ресторан. А також припустимо, що ви запросите на це свято 10 людей, які завітають у вашу квартиру, а саме вітальню, площею 40 м². Ви добре проведете час, але невдовзі після застілля виявиться, що хтось з ваших гостей був заражений коронавірусом. 

Скільки людей захворіє після застілля? А, може, ніхто? З 100% ймовірністю, звісно, відповісти неможливо. Проте Німецький Інститут хімії Макса Планки спільно із ZEIT ONLINE розробили інтерактивний інструмент. Він допомагає оцінити ризики. 

На сайті Zeit ви можете визначити, скільки людей проведуть час у кімнаті, яку ви оберете, як довго триватиме зустріч, та врахувати умови, що впливають на цей простір.

Відео дня

Варто уточнити, що у кожному сценарії є дві незмінні умови: припускається, що серед гостей був один інфікований коронавірусом, а також, що люди дотримувалися правил дистанції. Тобто, не цілувалися і не обіймалися, а перебували на відстані принаймні півтора метра одне від одного. 

Наразі вже, мабуть, ні для кого не секрет, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами. Тобто, коли люди розмовляють, кашляють, дихають чи співають — вони передають у повітря мікрокраплини. Якщо ці краплини, навіть невидимі для людського ока, вийшли із інфікованої людини, то вони можуть містити заразні вірусні частинки.

У цьому інтерактивному інструменті можна врахувати й дії людей, що перебувають в просторі разом. Звісно, після святкування нашого умовного-вигаданого дня народження може ніхто й не заразитися. А можуть перехворіти й майже усі. Ніяка програма не може передбачити це з точністю чи вказати перебіг майбутньої хвороби, наприклад. Однак знати про те, наскільки швидко вірус поширюється важливо, як й мати уявлення, де найлегше «підчепити» COVID-19. 

Локація №1: дім

Тож, ще трішки повернемось до нашого умовного святкування дня народження. Очевидно, що у гостях під час застілля ніхто маски одягати не буде, тому вказуємо це в інтерактивному інструменті. 

Крім того, враховуючи мороз за вікном, вказуємо, що провітрювати кімнату ми не будемо в час застілля. Встановлюємо у параметрах, що ми перебували в приміщенні чотири години і майже весь час розмовляли. 

Нагадуємо, що програма автоматично встановлює умовного одного хворого на коронавірус. А після застілля, велика ймовірність, що три людини будуть хворі. 

Локація №2: офіс

Припустимо, ваш колега може навіть не здогадуватися, що він хворий, оскільки переносить хворобу у легкій формі. А ви проводите разом з ним шість-вісім годин у одному приміщенні. Наскільки легко заразитися коронавірусом на роботі?

Уявимо, що у нас в офісі працює шість людей, а приміщення має площу 40 м². Перебувають вони разом вісім годин, і дві з них — говорять. 

При таких умовах, якщо один з офісних працівників хворий на коронавірус — є велика ймовірність, що захворіє одна людина. 

Але ж медики рекомендують носити маски, якщо ви знаходитеся довго в одному приміщенні з іншими людьми. Тож, уявимо, що всі офісні працівники працюють у звичайних хірургічних масках. І при таких умовах ймовірність захворіти знижується, до 2%. Тобто, велика ймовірність, що ніхто не захворіє. 

Хірургічні маски, як відомо, потрібно часто змінювати, щоб вони були ефективні. Тому «приміряємо» на офісних працівників тканинні маски. Ймовірність захворіти теж невелика — 5 %. Як показує інтерактивний інструмент, ніхто не захворіє. А якщо ж офісні працівники були в респіраторах класу FFP2, то ймовірність захворіти знизилася б до менш ніж 1%. 

Локація №3: ресторан

Після важкого робочого дня, уявімо, що ви захотіли завітати у ресторан. Чи цікаво, яка там ймовірність заразитися?

У ресторанах люди не сидять в масках, тож зазначаємо це у програмі. До прикладу, зала в які ви вечеряєте має площу 65 м² і у ній одночасно з вами знаходиться 18 осіб. Якщо вони просто сидять та розмовляють, то захворіти може лише 1 людина. 

Якщо ж ми вказуємо, що проходить гучне застілля (люди активно та головно розмовляють, співають тощо), то захворіти можуть аж 16 осіб з 18. Це ще раз показує, що під час пандемії від активних та гучних застіль варто відмовитися задля власної безпеки.

Локація №4: школа

Безпека дітей у навчальних закладах — тема, яка активно обговорюється серед містян. Дізналися, наскільки там велика ймовірність заразитися. 

Уявимо, що вчителька з математики хворіє коронавірусом, сама про це не підозрюючи. І ось, розповідаючи правила множення у стовпчик, без маски вона може заразити чотирьох дітей. Це враховуючи, що площа кабінету — 60 м², дітей у нього одночасно знаходиться — 13, і приміщення не провітрюється.

Якщо ж усі в класі, включаючи вчительку, будуть в хірургічних масках та регулярно їх змінюватимуть, то ймовірність заразитися зменшується до 3%, і не захворіти може ніхто з учнів. 

Локація №5: магазин

Це те місце, де час від часу буває кожен з нас. Забігши в магазин, приміром, за картоплею, яка ймовірність там заразитися? 

Уявимо, що магазин площею 100 м² і в ньому одночасно перебуває 25 покупців. Знаходяться вони там лише півгодини, і всі одягнені у маски. Ймовірність заразитися при таких умовах менше 1%. З великою ймовірністю ніхто з тих 24 покупців, які здорові — не заразиться коронавірусом. 

Що кажуть дослідження?

Додамо, фахівці Інституту імені Роберта Коха з'ясували, у яких місцях люди найчастіше заражаються вірусом, а де такої небезпеки практично немає. Як наголошується в дослідженні, інфекція переважно поширюється в закритих приміщеннях, у яких важко забезпечити соціальну дистанцію. 

Тим часом випадки зараження вірусом на свіжому повітрі трапляються набагато рідше. Школи та дитячі садки також не відіграють у поширенні COVID-19 істотної ролі. 

А що стосується громадського транспорту – приміром, потягів, то визначити рівень ризику практично неможливо, адже вирахувати пасажира, який став початковим джерелом зараження, і відстежити його контакти украй складно, вказують фахівці. 

Читайте також: 

Продукти додому. У яких вінницьких супермаркетах і за скільки можна замовити доставку? 

«Потрібно ховатися, щоб не побили», — говорить керівник вінницької ЛГБТ-спільноти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Сергей

  • Олег Загурський

    Ідіоти??

    Олег Загурський reply Олег Загурський

    Наталья Махиня ;)))

    Олег Загурський reply Олег Загурський

    Наталья Махиня грип теж непростий і в кого як проходив

    Natalya Mahinya reply Олег Загурський

    Олег Загурський зовсім непросто ГРИП. Для кого як пройде.
  • Ols Kat

    Макс Планка плачет горькими слезами
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up