Чому ж хворіли діти? Дізналися результати аналізів в Агрономічненському ліцеї

Чому ж хворіли діти? Дізналися результати аналізів в Агрономічненському ліцеї
  • В кінці грудня в Агрономічненському ліцеї велика кількість учнів раптово мала нудоту, пронос, сильні болі в животі, підвищену температуру тіла тощо.
  • Санстанція взяла усі потрібні проби, щоб визначити, що спричинило появу таких симптомів та що є їх джерело.
  • Тож редакція RIA/20 хвилин дізналася результати цих аналізів.

Попередньо писали про те, що 117 учнів Агрономічненського ліцею почали скаржитись на нудоту, блювання та болі в животі. Багатьом здалося, що це симптоми ротавірусної інфекції. Однак вже у четвер та п'ятницю, 21 та 22 грудня, до ліцею приїхали санстанції.

Про це детальніше розповіли у цьому матеріалі: 

Не лише учні Агрономічненського ліцею

Після публікації матеріалу до редакції почали надходити повідомлення про схожі випадки в різних куточках міста.

Відео дня

Так, наприклад Юлія Кравец написала: 

«З такими симптомами попали з дитиною в лікарню ще 27 листопада, таких випадків там було багато, потім в сім’ї перекачало всіх дорослих в легкій формі, після чого почалися зʼявляються нові симптоми: нежить, біль у горлі, часте чхання», — повідомила жінка.

Ще одне повідомлення прийшло від Оксани Вовк: 

«19 грудня в мене з таким був малий, 16 років. Увесь тиждень. Такого складного перебігу ще не було, ледве вичухала. Всі симптоми описані, і нудота така, що я вже геть виразку підозрювала і фіброгастро хотіла робити. Тиждень просто лежав пластом», — написала вона.

Під матеріалом також залишили повідомлення і родичі учнів Агрономічненського ліцею: 

«Племінниця перебувала в реанімаційному відділенні дитячої інфекційної лікарні з 20.12.2023 р. Учениця 1 класу Агрономічненського ліцею. Ротавірус виключили при госпіталізації. Крім неї не захворів ніхто. Ні мама, ні старша сестра, хоча перебували всі разом. Що це може бути? Чекаємо результатів аналізів», — написала Наталя Скорук.

Невже справа у воді?

Журналістка «20 хвилин» зв'язалася з мамою цієї дівчинки й дізналася, що дитина і справді перебувала в реанімації два дні. Нині вона дома, оскільки основною причиною госпіталізації стало зневоднення в результаті блювання та діареї, яке було викликано гострою кишковою інфекцією бактеріального типу. Про це повідомили жінку лікарі ще першого дня. Щоб визначити, що спровокувало це запалення, також були взяті аналізи на бактеріальний посів. Перед тим, як розповіла мама, донька прийшла додому і пожалілася на котлетку, яку приготували в школі, та невдовзі в дівчинки з'явилися перші симптоми. Батьки одразу подумали, що річ у шкільній їжі або у способі її приготування, оскільки попередньо були повідомлені, що школа не пройшла перевірок води, тож там були вимушені закупляти воду для приготування їжі. Однак, варто зауважити, що в кранах, поза їдальнею, залишалася все та сама вода.

— Вона банально помила руки й потім пішла їсти бутерброд, і вже таким чином могла заразитися, — висловлює свої припущення мама ліцеїстки.

А попередньо розповідали, що в Агрономічненському ліцеї немає харчування через те, що вода вже декілька разів не пройшла перевірку. Відомо, що було вирішено ставити фільтри, але як дізналися у Наталі Ануфрієвої, директорки ліцею, цей процес затягнувся, тож фільтр був встановлений лише 20 грудня, і безпечною водою можна користуватися нині лише в їдальні. Однак, нагадаємо, що санстанцією аналізи були взяті 21 та 22 грудня.

Щодо припущення, що діти могли таки інфікуватися водою з кранів без фільтрів, директорка зауважила, що цей процес ретельно контролювався вчителями, й діти постійно дезінфікували свої руки.

Нічого не знайшли

Врешті, щоб зрозуміти, яка ситуація насправді, потрібно було дочекатися результатів. Тож зателефонували до Вінницького обласного лабораторного Центру МОЗ України.

— Можу сказати конкретно, що ні у дітей, ні у персоналу не було знайдено ні бактерій, ні вірусів. Були проведені і вірусологічні дослідження, вони були всі негативні. Оскільки нічого не було знайдено, то джерело не було встановлено. Так, були порушення епідемічних вимог в самому харчоблоці, але чи могло це сприяти спалаху дуже важко сказати, бо джерело не встановлено і не встановлено збудник, який викликав захворювання у дітей, — повідомив Олександр Загоруйко, в.о. заступника директора центру контролю та профілактики хвороб.

Додаткових аналізів та досліджень проводитись більше не буде, оскільки нині всі діти виписані та здорові, а спалах на 29 грудня був закритий.

Про подібні випадки по місту санстанції більше не повідомлялося. Проте, вони не виключають, що хворівших було більше, тому на майбутнє усім батькам рекомендують при будь-якому захворюванні звертатися до лікарів, або принаймні повідомляти сімейним, щоб краще розуміти критичність різних ситуацій.

Щодо школи, то як повідомила пані Наталя, зараз займаються питанням повного очищення водної системи, щоб на початок нового семестру всі ризики можливих хвороб звести нанівець і зробити перебування дітей в ліцеї кращим та комфортнішим.


Читайте також:

Новий важливий збір Олександри Близнюк. Як 15-річна дівчинка вже змогла зібрати 350 тисяч на ЗСУ?

Покинули все і втекли від війни заради дітей. Зворушлива історія незламної патронатної сім’ї Козлових

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Marina G

    Донька цю заразу принесла зі школи, перебіг хвороби був складний, потім "перекачало" дорослих, трохи в легшій формі. З понеділка діти на дистанційному,як надовго - невідомо. Наче б то міняють труби. І школа не винна???
  • Наталя Скорук

    Тобто, довели дитину до реанімації і тоді встановили фільтр? Совість є у директора ? Батько дівчинки вже другий рік воює… за що? …
  • Antonina Besarab

    Ніхто нічого не робить , тому нічого не виявлено  . Щось таки було !
  • Таня Шевела

    Моя дитина також захворіла 28 грудня, з такими точно симптомами перших три дні було важкими. Дитині 8 років, і живемо ми Вишеньці

keyboard_arrow_up