Ротавірус чи щось інше? У багатьох дітей з'явились блювота, діарея та підвищена температура

Ротавірус чи щось інше? У багатьох дітей з'явились блювота, діарея та підвищена температура
  • Нудота, пронос, сильні болі в животі, підвищення температури тіла тощо — симптоми, які раптово проявилися у майже 117-ти дітей Агрономічненського ліцею.
  • Що це може бути та наскільки це небезпечно? Розбиралися.

У середу, 20 грудня, у вайбер-чатах класних керівників попросили батьків повідомити про те, чи їх діти не скаржаться на нудоту, блювання та болі в животі. І сказали, що краще в такому випадку утриматися від відвідування школи. Майже одразу того вечора, дуже багато дітей і справді мали симптоми такі як: нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос та підвищену температуру.

Чи ротавірус це?

Дані симптоми є дуже подібні до ротавірусної інфекції, тож багато батьків не знайшли потреби звертатися до лікарів, однак загалом про те, що вони є у їх дітей, класні керівники повідомили 117 родин. Таку інформацію нам було надано Наталією Ануфрієвою, директоркою ліцею.

— Але до лікарів звернулися лише семеро осіб, і тільки п'ятьох залишили в лікарні. Але наскільки мені відомо на сьогодні вони вже здорові, — сказала пані Наталя.

Відео дня

Також у директорки дізналися, що перші випадки з'явилися ще у понеділок 18 грудня, але масово і найбільше повідомлень було у середу. Тому було прийняте рішення повідомити про дану ситуацію і вжито відповідні заходи.

Так, вже у четвер та п'ятницю до ліцею приїхали санстанції, які взяли всі необхідні проби на аналізи.

— Як тільки ми дізналися про велику кількість випадків з подібними симптомами, то одразу направили всі відповідні служби для вияснення ситуації, були взяті всі проби води, їжі тощо, і зараз проводяться аналізи. Також про таку ситуацію сповістили усі структури, а остаточні висновки зможемо сказати вже після результатів аналізів. Але взагалі офіційних звернень було лише 5, і тільки їх ми можемо подати до Києва, — пояснила Валентина Зайцева, яка є виконавчою обов'язки генерального директора Вінницького обласного лабораторного Центру МОЗ України.

Також, у дітей, які звернулися до лікарні брали бактеріальний посів, на його результати, повідомили, чекати потрібно сім днів.

Діти найважче переносять

Попри те, що ротавірус є не підтвердженим, слід все одно нагадати й про правила його лікування.

Загалом, про таку ситуацію журналістка «20 хвилин» мусила дізнатися в середу, 18 грудня, коли у її молодшого брата проявилися перші подібні симптоми. Та невдовзі у родині хворіли вже усі. Найважче хворобу переносили молодші члени, легше старші. Як і більшість родин, до лікаря не звернулися і лікували, як звичайний ротавірус. Однак насторожило наскільки швидко дана інфекція поширюється.

Хоча, як пишуть на сайті Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, інкубаційний період даної інфекції триває до 5 діб (в середньому – 2-3 доби).

Для неї притаманний гострий початок:

  • різке підвищення температури тіла,
  • нудота,
  • біль і бурчання в животі,
  • блювання,
  • сильний пронос,
  • водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору.

Також, може з'являтись нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні.

Джерелом ротавірусів є хвора людина. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (при контакті з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями – іграшки, меблі, одяг, підлога) або при вживанні в їжу інфікованих ротавірусом продуктів харчування.

Основну небезпеку являє собою зневоднення організму, що відбувається внаслідок частих блювоти та проносу. Особливо при появі перших ознак захворювання у маленьких дітей слід негайно звертатися до лікаря! Як показав досвід Агрономічненського ліцею, найбільше подібні симптоми проявилися в учнів молодших класів, саме найменші були вимушенні звернутися до спеціалістів. Тому не варто в такому випадку займатися самолікуванням.

Чекати результатів і робити профілактику

Чи така ситуація лише в Агрономічненському ліцеї, чи є подібні випадки в інших закладах освіти, ще не відомо. Але на сьогодні, як ми почули зі слів директорки ліцею та виконуючої обов'язки директора Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України, ситуація контрольована. Крім того, діти перебувають на зимових канікулах, що певною мірою зменшує ризик поширення ймовірного вірусу.

Однак варто пам'ятати, що саме в цей період усі віруси найактивніші, і слід проводити профілактику. У випадку з ротавірусною інфекцією необхідно часто мити руки, особливо після прогулянки та перед їжею.

Якщо ротавірус вже виявлений, то люди, які доглядають за хворими, повинні після миття рук обробляти їх антисептиком. Забруднені іграшки та поверхні слід мити з милом, а обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус та попереджує подальшу його передачу.


Читайте також:

Проти тромбозу та для профілактики інсульту: ТОП-10 продуктів, що розріджують кров

На які лікарні Вінниччини найчастіше скаржаться і чому

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Alena Pasieka

    Це не правда, що до лікарів звернулось лише 7 батьків. Можливо на стаціонарне лікування лише 7, але і це навряд. Бо тільки з нашого будинку 2 дітей лежало в лікарні. Ми теж зверталися до лікаря, але лікувались в домашніх умовах.
  • Ann Vavryk

    Ті ж самі симптоми
  • Лена Крох

    Якщо вже були випадки в понеділок 18 грудня, чому адміністрація ліцею не попередила про це батьків і ще того ж дня не викликала санстанцію.?????????? І звернень було більше ніж написано в статті.

    І теж чула, що аналіз показав шигельоз.
  • AK

    Це не ротавірус. Причина у воді яку подає водоканал. Саме тому там і встановлюють (або вже встановили) спеціальне обладнання для додаткової фільтрації. Кістіон, привіт

keyboard_arrow_up