«Чого ви тут кричите?» Немовля з жаром відмовились тестувати без благодійного внеску

«Чого ви тут кричите?»  Немовля з жаром відмовились тестувати без благодійного внеску
  • В редакцію 20minut.ua зателефонував читач і розповів, що в дитячій інфекційній лікарні в його сім’ї вимагали гроші за експрес-тест на коронавірус.

  • Персонал лікарні відмовлявся тестувати дев’ятимісячну дитину, доки тест на COVID-19 не здасть мати. У жінки ж персонал просив «благодійний внесок» у розмірі 500 гривень.

  • Розібрались чи потрібно вінничанам платити гроші за тестування на коронавірус і чи має право лікарня шантажувати пацієнтів «благодійними внесками»

Випадок стався у понеділок, 11 травня, але про нього вінничанин Володимир Сандрацький повідомив лише вчора, 13 травня, ввечері. Розповідає, що ці дні був на емоціях, навіть телефонував у департамент охорони здоров’я щоб розібратись.

— Зрозумійте мене правильно, я не хочу нічого карати чи шукати правди, — каже Володимир Сандрацький. — Просто, на нашому місці можуть бути інші люди, в яких, взагалі, може не бути грошей, наприклад, малозабезпечена одинока жінка.

«Бетлик» на 500 гривень

У дев’ятимісячної дитини подружжя Володимира та Любові Сандрацьких ріжуться зуби. Дитина погано спить, плаче і часом у неї підвищується температура. Сімейний лікар виписала жарознижуючі, але порекомендувала викликати швидку, якщо температура підніметься більше ніж 39.

Відео дня

У понеділок, близько першої години ночі, температура у дитини піднялась до 39,5. Вночі її збивали, але на ранок, коли температура піднялась черговий раз, Сандрацькі викликали швидку.

— Лікарі в захисних костюмах, оглянули дитину і кажуть, що під час пандемії, у них у таких випадках вказівка доставляти хворих в інфекційну лікарню, — розповідає 55-річний Володимир Сандрацький. — Ми розповідали про сімейного лікаря та зуби, але швидка наполягла на своєму — дитину потрібно перевірили на коронавірус.

Жінку з дитиною привезли у Вінницьку обласну дитячу клінічну інфекційну лікарню близько 5.30 ранку. Чоловіка у швидку не взяли, залишився вдома.

— Дружина перетелефонувала мені з лікарні й каже, що дитині експрес-тест на коронавірус роблять безкоштовно, а їй за такий самий тест потрібно заплатити 500 гривень, — розповідає Володимир Сандрацький. — У Люби з собою не було грошей і я сказав, що зараз все привезу.

У лікарні Володимир застав дружину з дитиною на руках. Подружжя пояснило лікарю, що у дитини зуби й можливо достатньо уколу, щоб збити температуру. Мовляв, якщо коронавірусу немає, то в лікарню лягати вони не хочуть.

— Ситуація була така, що персонал не робив дитині безкоштовний тест, поки ми не заплатимо 500 гривень за експрес тест на коронавірус для дружини, — розповідає Володимир. — Я кажу, дайте мені якийсь документ, який підтверджує, що я плачу цих 500 гривень. Мені почали розповідати, що бухгалтер десь пішов, начальства немає і дають мені папірець на «благодійний внесок». Я кажу, що це не документ, це просто папірець, ви не можете з таким натиском вимагати благодійний внесок. Я зрозумів, що це у них стоїть «на потоці».

За словами Володимира, коли він почав вимагати письмового підтвердження оплати, на нього накинувся персонал лікарні.

— На мене налетіли жінки, мовляв чого ви тут кричите і командуєте, пригрозили викликати поліцію, — розповідає Володимир Сандрацький. — У мене були гроші, але через таке ставлення до моєї сім’ї я нічого нікому не дав. Видають «бетлики» і незрозуміло куди дівають ці гроші. 

Не мали права вимагати

Ми зв’язались з головною лікаркою Вінницької обласної дитячої інфекційної лікарні Людмилою Бровінською і запитали про цей випадок. Лікарка подивилась документи та підтвердила, що такі пацієнти справді були в лікарні.

— Якщо батьки мають бажання зробити тест і вони не лягають в лікарню, то ми просимо, щоб вони платили через термінал, — розповідає Людмила Бровінська. — Але це стосується лише тих, хто не лягають і не мають направлення. А хто мають направлення і лягає в стаціонар, то тестування дітям всім абсолютно безкоштовне.

За словами Людмили Бровінської персонал лікарні не міг вимагати оплати, могли лише запропонувати надати благодійну допомогу.

— Батьки можуть внести оплату через термінал або по квитанції, все йде через благодійний фонд. Ніхто в руки не бере жодної копійки, видається квитанція, — розповідає лікарка. 

Людмила Бровінська знайшла дані про те, що Сандрацькі справді підписали відмову від госпіталізації дитини. На жаль, персоналу, який працював у той час, на місці не виявилось.

— Ми дуже рідко користуємось такими послугами, щоб брати благодійну допомогу через фонд. Ні одна копійка нікуди не пішла. Зараз ми взагалі не користуємось цим, тому що починаємо працювати з Національною службою здоров’я України. Поки що не в повному об’ємі, — розповідає Людмила Бровінська. — Але за рахунок коштів, які вносили батьки, було зроблено ремонт палат всього другого поверху, закуплена половина оснащення на відділення, зроблено ремонти маніпуляційних, приймальних відділень, закуплені холодильники, багато апаратів у лабораторію. Тобто, ніхто в кишеню гроші ніколи не взяв.

Ми також звернулись за роз’ясненням до департаменту охорони здоров’я Вінницької обласної державної адміністрації, якому підпорядковується лікарня на Київській.

— Швидкі тести були надані дитячій обласній інфекційній лікарні за бюджетні кошти й обстеження швидкими тестами при госпіталізації пацієнтів і дітей, і якщо дитина госпіталізується з мамою, має проводитись безкоштовно, — розповідає начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дітям департаменту охорони здоров’я Вінницької обласної державної адміністрації Тетяна Бондаренко. — Тому, якщо батьки звернуться до департаменту письмово, електронною поштою, або дадуть підтвердження того, що з них взяли 500 гривень за швидкі тести — ми зробимо службову перевірку і головний лікар буде відповідним чином покараний.

Опитування

Чи вимагали у вас в лікарні благодійний внесок?

Читайте також:

«У нас 25 лежачих». Хто і як доглядає за самотніми літніми вінничанами на карантині

П’ять з половиною ліжок на 100 000 населення. Що є у вінницьких лікарнях проти COVID-19

Гондолу «Джульєтту» спустили на воду. Скільки цьогоріч коштуватиме плавання

Весілля в масках: скільки вінничан одружилось та розлучилось під час карантину

Злочини на карантині: як змінилась вінницька поліцейська статистика під час пандемії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (134)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up