«У нас 25 лежачих». Хто і як доглядає за самотніми літніми вінничанами на карантині

«У нас 25 лежачих». Хто і як доглядає за самотніми літніми вінничанами на карантині
  • На обслуговуванні Вінницького територіального центру знаходиться 1539 людей похилого віку. З них 146 мають інвалідність.

  • Соціальні робітники приносять їм продукти, ліки та оплачують комунальні послуги. А ще розносять гарячі обіди.

  • Поговорили із керівництвом територіального соціального обслуговування про те, як на час карантину змінився догляд за їх підопічними.

Вінницький територіальний центр соціального обслуговування надає допомогу лише жителям міста, у районах працюють свої терцентри. У міському зараз працює 107 соціальних робітників, які обслуговують вінничан дома.

— Розносимо продукти харчування, медикаменти та оплачуємо комунальні послуги, — розповідає заступник директора вінницького територіального центру соціального обслуговування Наталія Жиліховська. — Доставка йде до дверей. Соціальні робітники працюють в масках та захисних рукавичках.

Відео дня

Серед підопічних терцентру люди з третьою, четвертою і п’ятою руховою активностями. Їх визначають за спеціальною шкалою розробленою міністерством. Згідно з нею, третя рухова активність означає, що людина може пересуватись лише на території біля будинку. Четверта, що людина літнього віку може пересуватись лише по квартирі, п’ята — фактично лежачі люди. На обслуговуванні вінницького терцентру зараз знаходиться 25 пацієнта з п’ятою руховою активністю.

Продукти під двері

На обліку денного відділення вінницького центру перебуває 1932 людини. До карантину ці люди відвідували різні гуртки та факультети. Зараз у відділенні порожньо.

— Серед найпопулярніших у нас були факультети: «здоровий спосіб життя», «комп’ютерна грамотність», іноземні мови, духовного розвитку, психології, — розповідає заступник директора вінницького терцентру Наталія Жиліховська.

За словами Наталії Жиліховської нічого онлайн не перенесли, бо це не можливо.

— У більшості цих людей навіть комп’ютерів немає, щоб працювати, — розповідає пані Наталія. — Вони приходили й займались на комп’ютерах у нас.

На час карантину у терцентрі працює лише відділення соціальної допомоги, але в ньому теж змінився графік роботи.

— Для осіб з третьою групою рухової активності у нас відвідування один раз на тиждень з четвертою — два рази на тиждень і з п’ятою групою — три рази на тиждень, — каже Наталія Жиліховська.

За її словами, за два місяці карантину від підопічних не надійшло жодної скарги на роботу терцентру.

— Зараз ми не надаємо послуг прибирання, всі контакти мінімізовані. Але наші дівчата не можуть покинути лежачих пацієнтів, їм ми готуємо їжу, — розповідає Наталія Жиліховська.

На період карантину терцентр почав співпрацювати з ГО «Полум’я надії». На час карантину працівники організували доставку продуктів та медикаментів по дзвінку людини.

— Вони допомагають у доставці ліків, але не тим людям, яких ми обслуговуємо. Якщо виявляємо додаткові потреби, що особи залишились і не можуть вийти з квартири щоб придбати собі ліки то співпрацюємо з «Полум’я надії». Вони також доставляють все під двері і з ними розраховуються по чеку, — розповідає Наталія Жиліховська.

— До карантину ми займались лише безпритульними. Але на період карантину ми були вимушені закрити наші пункти, тому перенаправились на людей пенсійного віку та людей з інвалідністю, розповідає керівник проекту ГО «Полум'я надії» Андрій Жура. — За час карантину ми прийняли понад 700 дзвінків. Отримували заявки на купівлю медикаментів чи продуктів харчування. У нас в цьому напрямку працює більше 20 волонтерів.

За словами Андрія Жури, після карантину органазація планує і далі підтримувати цих людей.

— Поки ми до кінця не розуміємо в якому форматі працюватимемо, але наш керівник Анатолій Загляда розробляє зараз стратегію співпраці, — розповідає координатор проекту. — Надалі плануємо за кожним волонтером плануємо закріпити одну-дві людини. Тому що більшість цих людей потребують допомоги.

Допомога

Окрім допомоги від соціальних працівників на карантині літнім людям брались й інші організації. За словами Наталії Жиліховської протягом двох місяців карантину підопічних терцентру забезпечили трьома продуктовими наборами. Це були продуктові набори від мера, магазинів АТБ та Розетка.

— Крім того ми протягом місяця розносили підопічним гарячі обіди, — розповідає пані Наталія. — Зараз Червоний хрест розвозить їх ще промислові набори у які входить побутова хімія та засоби гігієни.

Тим хто бажає допомогти, потрібно звернутись до терцентру. Працівники запитують згоди у підопічних і можуть або самі доставити допомогу, або надати контакти.

— Якщо людина виявила бажання, тоді ми даємо її контакти, або організовуємо все через соціальних працівників, — розповідає Наталія Жиліховська. — Люди хвилюються, вони не хочуть зайвих контактів. Деякі навіть від соціальних робітників відмовляються, щоб ніхто не ходив. Усі по різному сприймають ситуацію і вони бояться.

За словами Наталії Жиліховської, в роботі соціальних робітників терцентру особливо нічого не змінилось, змінилась лише сама кількість відвідувань.

— Але ви розумієте, що якщо вона зменшилась, то навантаження на соціального робітника, йде більше тому що люди на період замовляють більше продуктів, — розповідає Наталія Жиліховська. — Тобто, в їхньому обслуговуванні нічого не змінилось. Хто чого потребував вони всім абсолютно забезпечені. Ніхто не залишився без догляду.

Телефон вінницького територіального центру соціального обслуговування: 67–05–97

Телефон гарячої лінії ГО «Полум'я надії» (працює з понеділка по суботу з 9.00 до 15.00): (096) 0063605

Читайте також:

П’ять з половиною ліжок на 100 000 населення. Що є у вінницьких лікарнях проти COVID-19

Гондолу «Джульєтту» спустили на воду. Скільки цьогоріч коштуватиме плавання

Весілля в масках: скільки вінничан одружилось та розлучилось під час карантину

Злочини на карантині: як змінилась вінницька поліцейська статистика під час пандемії

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up