Чи можна «згоріти» через високу температуру? Розповідає інфекціоніст

Чи можна «згоріти» через високу температуру? Розповідає інфекціоніст
  • За словами інфекціоніста Євгена Щербини, існує дві ситуації, коли в дитини чи в дорослого може піднятися температура.
  • Перша — організм сам піднімає температуру, це називається лихоманка.
  • Другий варіант — коли температура тіла піднімається за рахунок зовнішніх чинників (перегрів, тепловий удар).
  • А що з цих варіантів небезпечніший і чому ми досі говоримо «згорів від температури»?

— Лихоманка характерна для різних інфекційних, аутоімунних захворювань, онкологічних хвороб, — розповідає інфекціоніст Євген Щербина. — Але все ж таки найчастіше — це віруси, і їх легко відрізнити від усіх інших причин за типовими симптомами: нежить/закладеність носа, кашель, блювота, діарея, висипка.

За словами лікаря, коли організм піднімає температуру сам — це частина імунної відповіді на проникнення збудника інфекції. Підвищення температури під час хвороби активує, як саму імунну систему, так і впливає безпосередньо на збудник інфекції.

— Коли організм піднімає температуру сам, то він, як правило, це все контролює, — говорить інфекціоніст. — І висота температури в цій ситуації буде максимум — 42 градуси. Вище не буде, саме тому на наших ртутних градусниках максимальна відмітка — 42.

Відео дня

Якщо температура тіла піднімається за рахунок зовнішніх чинників, то там вже певні невідворотні процеси для організму можуть початися навіть при температурі 40 градусів. Тобто це дві абсолютно різні ситуації.

Старий-старий міф

Міф про те, що можна згоріти від високої температури, з’явився давно і,  як каже лікар, зав’язаний він на те, що є невелика кількість інфекційних важких хвороб — сепсис, менінгіт, важка пневмонія, які протікають надто стрімко.

Зовсім нещодавно людина була здорова, але раптово її стає погано, найочевиднішим симптомом є температура (при цьому інших симптомів може і не бути). Людина покривається синяками (крововиливами) або починає важко дихати, втрачає свідомість і швидко помирає.

— Це зараз ми грамотні і знаємо, що це може бути сепсис, менінгіт чи пневмонія, тобто гострі бактеріальні інфекції, і ми розуміємо, що людина вмирає не через високу температуру, а через шок — гостру дихальну недостатність чи гостру серцеву недостатність. Раніше ніхто цього не розумів, — говорить інфекціоніст.

Раніше люди жили в таких районах, де фельдшер міг бути, а міг не бути, а якщо був, то не завжди тверезий, або просто міг не розбиратися в певних питаннях. Тому люди спостерігали таке — людина була здорова, потім її різко стало погано, при цьому в неї висока температура і людина помирала. І тоді, як правило, говорили — людина «згоріла».

Організм дуже розумна штука

— В той час, коли ми відправляємо Теслу на Марс, можемо дозволити собі не вірити у всі ці міфи і зрозуміти просту ситуацію, — розповідає Євген Щербина. — Організм сам контролює, яка температура йому потрібна.

Коли в дитини піднімається температура, то вона зав’язана на якійсь інфекції (ГРВІ найчастіша причина, гостра кишкова інфекція, або бактеріальні інфекції, пневмонії, гострий отит, гайморит).

За словами лікаря, як правило це звичайні інфекції, хоча інколи можуть бути бактеріальні інфекції, які, звісно, потребують лікування. І от коли організм підвищує цю температуру, він розуміє, що йому потрібна саме така температура.

Якщо організму потрібна температура 37 градусів для боротьби з цим збудником — то буде температура 37 градусів. Така температура характерна для риновірусів (це найчастіша причина нежитю і кашлю в дітей), які викликають 50 % випадків ГРВІ. Якщо ми говоримо про такі інфекції, як дитяче розео чи грип, пневмонія, менінгіт — там температура може бути дуже висока. Тому що саме висока температура потрібна організму, щоб подолати цей збудник.

— Я змішав тут хвороби, які відрізняються за прогнозами, наприклад, розео і менінгіт, — говорить інфекціоніст. — При дитячому розео кінцевий результат один — дитина просто одужує, а температура може бути до 41 градуса. При менінгіті ситуація абсолютно інша.

Головне — причина температури

Тому лікар вважає найважливішим моментом, який потрібно розуміти в ситуації, якщо в людини/дитини піднімається температура — чим вона викликана. Це сталося через важку хворобу, яка потребує негайного медичного втручання. Чи це звичайний вірус, який потребує симптоматичного лікування — пити, ходити в туалет і збивати температуру.

За словами Євгена Щербини, якщо в дитини/людини піднялась температура, і невідомо, з чим це пов’язано, потрібно звернутись до лікаря.

Після огляду лікар скаже: потрібно спостерігати чи одразу лікувати. Якщо одразу це визначити неможливо, призначаються додаткові обстеження. Коли після поверхневого огляду або після додаткових обстежень лікар сказав: «заспокойтеся, у вас просто вірусна інфекція, яка потребує просто спостереження і симптоматичного лікування», так і потрібно робити — і збивати температуру, яка б вона не була, потрібно не для того, щоб мати оміряні 36,6 на градуснику, а для комфорту дитини/людини.

Саме тому не варто хвилюватись, якщо ваша температура 39-40 градусів, і після прийому жарознижуючого через 1,5-2 години впала всього на пів градуси. Адже якщо самопочуття при цьому покращилось, наприклад, дитина перестала капризувати і заснула, а до цього не могла, або дитина стала активна, після вираженої кволості — то все в нормі. Тобто потрібно фокусуватись не на градусах температури, а на самопочутті дитини/людини.

— Варто розуміти, що людство якимось чином вижило, до розробки аспірину (першого жарознижуючого препарату), — говорить лікар. — А температура раніше теж була, і люди раніше просто чекали, доки організм сам впорається з нею або не впорається. Й от якраз справлявся організм із легкими інфекціями, і не справлявся, на жаль, із важкими бактеріальними.

Як правильно збивати температуру?

  1. Якщо дитини не блює та не випльовує сиропи — краще давайте сироп, свічки лише у випадку блювоти та відмови пити сироп.
  2. Починайте з препарату, який раніше вас не підводив.
  3. Чим вище температура тіла — тим повільніше може наступати ефект. Зазвичай потрібно чекати не менше 1-1,5 години, щоби жарознижуюче подіяло.
  4. Якщо температура впала хоча б на один градус після однієї дози жарознижуючого, але дитині стало суб’єктивно набагато краще — це вже ефект. Тепер зачекайте нового погіршення стану й тільки тоді давайте слідуючі ліки.

 

  1. Приклад: як використовувати жарознижувальні препарати для дитини вагою 10 кг. При підвищенні температури тіла й поганому самопочутті дати Нурофен дитячий максимальну однократну дозу — 5 мл. При повторному підвищенні температури тіла можна повторити 5 мл Нурофена кожні шість годин (не раніше). Тобто буде чотири рази на добу. Якщо дитині не стало краще через 1,5-2 години після прийому ліків або стало краще, а потім температура тіла знову почала рости менше, ніж через шість годин — дайте препарат із парацетамолом, наприклад, Ефералган — 5 мл. Його також можна повторювати кожні шість годин. Тож за 24 години ви можете дати дитині вісім разів жарознижуюче, чотири рази Ефералган і чортири рази Нурофен. Це більше, ніж досить, щоби дитина почувала себе комфортно.

 

Читайте також:

Підліток із зайвою вагою. Що можуть зробити батьки, чого точно не варто робити?

Що не дає вам добре спати: емоції, зайві кілограми, проблеми з серцем чи алкоголь? Пояснюють лікарі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Martin Libher

    Если больше трех дней температура под 40, кровь может свернуться

keyboard_arrow_up