26 квітня — Страсна п'ятниця: все, що потрібно знати про найсуворіший день Великого посту

26 квітня — Страсна п'ятниця: все, що потрібно знати про найсуворіший день Великого посту

Сьогодні, 26 квітня, християни відзначають особливий день Страсного тижня, так звану Страсну (Велику) п'ятницю. Вона присвячена останнім годинах життя Спасителя Ісуса Христа перед розп'яттям.

Історія

Страсною, або Великою називається п'ятниця останнього, шостого тижня Великого посту, перед Великоднем.

Страсна п'ятниця присвячена спогадам про страждання Ісуса Христа. Саме в цей день своєю болісною смертю на Голгофі Ісус Христос приніс жертву, відкупляючи нею всі гріхи людські.

У цей день Ісус Христос, засуджений до розп'яття, з терновим вінком на голові ніс свій хрест на Голгофу, де згодом на ньому був розп'ятий.

Відео дня

Що можна робити у Страсну п'ятницю

У Страсну п'ятницю християнам варто відвідати богослужіння і помолитися. Наші предки вважали, що якщо принести з богослужіння 12 запалених свічок і розставити їх в будинку, то це обов'язково принесе в дім добробут і успіх на наступний рік.

Хоча в Страсну п'ятницю не можна працювати, але дозволено випікати паски. У народі кажуть, що випічка, приготовлена у Велику п'ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також буде володіти цілющою силою.

Що не робити цього дня?

Страсна п'ятниця — найсуворіший день Великого посту. Сьогодні краще утримуватися від вживання їжі до проведення церковного обряду винесення Плащаниці. Після цього можна їсти лише хліб і пити тільки воду.

У цей день категорично заборонено працювати по дому. Прибирання потрібно закінчити в Чистий четвер.

Готувати теж небажано. Не можна торкатися до гострих металевих предметів в будинку: не займайтеся шиттям і вишивкою, нічого не ріжте. Хліб можна тільки ламати.

Не можна нічого садити. Кажуть, якщо посіяти пшеницю або посадити щось в цей день, врожаю не буде.

У Страсну п'ятницю необхідно утриматися від алкоголю і плотських утіх. Люди, які напиваються в цей день, ризикують стати алкоголіками. А зачаті в Страсну п'ятницю діти народжуються хворими або стають злочинцями.

Для збереження здоров'я в цей день необхідно відмовитися від стрижки, фарбування волосся та інших косметичних процедур.

Дні народження та інші свята, що випадають на Страсну п'ятницю, краще перенести. Це день скорботи, тому веселощі не вітається.

Прикмети

Якщо в Страсну п'ятницю небо зоряне — буде хороший урожай зернових, а ось якщо весь день хмарно, "хліб буде з бур'яном", тобто рік буде неврожайним.

Якщо перевозити бджіл у Страсну п'ятницю, вони неодмінно загинуть.

У Страсну п'ятницю не можна плювати на землю. У народі кажуть, що хто плюне на землю — від того на весь рік всі святі відвернуться.

Якщо немовля відлучити від материнських грудей в Страсну п'ятницю, то дитина буде рости сильною і здоровою.

Якщо в Страсну п'ятницю випрати білизну і вивісити її сушитися, то на ній виявляться сліди крові.

Тільки петрушка, посіяна в Страсну п'ятницю, дає подвійний урожай.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Marina Kodenchuk

    А чому ж не можна? Це гріх?
  • Алена Андреева

    Получається що все придумав НАРОД. Кожний щось придумав,а про те що пишеться чи не пишеться в Біблії взагалі очі закривають,і просто слухають людей

    Константин Попович reply Алена Андреева

    Справа в тому, шо Біблія не розкриває обрядову сторону життя православних християн. І багато всього лишнього видумано народом, навіть такого, що не стосується віри взагалі, в має як мінімум нейтральне значення.

    Христос Воскрес!
  • Алеся Дерун

    Паски не можна ніколи пекти у пятницю
  • Людмила Лада

    По народним звичаям(читала в книгах з народознавства) паски пекли в в четвер і суботу для споживання,і в п'ятницю теж пекли паски для поминання.Саме п'ятничні паски несли на цвинтар і там роздавали нужденним.З часом стали пекти всі паски разом в один день - в основному в четвер або суботу.Теж саме і з фарбуванням яець.Вмене є паска ще позаминулорічна (просто засохла...-печена в четвер)....Так що написано все правильно...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up