Що робити в першу чергу, коли військовий повернувся з війни? Запитали психолога

Що робити в першу чергу, коли військовий повернувся з війни? Запитали психолога
  • Повернення військового додому, до цивільного життя не менш важкий ніж перший бойовий вихід.
  • Тому запитали у психологині, як можна допомогти адаптуватися до життя в тилу військовому.

Попередньо публікували матеріал з експерткою Ольгою Бондарчук про те, як слід говорити з військовим, який на передовій і має стрес, або ж як вони самі кажуть, коли їх «накриває».

У цьому матеріалі психологиня розповість про адаптацію учасників бойових дій до цивільного життя та безпосередньо про те, як рідні та близькі можуть їх підтримати.

Адаптація — це довго і важко

Ольга Бондарчук пояснила, що етап початку цивільного життя не менш стресовий для ветеранів війни, ніж адаптація під час потрапляння вперше на бойові позиції. Він може тягнутися від року до півтора, за позитивних умов.

Відео дня

— Важливо розуміти, що по поверненню до родини, до тилу ваше життя з цією людиною вже не буде таким, як було до того. У ветерана змінюються цінності, погляди, сприйняття себе. Але треба розуміти, що дружини\партнерки, ті хто очікували також змінились.  Дружини часто залишаються на самоті у вирішені самостійно побутових питань, вихованню дітей, вирішенню юридичних чи фінансових питань. Тому змінюються обидва партнери в парі. І по новому знайомляться один з одним, — каже експертка.

Важливо, як зауважує психологиня, перший час після повернення бажано присвятити відпочинку і відновленню режиму сну та харчування. Через те, що перебуваючи на фронті вони часто немають можливості мати достатньо часу для сну та повноцінного харчування. Тому організм, звикаючи до такого режиму, повинен мати час для його нормалізації й відновлення. Крім того, перебуваючи в стані тривалого стресу, у військових можуть загострюватись хронічні захворювання або з'являтися нові. Тож потрібно присвятити час відновленю власного здоров'я.

Ольга пояснила, що часто саме через відсутність інформації й розуміння, як собі допомогти, ветерани можуть довгий час страждати  від відсутності  здорового сну і повноцінного відпочинку. І такий стан часто може збільшувати вже існуючу підвищену агресію та роздратування. Тому часто можуть вдаватись до вживання алкоголю або наркотичних речовин, щоб на решті заснути і розслабитись.

Хтось для того, щоб нарешті розслабитися, може почати вживати алкоголь або наркотичні речовини, однак не всі можуть зупинитися, тому важливо цим не нехтувати.
І щоб запобігти цьому, слід звернутися до лікарів, наприклад до психіатра, який може виписати снодійні або заспокійливі, і допомогти психіці на перших порах справлятись з порушеним сном, агресивністю та емоційною лабільністю. Бо на нормалізацію цих процесів потрібен час.

Тобто ви як близька людина можете допомогти йому налагодити ці процеси, щоб надалі ветерану було простіше адаптуватися на перших етапах початку цивільного життя.

Звертатись до психологів

Не менш важливою під час адаптації все ж є допомога психолога, та не всі готові звертатись до спеціалістів через упереджене ставлення та стигматизацію звернень до психолога, особливо в людей старшого віку. Хоча кількість звернень останнім часом значно зросла.

— Було так, що телефонує нам чоловік на гарячу лінію і каже: «Донька дала ваш номер, сказала вас набрати», або приходили до хабу на консультацію до юриста подружня пара і дружина може запропонувати чоловіку консультацію психолога. Часто прикладом для звернень до психолога є порада побратимів, командирів, — пригадує Ольга.

Якщо ви хотіли б, щоб ваша близька людина свідомо пішла на такий крок, то запропонуйте йому також просто відвідати якийсь захід, де збираються такі ж ветерани. В розмові з людьми, які проживають все те саме, для них буде та сама терапія. Також часто хтось ділиться тим, як він проживав усе це і вже рекомендує справді звернутися до психолога. А ветерани нерідко більше дослухаються до думки таких як вони.



Читайте також:

На Немирівському і Гніванському шосе зафіксували 1690 порушень швидкості: які штрафи та де є камери?

Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років

Коментарі (2)
  • Ivanka Zhuk

    Повернення з війни може бути складним часом, але психотерапія може допомогти зміцнити психіку і знайти внутрішню міць. Я сама зверталася до психотерапевта в Києві https://medikom.ua/psihoterapiya-kiev/ і відчула, як важливо мати підтримку. Нехай наші герої знають, що є люди, готові допомогти їм в цьому важкому переході.

  • Peter

    Да, с поехавшей крышей будет масса народу.

keyboard_arrow_up