ВІН І ВОНА. Прощавай назавжди. Як безболісно пережити розрив стосунків

ВІН І ВОНА. Прощавай назавжди. Як безболісно пережити розрив стосунків
  • Плакати в подушку, слухати нон-стоп сумні пісні, чи дати собі копняка та кайфувати від нового етапу життя? Як допомогти собі загоїти розбите серце та швидше пережити розрив із дорогою людиною — розповів психолог.

Кожен із нас хоч раз у житті переживав розставання. Ключовим тут є слово «переживав», бо часто ми сприймаємо це як «маленьку смерть» і кожен виходить із цього стану так, як дозволяє власний ресурс.

Починаючи стосунки, люди сподіваються, що зустріли саме ту людину. З’являється надія, що це на все життя. Ми сподіваємося на ідеальне ставлення, шукаємо схожість між нами, демонструємо одне одному свої кращі сторони. 

Часто ми проектуємо безумовну любов на стосунки: хочеться, щоб партнер любив нас, як мама. Але в дорослому житті так не буває. З часом починають проявлятися наші справжні якості, ми стаємо собою, тому довго грати в ідеальне «я» складно. І виходить, що не все так чудово, ми не в усьому одне одному підходимо, виникають складнощі, суперечності. І взагалі, виявляється, про те, що стосунки мають закінчитися весіллям — мріяли лише ви, а в партнера були інші плани, і ви були у нього черговою романтичною історією.

Відео дня

Найсильніше ми переживаємо перші розставання, коли це для нас новий досвід, але з часом приходить розуміння того, що немає нічого вічного під сонцем. Стосунки, як усе в світі, можуть в якийсь момент закінчитися. Тільки не потрібно рвати волосся на голові і ставити на собі крапку: життя продовжується, масштаб катастрофи після розриву стосунків — лише у нашій уяві. Пам'ятайте, інколи потрібно позбутися неприємного минулого, щоб у ваше життя увійшло чудове майбутнє. 

Коли розставання трапляється не перший раз, страждання теж сильні, але ми вже знаємо, що через якийсь проміжок часу вони припиняться й почнеться щось нове та дуже хороше. Найголовніше, у нас з'явиться досвід, який допоможе в побудові нових стосунків.

Як із цим справитися?

Часто розставання супроводжується депресією та страхом перед новими стосунками. Залежно від рівня емоційності — кожен по-різному переживає цей процес. Психологи стверджують, що відчуття після розриву не менш болючі, ніж від інших трагічних життєвих ситуацій. У цей час людина переживає декілька стадій: шок, заперечення, злість, прозріння та момент повної свободи.

1. Шок

На цьому етапі ти відчуватимеш гострий біль, потім байдужість, а світ навколо стане сірим та чужим. Ця фаза найскладніша та найтрагічніша.

Важливо не тримати емоції всередині: плач, телефонуй подругам, звернися до психолога. Дозволь собі постраждати. Тільки не впадай у крайнощі, не закидай свого екса смс-ками, не атакуй телефонними дзвінками, адже це може завдати тобі ще більшого болю та призвести до депресії. Через деякий період після стресу, ти відчуєш емоційне полегшення. Це перший крок до зцілення.

2. Заперечення

Після того, як ти вдосталь наплакалася — починається наступний етап. Мозок блокує негативні емоції та переживання, тому виникає заперечення, що це остаточний кінець. Ти сподіваєшся на повернення партнера та забуваєш про все погане, що було між вами. У цей момент можна наламати дров.

Забудь про всі ілюзії й про те, як вам було добре разом. Усі спогади та думки — справа твоєї нервової системи. Запитай себе: якщо все було ідеально, чому ж ми розійшлися? Пригадай всі недоліки партнера, знайди плюси від розриву стосунків. Можеш виписати їх. Це буде важко, але необхідно, аби тверезо поглянути на ситуацію.

3. Агресія

Потім з’являється злість. Після повного усвідомлення завершення стосунків ти відчуєш агресію до колишнього або до себе, адже від любові до ненависті тільки один крок. Якщо ви розійшлися на гарній ноті — замість гніву може з’явитись почуття провини.

У цей період думки — твій найбільший ворог. Потрібно передусім взятись за нову справу або згадати про своє хобі. У стосунках нам часто бракує часу для нас та наших вподобань. Піди на танці, у спортзал, відвідай майстер-клас. Зроби те, що ти так довго відкладала, адже момент настав.

4. Прийняття

Твій моральний стан нарешті починає приходити в норму. Ти помічаєш довкола все більше прекрасного, а в голові панують ясні думки. Та час від часу мозок буде нагадувати про моменти, коли у стосунках все було добре — і тебе огортатиме сум.

На цьому етапі важливо поставити остаточну крапку. Якщо твої стосунки обірвались несподівано, і в тебе є відчуття, що щось не було сказано — покінч з цим. Поговори з колишнім партнером. Якщо в нього бажання до діалогу немає — не принижуйся. Шукати зустрічі з колишнім теж не варто. Краще напиши собі листа. Поділись всіма почуттями та думками на папері. Уяви, що це жива розмова. З іншого боку напиши відповідь, яку б ти хотіла почути. Потім спали або розірви лист — ти відразу відчуєш легкість. Психологи радять проводити такий обряд, якщо потрібно відпустити людину.

5. Гармонія 

Настав момент повної свободи! Найочікуваніший етап у завершенні стосунків. Обірвалися останні ниточки, що зв'язували тебе з партнером, і нарешті ти зумієш закрити дверцята в серці для колишніх стосунків. Усе найгірше позаду, ти знову впевнена у собі та щаслива. Коли ти зрозумієш, що виглядаєш і почуваєшся вже не як мокра курка, а білий лебідь — вітаємо, ти зцілилася від минулого .

Прийшов найкращий час для правильних висновків. Проаналізуй всі проблеми у колишніх стосунках, аби більше це не повторилось, адже кожна ситуація нам дана для того, щоб стати кращими. Постав нові цілі та впевнено йди до них, не бійся змінювати імідж, звички та життя. Головне, не забувай любити себе, адже твій партнер — відображення тебе самої.

А по суті, це тільки старт

Наталія Тернова, психолог:

— Розрив стосунків нікому не дається легко. Не думайте, що ви впораєтеся з цим за одну ніч. Дайте собі час і простір, щоб посумувати і зцілитися. Якщо стосунки були довгими, не обривайте їх просто так. Зважте всі за і проти. Якщо одне переважує інше, ви знаєте, що робити. Не думайте, що трава зеленіша по інший бік паркану, коли ви, через якусь примху, видаляєте з власного життя достойну людину. Але також не хвилюйтеся, що ніколи не зустрінете нікого кращого, ніж ваш колишній партнер. Завжди намагайтеся мислити логічно: розрив приносить біль, і вам знадобиться час, щоб його пережити.

Однак не варто займатися самокопанням. Це шлях в «нікуди». Максимум, чого ви досягнете, — це придбаєте парочку комплексів. Ще не настав час. Висновки будете робити пізніше, коли в голові проясниться, а поки вам просто необхідно відволіктися.

Подивіться на себе в дзеркало. На кого ви схожі? На жертву, яку загнали в кут? На людину, в якої відібрали сенс існування і розбили серце? Не жалійте себе, не варто. Це зайва трата часу і нервів. Ви ж не знаєте, що було б далі, якби ці стосунки не закінчилися? Можливо, потім у вас би з’явився дійсно реальний привід для жалю. Пам'ятайте: вам не потрібна людина, якій не потрібні ви. Просто прийміть як факт — все. Фініта ля комедія. Кінець.

А по суті, це тільки старт. Початок нового життя, нових звершень, перемог, цілей, нових зустрічей і побачень. Стосунків вашої мрії, де вас цінують і обожнюють. З сьогоднішнього дня ви вільні і можете робити те, про що раніше боялися думати. До справи!

 

Читайте також:

Я одружуюсь, я розлучаюся: чи впливає на моє рішення війна? Запитали у психіатра

ВІН І ВОНА. Любов без меж: чи можливі стосунки на відстані?

ВІН І ВОНА. «Полуничка», як хобі. Плюси і мінуси частих переглядів фільмів для дорослих

ВІН І ВОНА. БДСМ чи секс у публічному місці? Які фантазії найчастіше збуджують чоловічу уяву

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Віталік Головко

    Минуло 6 тижнів після 5 років стосунків.. потрібно оговтатися щоб йти до наступних вершин💪але минуле ще дуже тримає😫 але розумію що лише сам собі можу допомогти 😊
  • Наташа Мазур

    Ніяк . Минуло 16 років...болить
  • Иван Демидов

    50% процентов тех кто переживает разрыв становятся  пациентами псих больницы им. ак.Ющенко.  Сердцу не прикажешь ) . Автор, шаришь ?

keyboard_arrow_up