Звідки беруться чемпіони? Про те, чому Вінниця стала кузнею борців світового рівня

Звідки беруться чемпіони? Про те, чому Вінниця стала кузнею борців світового рівня
  • «Щороку ми виховуємо принаймні одного або двох чемпіонів держави!», — каже голова федерації греко-римської боротьби Вінниці Олександр Заєць.
  • Він розповів про особливості цього олімпійського виду спорту, а його колега поділився секретами виховання чемпіонів.
  • Напередодні журналісти 20minut.ua побували на міжнародному турнірі, що пройшов у обласному центрі.

Батьки кожного хлопчика хочуть бачити свого сина сильним, сміливим, рішучим, здатним захистити себе і своїх близьких. Ці якості, як правило, закладаються в ранньому дитинстві. І не останню роль у їх формуванні та закріпленні грає обрана спортивна секція. У нашій країні одним із популярних видів спорту є греко-римська боротьба, у змаганнях з якої наші спортсмени майже завжди опиняються у числі призерів.

Напередодні у Вінниці пройшов традиційний міжнародний турнір з греко-римської боротьби. Форум вже нараховує 14 літню історію і свого часу на ньому виступали знані сьогодні переможці континентальних і світових змагань. В їх числі Костянтин Балицький та Ігор Бичков з Вінниці.

Відтак, для багатьох вінничан греко римська боротьба більше ніж спорт. Це явище суспільного життя. Та на останній Олімпіаді одним з небагатьох абсолютних тріумфаторів від України став саме представник греко-римського стилю — Жан Беленюк.

Відео дня

Ми ж поцікавилися у керівника міської федерації греко-римської боротьби про особливості культивації цього виду спорту у Вінниці.

— І цього разу у Вінниці все вийшло видовищно, цікаво і немов уперше, — каже Олександр Заєць. — «Вінниця 2021» зібрала 140 учасників з України, Молдови, Естонії та Болгарії. В період коронавірусної пандемії змагальний процес набуває неабиякої ваги. Адже без реальної практики говорити навіть про підтримку форми спортсмена неможливо. Прикладом, у нашому місті функціонує шість клубів греко-римськоїх боротьби, в яких займаються близько пів тисячі представників виду. Щороку нам вдається підготувати як мінімум одно-двох чемпіонів України, які потім представляють державу на Європейських та світових змаганнях.

Займатися боротьбою, як каже наш співрозмовник, рекомендовано з 7-ми років, інколи і раніше. Все залежить від особливостей фізичного розвитку дитини. Як і в більшості видів єдиноборств тут є певний ризик отримання травм. Однак, він порівняно нижчий від більшості.

— Цьогоріч ми серед 140 учасників розіграли 40 комплектів нагород. За рахунок більшого представництва в тому числі посіли перше командне місце. Ми вибороли два перших, п'ять других та три третіх місць. Слідом за нами фінішували борці Білої Церкви та Конотопу. Іноземні гості теж без нагород не залишились, — каже Олександр Заєць.

— А продемонструйте якийсь прийом, який може згодитися в разі необхідності в житті? — просимо його.

— Це вам краще попросити нашого колегу з Конотопу Віктора Гайдука. Він сам винаходить прийоми в боротьбі, — звучить у відповідь.

Ми записали поради заслуженого тренера України з греко-римської боротьби Віктора Гайдука на той випадок, коли вам необхідно застосувати певні борцівські прийоми. Але, звісно, краще нехай цього робити ніколи не доведеться.

 

Читайте також:

«Нива» завершила рік нічиєю. Вінницькі футболісти розійшлися миром із «Мункачем»

Незрячі шахісти Вінниці позмагалися із дитячою командою. Матч до Міжнародного дня сліпих

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up