Незрячі шахісти Вінниці позмагалися із дитячою командою. Матч до Міжнародного дня сліпих

Незрячі шахісти Вінниці позмагалися із дитячою командою. Матч до Міжнародного дня сліпих
Юра Перепелиця (ліворуч) проти Олександра Войтко
  • У Вінниці вперше відбувся незвичний шаховий матч, присвячений Міжнародному дню незрячих.
  • Дитяча команда позмагалася проти збірної спортсменів із вадами зору.

Співорганізаторами поєдинку виступили обласна організація Українського товариства сліпих (УТОС), місцевий осередок спортивної федерації незрячих України і меценат Олександр Козаченко.

Грали «стінка на стінку» на восьми шахівницях. В юнацькому колективі виступали віце-чемпіон України зі швидких шахів серед наймолодших Юрій Перепелиця, чемпіон області серед студентів коледжів Богдан Станіславський та інші кваліфіковані гравці. Дітям вдалося здобути впевнену перемогу в матчі.

Відео дня

Найкращий результат у складі спортивної федерації незрячих показала керівник шахового клубу Вінницького УТОС Наталія Філюк. Вона звела внічию обидві свої партії.

Втім, й інші учасники не були засмучені результатами. Вони отримали задоволення від спілкування і спортивного спарингу із юними розрядниками.

Із претензіями «на капость»

В матчі грав 50-річний відомий незрячий музикант і композитор, учасник фестивалю «Червона рута» Олександр Войтко.

— Проти тренованих дітей зі спортивними розрядами боротися було дуже непросто. Цікаво було дізнатися, як вони мислять, поводять себе і наскільки є комунікабельними, — розповів він. — Особливо сподобався Юра Перепелиця. Він дуже швидко думає і приймає рішення за шахівницею. Практично кожен хід Юрчика — із претензіями «на капость»!      

У шахи Олександр Войтко грає з дитинства, хоча ніколи ними серйозно не займався.

— Для мене це гарний відпочинок після роботи. Останнім часом нерідко приходжу до нашого шахового клубу. Я є тотально незрячим. Але, якщо постійно грати, починаєш краще запам’ятовувати позицію і прораховувати варіанти, — додав спортсмен. 

Для незрячих та їх дітей

На урочистому закритті директор Вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільніцький розповів про особливості побуту і робочого процесу незрячих, а Олександр Войтко виконав на гітарі пару своїх гарних композицій. Учасники матчу отримали Кубки, медалі, грамоти і солодкі призи від організаторів.  

— На базі нашого УТОС діє шахово-шашковий клуб. Тренування під керівництвом Наталії Філюк відбувається по будням щодня. Їх відвідують слабозорі вінничани та їхні діти, — розповів Костянтин Ільніцький.   


Читайте також:

Триразова чемпіонка України з тхеквондо Анна Рожок мріє про участь на Олімпіаді

Вінницька каратистка Ірина Козачковська здобула срібло на чемпіонаті Європи в Румунії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up