Триразова чемпіонка України з тхеквондо Анна Рожок мріє про участь на Олімпіаді

Триразова чемпіонка України з тхеквондо Анна Рожок мріє про участь на Олімпіаді
  • Родина Рожків – дуже спортивна. Вона спеціалізується на тхеквондо (олімпійська версія ВТФ).
  • Обидві дочки – призерки всеукраїнських змагань із корейського виду єдиноборств. Найбільших успіхів досягла Анна-молодша. Нещодавно вона стала вже триразовою чемпіонкою України.
  • Мати Анна – засновниця Центру олімпійського тхеквондо Red Sun, провідного із цього виду спорту в місті над Бугом.  Тато Володимир приймав активну участь у змаганнях з футболу за "Ниву"-2

На останньому чемпіонаті країни 11-річна Анна Рожок виступала у ваговій категорії до 30 кг. Там змагалися 14 спортсменок із різних регіонів. Аня провела три бої. Перший і третій вінничанка виграла достроково. Другий був достатньо напруженим, але й там наша спортивна зірочка перемогла за очками із рахунком 13:10.                      

— Фінал проти Варвари Фролової (Київська область) вдалося виграти із рахунком 23:3. Навіть не довелося проводити третій раунд, бо я отримала дострокову перемогу, — згадує Аня Рожок. 

Дівчина займається тхеквондо (ВТФ) три роки. За цей час вона посіла багато призових місць на чемпіонатах України, міжнародних, міських і обласних змаганнях.

Відео дня

—  Наш вид спорту я люблю за його важливі особливості. Зокрема, у тхеквондо більшість ударів наноситься ногами. У тхеквондистів є повне серйозне екіпірування, що захищає від серйозних травм. Максимум що у мене було – це забій тканин. Тому тхеквондо є безпечним у порівнянні з іншими єдиноборствами та водночас дуже видовищним і цікавим, — наголошує Анна Рожок-молодша.         

Почала випадково 

Сестра Настя Рожок, старша на два роки, першою почала займатися єдиноборствами. Їй сподобалося. Молодша сестра наслідувала приклад старшої. Хоча сталося це випадково.  

— Під час проведення навчально-тренувальних зборів наставник збірної України побачив Аню і запропонував також займатися. Як це не дивно, але лише через два тижні тренувань молодшу дочку включили на змагання. Після цього вона почала наполегливо займатися тхеквондо. Вже через вісім місяців занять вперше стала чемпіонкою України. Це був несподіваний і грандіозний успіх, — каже Анна Рожок-старша.

На сьогодні Анна Рожок-молодша провела 56 поєдинків. Із них у 47 перемогла. Достатньо вагомий показник.

Тепер юна спортсменка прагне стати вже чотириразовою чемпіонкою України, взяти участь у чемпіонаті Європі серед дівчат. Він пройде в грудні цього року у Німеччині. В подальших планах – участь у континентальному кадетському чемпіонаті і входження до складу збірної України.

Чемпіонка також мріє з часом здобути путівку на Олімпійські ігри. За словами Ані, для цього із часом, можливо, доведеться переїхати до іншого міста, аби підвищувати свою кваліфікацію у тренерів найвищого рівня. Приміром, через кілька років вступити до навчального закладу іншого регіону.   

Тренується щодня

Аби досягти вагомих спортивних результатів, Анна Рожок наполегливо працює. Тренується щодня. А іноді, під час безпосередньої підготовки до змагань, й двічі на день. Ще протягом року Анна Рожок-молодша бере участь у кількох навчально-тренувальних зборах, після чого виступає на якомусь турнірі або чемпіонаті.   

Для перемоги в бою вона використовує різноманітні прийоми. Найчастіше – пандель-чагі (прямий удар ноги), доле-чагі (теж саме, але в голову), юп-чагі (удар із одночасним відштовхуванням суперника) і джеругі (удар рукою у жилет).

— Високих суперників легше перемагати на відстані. А із низькими краще працювати у ближньому бою, входити у клінчі. Тоді я використовую удар сейфо-чагі (удар ногою по голові), — інформує  Анна Рожок.            

Аня каже, що їй поки не доводилося використовувати свої бійцівські якості у повсякденному житті. Дівчина навчається у шостому класі Вінницької школи № 35, де поважають її спортивний талант.  

— В школі ніхто до мене не чіпляється, бо всі знають про мої заняття тхеквондо. Напевно, не ризикують, — сміється вона.

Водночас із п’яти років Аня займається хіп-хопом. Не припиняє це заняття й зараз. Виступає на чемпіонатах України і міжнародних змаганнях. Не лише в команді, але й сольно, що набагато складніше.

— І в складі команди, і сольно, я посідала перші і призові місця на всеукраїнських змаганнях із хіп-хопу. Танцювати соло набагато складніше, адже в твоїй категорії завжди дуже багато учасників, які претендують на призові місця, — пояснює Анна Рожок-молодша.    

Аня також займалася гімнастикою і трохи спортивною акробатикою. Цікавиться малюванням, любить плавати в басейні. Гуляє із друзями у вільний час, хоча його й небагато.    

Спаринги сестер

Старша сестра Ані, 13-річна Настя, також має неабиякі успіхи у тхеквондо (ВТФ). На останньому чемпіонаті України вона стала дворазовою бронзовою призеркою. Серед кадетів цього досягти надзвичайно важко.

Нерідко Анастасія спарингує проти молодшої сестри. Хоча виступає у більшій  на 20 кг ваговій категорії.

— У таких спарингах не буває переможця. Ми із сестрою навіть очки не рахуємо. Відпрацьовуємо техніку і ділимося досвідом. Підтримуємо одна одну, — каже Анастасія Рожок.

Настя Рожок відмінно навчається. Нещодавно вона вступила до Подільського науково-технічного ліцею для обдарованої молоді. Займатися там непросто. Водночас спортивні тренування Анастасія ніколи не пропускає.    

Мама сестер Анна Рожок стала керівником спортклубу випадково. Вирішила допомогти людям, які прагнули розвиватися і створити власну клубну організацію. Нині у Центрі олімпійського тхеквондо Red Sun працюють досвідчені тренери – Леонід Кулаковський і Тамара Карапетян-Семенюк. Вони виховують близько 70 спортсменів.    

— Спортсмени нашого клубу один-два рази на місяць виїжджають на всеукраїнські змагання. Там вони набираються не лише досвіду, але й підвищують  рейтинг. Від цього залежить наш розвиток, адже прагнемо вийти на інший рівень. Наприклад, цього року Red Sun підписав угоду про співпрацю із територіальною організацією «Колос», що допоможе розвивати та популяризувати тхеквондо (ВТФ) на Вінниччині. Сподіваємося й на бюджетну підтримку, —  каже Анна Рожок.

В минулому Анна Рожок активно займалася баскетболом, грала за різні команди. Тренувалася в медуніверситеті. У сусідньому залі займалася боротьбою майбутній тренер клубу Red Sun Тамара Карапетян, чемпіонка світу із самбо. Тепер їхні діти тренуються разом!

Читайте також: 

«Нива» здобула другу поспіль перемогу. Вирішальний гол забив граючий президент

Школа № 21 – серед лідерів у міських футбольних змаганнях, незважаючи на занедбане поле         

 

 

            

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Aneta

    Круто, дякуємо

keyboard_arrow_up