Вінницький пауерліфтер Іван Чупринко побив 20 європейських і 14 світових рекордів

Вінницький пауерліфтер Іван Чупринко побив 20 європейських і 14 світових рекордів
  • Вінницький пауерліфтер Іван Чупринко в черговий раз став чемпіоном світу із жиму лежачи. Ці змагання днями пройшли у місті Алма-Ати (Казахстан).
  • Іван поділився із читачами «20 хвилин» подробицями своєї перемоги і подальшими спортивними планами.

Заслужений майстер спорту України Іван Чупринко брав участь у двох видах програми на світовому форумі. В обох оновив рекорди Європи, але при цьому здобув медалі різного ґатунку.

В екіпірувальному жимі лежачи вінничанин став чемпіоном, в класичному — срібним призером, поступившись золотом через більшу власну вагу.

— Разом із чемпіоном в класичному жимі лежачи ми підняли однакову вагу. Але японець був на 200 грамів легше мене. Тому йому й віддали золото.  Водночас  приємно було оновити континентальні рекорди. Загалом я встановив вже 20 європейських рекордів і 14 – світових. Зважаючи на серйозне психологічне навантаження (через російське вторгнення) вважаю свій виступ в Казахстані хорошим. Я дещо покращив власні попередні результати, — прокоментував Іван Чупринко.

Відео дня

«Слава Україні!» від казахів

Наш чемпіон розповів, що готуватися до відповідальних міжнародних стартів було дуже важко у психологічному плані. Зрозуміло, через війну.

— Після чемпіонату України я приїхав додому у три години ночі, а вже через годину почалася війна. Психологічно було дуже складно. Протягом двох перших тижнів російського вторгнення не знав, що робити і куди себе подіти. Потім зібрався із духом і почав готуватися до важливих змагань. Вирішив: якщо не служив в армії, то хоча б можу гідно представляти Україну на міжнародній спортивній арені, — продовжує Іван.   

Вінничанин розповів, що в Казахстані постійно ходив в спортивному костюмі із українською символікою. Казахи бачили це і активно підтримували нашого земляка та нашу країну в цілому.

— Зокрема, вони вигукували «Слава Україні!», «Путін – х…ло! та посилали російський військовий корабель за відомою адресою. Коли я перебував на п’єдесталі пошани і лунав гімн України, аплодисменти були шаленими. Таким чином відчувалася сильна підтримка від казахів. Вони переважно переживають за нашу країну і хочуть, щоб Україна перемогла у війні, — продовжує Іван.         

Мета у спорті         

Івану Чупринку 36 років. Але, як відомо, для пауерліфтингу це далеко не межа. Тому відомий спортсмен не думає про завершення своєї непересічної кар’єри.

 — Якщо правильно тренуватися, можна успішно виступати на міжнародному рівні до 40 чи навіть до 50 років. Прикладом для мене в цьому плані слугують японські пауерліфтери, — сказав Іван Чупринко.   

Чемпіон і рекордсмен світу розповів про мету у спорті, якої він ще не досяг. Прагне на світовому формі зробити золотий дубль!

— Хочу стати чемпіоном  світу на одному змаганні одразу в класичному та екіпірувальному жимі. «Класика» з’явилася там із 2016 року. За цей час лише один спортсмен переміг на чемпіонаті світу одразу в двох видах програми. Це мій конкурент Таікі Кадама (Японія). Я би хотів повторити його досягнення, — наголосив Іван Чупринко. 

Іван Чупринко живе не лише спортом. Він має корисне хобі — виконує ремонти квартир. Допомагає друзям і знайомим. Має багато замовлень. Під час війни чимало працював, як волонтер. Розвантажував гуманітарку із Європи.

Підготував чемпіона Європи

Нині чемпіон світу отримує стипендію у профільному Міністерстві, як член національної збірної України. Працює тренером з пауерліфтингу у вінницькій ДЮСШ «Колос». Має талановитих і успішних вихованців.

— З 1 по травня проходив чемпіонат Європи. Мій вихованець Віталій Коломієць там став першим серед чоловіків. Серед учнів є також призери чемпіонатів України серед юнаків, — сказав Іван Чупринко.

На День захисту дітей чемпіон світу був запрошений на спортивне свято, де презентували роботу міських ДЮСШ. Нагадаємо, тренування у спортивних школах Вінниці — безкоштовні.  

— Такі заходи мають проходити регулярно. Адже на початку війни спортсмени не знали, куди себе подіти. Коли ж відкрили спортивні зали, це допомагає психологічно розвантажитися. Тому спорт в умовах військового часу дуже потрібен, — наголошує Іван Чупринко.

Вінничанин згадав пауерліфтерів серед військових, які зараз боронять Харків:

— Вони тренуються вночі і одному зі спортивних залів. Це допомагає спортсменам знати стрес, незважаючи на фізичну втому під час військової служби. 

 

Читайте також:

Вінницький олімпієць Олег Царьков став бронзовим призером Кубку світу з кульової стрільби

Незрячі проти глухих: дзюдоїсти з особливими потребами спільно тренуються і спарингують

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталия Масилюк

    Молодець 💪💪💪👏👏👏
  • S Sem

    Парень молодец! Информативность материала никакая - в какой весовой категории выступает Иван, какой вес он выжал в качестве рекорда? Самое интересное, а инфы - нет...

keyboard_arrow_up