Незрячі проти глухих: дзюдоїсти з особливими потребами спільно тренуються і спарингують

Незрячі проти глухих: дзюдоїсти з особливими потребами спільно тренуються і спарингують
  • Вінницькі дзюдоїсти із особливими потребами спільно готуються до важливих міжнародних стартів. Зокрема, це борці із вадами зору і слуху.
  • Тренажерну і борцівську зали для тренувань під час війни їм безоплатно надає керівництво територіальної організації спорттовариства «Колос».

Серед учасників тренувань є призер чемпіонатів Європи, світу та Дефлімпіади (серед спортсменів із вадами слуху) Антон Слушний. Він спарингує проти призера чемпіонатів України серед спортсменів із вадами зору, члена національної параолімпійської збірної, директора вінницького підприємства незрячих Костянтина Ільніцького.

Ці борці-важковики виступають в одній ваговій категорії (понад 100 кг). Тому спаринги виходять досить цікавими. Сутички починаються із захоплень. Тренер слугує водночас суддею і перекладачем: одному певні прийоми пояснює на пальцях, іншому — словами.        

Відео дня

— Борців високого рівня із вадами слуху і зору у Вінниці не дуже багато. Тому ми вирішили проводити спільні тренування, що всім йде на користь. Приміром, Антон Слушний підтримує мене під час пробіжок. Разом із ним ми спільно виконуємо тренувальні вправи та боремося. Дякуємо керівництву територіальної організації «Колос» за можливість таких тренувань, — сказав Костянтин Ільніцький.

Підготовка до чемпіонату Європи   

Дзюдоїсти із вадами зору готуються до чемпіонату Європи, який пройде в серпні цього року в Італії. На громадських засадах із ними займається параолімпійський призер, заслужений майстер спорту Микола Ливицький, виконуючий обов’язки голови обласної організації Українського товариства сліпих (УТОС).

Окрім Костянтина Ільніцького, він тренує призера чемпіонату України Леоніда Порохню, Леоніда і Анну Кучеруків та інших спортсмени із вадами зору. 

— Спільні змагання глухих із незрячими, як правило, не проводяться. Згадую лише один чемпіонат України, коли борцям із вадами слуху протистояли борці із залишками зору. А ось на тренуваннях навіть тотально незрячі успішно борються проти глухих, якщо є представниками однієї вагової категорії. У Вінниці ми давно таке практикуємо, — прокоментував Микола Ливицький. 

Спортсмени із різними вадами товаришують

Заслужений тренер України Микола Костенко наголосив, що вінницькі борці із різними вадами товаришують, тому спільні тренування — це цілком нормально. 

— На жаль, цього року дворазового призера Дефлімпійських ігор Антона Слушного із незрозумілих причин не включили на ці найпрестижніші змагання. Хоча путівку на Дефлімпіаду він завоював. Окрім нього, в групі разом тренується інший призер Дефлімпіади Алім Брижак. Цього року вже основні міжнародні змагання пройшли, тому ми готуємося вже до нового сезону, — сказав Микола Костенко.

 

Читайте також:

Спортсмени спільно з правоохоронцями влаштували свято для вимушених переселенців

Міські ДЮСШ влітку працюватимуть. На акції «Рухаємось разом» запрошували новачків

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up