Вінничани в складі збірної України боротимуться за медалі на Євро із хокею на траві «5 x 5»

Вінничани в складі збірної України боротимуться за медалі на Євро із хокею на траві «5 x 5»
  • Європейська федерація хокею на траві два роки тому визнала Вінницю переможцем конкурсу на проведення у нашому місті міжнародного чемпіонату із хокею на траві «5 x 5», нового різновиду цієї гри.
  • Заявки на проведення змагання ще подавала Польща (їй віддали аналогічний жіночий Євро), Австрія і Туреччина.

Нагадаємо, у Вінниці за плечима було успішне проведення трьох Євро із великого хокею: 2005, 2011 і 2017 років. Тоді Європейська федерація незмінно ставила нам високі оцінки за організацію. Груповий етап чемпіонату Європи із хокею на траві «5 x 5» мав пройти влітку минулого року на стадіоні нашого Центрального парку, але тоді завадила пандемія.  

Ігрового досвіду бракує

Тому днями відбудеться одразу фінальний етап цього змагання. Він пройде у м. Валч (Польща) 6-9 липня. За перемогу боротимуться 13 команд. Серед них і збірна України. Вона складатиметься із вінничан та іноземних легіонерів, які раніше також переважно виступали у командах міста над Бугом.

Відео дня

Всі національні збірні будуть розподілені на дві групи. Разом із Україною гратимуть Польща, Бельгія, Хорватія, Вірменія, Люксембург і Кіпр. За словами головного тренера національного збірної України і вінницького клубу «ОКС-ШВСМ» Павло Мазура, задача українців — вийти до плей-офф і поборотися за медалі.

— Головними нашими конкурентами за вихід до стадії плей-офф будуть поляки, хорвати і бельгійці. До наступного етапу вийдуть по дві кращих команди з кожної групи. У збірної України немає ніякого ігрового досвіду у грі «5 x 5». На жаль, ми не змогли перед чемпіонатом Європи провести заплановані тестові ігри із національною збірної Австрії. Але у наших суперників ситуація аналогічна. Тобто всі будуть в рівних умовах, — сказав головний тренер національного збірної України з хокею на траві і вінницького клубу «ОКС-ШВСМ» Павло Мазур.  

Практично весь червень збірна України у Вінниці готувалася до чемпіонату Європи. Для цього використовувалися спеціалізовані бортики і стандартні ворота, які придбало Міністерство молоді і спорту України. Цей інвентар для хокею «5 x 5» постійно зберігається у Вінниці.   

Із низки кандидатів на Євро-2022 їде лише всього десять гравців, включаючи двох воротарів. Серед наших збірників, планується, будуть і легіонери із Польщі, Хорватії та Італії. Для порівняння: на змагання із великого хокею до команди відбирають 18 гравців.

До речі, на 2023 рік запланований вже чемпіонат світу із хокею на траві «5 x 5». В цьому виді спорту ще не було міжнародних змагань серед дорослих збірних, але водночас на Євро серед юнаків до 16 років збірна України посідала в найсильнішому дивізіоні «А» високе 5-те місце. Тому є сподівання на чергові успіхи наших спортсменів.

Особливості гри «5 x 5»

У хокей на траві «5 x 5» грають просто неба, на відміну від індорхокею. На полі в складі кожної із команд — по воротарю і по чотири польових гравці. На полі зменшеного розміру мають бути бортики. Інші правила схожі зі звичайним «зеленим» хокеєм. Ідея цього різновиду — зменшення кількості гравців на полі.

— Раніше міжнародні змагання із цього виду спорту проходили лише серед юнаків. Вперше гра «5 x 5» була перевірена на дитячих Олімпійських іграх. Це фактично спрощений варіант хокею на траві, зі зменшеними складами гравців і на майданчику менших розмірів із бортиками, — нагадав Павло Мазур.  

У хокеї «5 x 5» на полі виходять по чотири гравці і воротар. На гру заявляються дві «четвірки», тобто вісім польових хокеїстів і два воротарі.  Кількість замін гравців тут необмежена, причому мінятися можна і одразу «четвірками». Це доволі видовищне.

— Хокей на траві «5 x 5» подобається тим, що гра постійно тримає глядачів у напрузі, а голів забивають дуже багато. Команди миттєво переходять із оборони до нападу, — пояснює Павло Мазур.
 

Читайте також:

Олімпійський день об’єднав легкоатлетів, шахістів, черлідерів і американських футболістів

Започатковану Асоціацію футзалу Вінницької області очолив колишній професіональний гравець Юрій Максименко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up