У Вінниці вшанували спортивних тренерів, які воюють. Хто ще отримав відзнаки?

У Вінниці вшанували спортивних тренерів, які воюють. Хто ще отримав відзнаки?
Нагороду отримує тренер з плавання спортшколи №3 Сергій Коваль. Зараз перебуває у військовій відпустці
  • Традиційне нагородження найкращих тренерів і спортсменів Вінниці до професійного свята цього разу виявилося незвичним.
  • Воно почалося з хвилини мовчання за загиблими та вшанування військовослужбовців, які до повномасштабного вторгнення працювали в галузі фізичної культури і спорту.

У більшості випадків подарунки замість бійців отримували представники родин або спортшкіл. Зокрема, відзначили тренерів Сергія Коваля, Віталія Картового і Павла Хникіна (всі —  плавання), Олексія Литвенюка (бокс), Василя Півнюка (хокей на траві), Костянтина Процишина (важка атлетика), Артема Сергєєва (настільний теніс), Віктора Гуцалюка (веслування). А також працівників адміністрації місцевих спортшкіл: Вадима Харламова, Богдана Яблонського, Євгена Лигіна та заступника голови міського спорткомітету Романа Семчука. 

Всі вони до початку широкомасштабного вторгнення навіть не думали про військову кар’єру. Приміром, Віталій Картовий є майстром спорту України з плавання. Тепер він — молодший лейтенант, командир зенітного ракетного взводу із позивним «Борода». Брав участь в боях на Донеччині, а зараз воює на Запорізькому напрямку. Вдома на Віталія чекають дружина і донька.

Відео дня

Нагородження найкращих атлетів і тренерів проводили міський голова Сергій Моргунов і голова міського спорткомітету Сергій Краєвський. Серед нагороджених були, приміром, паралімпійська чемпіонка з біатлону та срібна призерка етапу Кубку світу Ірина Буй, володар Кубку Європи з сумо Вадим Богатчук, чемпіонка Європи з радіоспорту (серед юніорок) Віра Владімірова та багато інших. 

— Я здобула срібло на етапі Кубку світу у США. На чемпіонаті планети, який цього року пройшов у Швеції, я перехворіла ковідом, тому не змогла боротися на перемогу. Маю три медалі на Паралімпійських іграх і не збираюся зупинятися. Водночас закінчую Вінницький педуніверситет, навчаюся в аспірантурі, — сказала Ірина Буй.

Серед нагороджених були і ветерани спорту. Приміром, чемпіон світу з футболу серед лікарів Олег Щеглов. Серед іншого, йшлося про те, що через незадовільний стан здоров’я деяким ветеранам доводиться нелегко. За словами заступника голови обласної ради ветеранів спорту Георгій Самков, суттєвою допомогою таким людям може бути призначення стипендій.

 — Багатьом вінницьким ветеранам спорту зараз живеться нелегко. Приміром, майстер спорту з волейболу Микола Томин зараз майже не ходить і не розмовляє. В складному стані перебувають рекордсмен світу з важкої атлетики Микола Дідик, футболіст першого складу вінницького «Локомотива» Михайло Петров та деякі інші ветерани, — прокоментував заступник голови обласної ради ветеранів спорту Георгій Самков.

Швидка реакція рятує

Професійне свято продовжили відзначати наступного дня на стадіоні Центрального парку культури і відпочинку. Там подарунки отримали десятки тренерів і представників адміністрації спортшкіл. Разом із Сергієм Краєвським нагородження проводили командир військової частини Володимир Джула і заслужений тренер України Семен Ханук.

— Спорт є особливо важливим під час війни. Завдяки гарній фізичній підготовці бійці на фронті рятують собі життя. Приміром, можуть зреагувати та згрупуватися, коли у них летить граната. Лише фізично міцна людина може нормально рухатися із 30-кілограмовим бронежилетом, а також зі зброєю і боєприпасами, — сказав Семен Ханук.

Йшлося про те, що працівники міських спортивних закладів щомісяця збирають кошти на ЗСУ, розвантажують гуманітарну допомогу, чергують у пунктах незламності. Водночас, за словами Сергія Краєвського, під час війни суттєво зросли й результати вінничан на міжнародній арені. Він нагадав, що у міських вінницьких спортшколах культивуються 28 видів спорту, причому тренування є безкоштовними. Останнім часом додалися стрибки у воду і парусний спорт.    

Своє мистецтво перед присутніми продемонстрували юні художні гімнастки з першої міської спортшколи. Поруч всі охочі могли побоксувати з «грушею», покидати м’яча у баскетбольне кільце та оглянути виставку досягнень міських спортшкіл.   

— У нас займається 275 дітей. Із ними працюють 11 тренерів. Набираємо хлопчиків і дівчаток, починаючи із шести років. Серед наших випускників є чинний гравець основи суперлігового клубу «Будівельник» (Київ) Максим Сандул. За жіночому суперлігову вінницьку команду і чоловічий клуб першої ліги грають всі наші вихованці, — сказав директор міської спортшколи олімпійського резерву із баскетболу Сергій Козанчук.


Читайте також:

«Нива» розгромила «Васт» завдяки покеру граючого президента Артура Загорулька

Веслувальник Дмитро Даниленко першим із вінничан здобув олімпійську ліцензію

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Мородецкая Евгения

    Вітаємо!

keyboard_arrow_up