Веслувальник Дмитро Даниленко першим із вінничан здобув олімпійську ліцензію

Веслувальник Дмитро Даниленко першим із вінничан здобув олімпійську ліцензію
  • На чемпіонаті світу з веслування, що пройшов у німецькому Дуйсбургу, бронзу та олімпійську ліцензію на Ігри у Парижі-2024 виборов наш чоловічий екіпаж байдарки-четвірки.
  • До його складу входили 24-річний вінничанин Дмитро Даниленко, а також представники інших регіонів Олег Кухарик, Ігор Трунов та Іван Семикін.

Українці вже третій рік поспіль піднялися на п'єдестал чемпіонату світу. Раніше було золото (2021 рік) і бронза (2022 рік). 

Після німців і угорців

Дмитро Даниленко розповів, що його четвірка у Дуйсбургу мала непогані шанси на перемогу. Адже в півфінальному заїзді показала найкращий час серед усіх учасників. Фінальна гонка відбулася після чотирьох годин очікування.

Відео дня

— Коли ми фінішували, ще не знали, що здобули бронзу (після німців та угорців). Відчували певне хвилювання. Але коли на табло побачили, що здобули бронзу, змогли, нарешті, видихнути! — розповів Дмитро Даниленко.  

Задачею-мінімумом на цьому змаганні було здобуття олімпійської ліцензії.  Її надавали за місце не нижче восьмого. Тепер на Іграх-2024 наші веслувальники прагнуть здобути золото!

— Кожен із нашої четвірки веслує понад десять років. Для всіх зараз була друга або навіть третя спроба потрапити на Олімпійські ігри. Ми знаємо, що тільки олімпійські нагорода може дати спортсмену справжню путівку у життя, — продовжує вінничанин. 

Дмитро вважає, що шанси на олімпійське золото є великими. Хоча, зрозуміло, все залежатиме від підготовки, спортивної форми та інших факторів.  

Останніми роками  наша четвірка байдарочників регулярно демонструє результати світового рівня.

— Всі ми поодинці були чемпіонами Європи, призерами світу і чемпіонами України. В 2021 році нас об’єднали у четвірку. Вже на першому спільному тренуванні відчули драйв і вирішили, щоб виграємо чемпіонат світу. В цьому ж році так і сталося! З того часу намагаємося покращувати тренувальний процес, харчування та інші аспекти спортивної підготовки, — розповів Дмитро Даниленко.  

Пара чемпіонів світу 

Інвентар нашим відомим веслувальникам почали купувати представники влади і спонсори, коли вони потрапили до національної збірної.

— У Вінниці мені придбали сучасний човен, за що я щиро вдячний. Коли ми вийшли на високий рівень, нам одна фірма дарує човни. У всіх чотирьох байдарки однакові, з однотипним розфарбуванням. Таким чином видно, що ми — одна команда, — звернув увагу Дмитро Даниленко.

Чемпіон світу тренується разом із національною збірною. Разом із хлопцями їздить на тренування по різним містам. Але переважно готується в Обухові та на олімпійській базі Конча-Заспі, що під Києвом. Там в першу чергу займаються загальнофізичною підготовкою. Взимку вилітають на тренувальні збори до Туреччини. 

— В четвірці зберігаємо дружні відносини. Навіть живемо під час зборів по двоє. Гуляємо компанією і маємо багато чого спільного. Кожен із нас відчуває друга у човні та за його межами, бо наша четвірка — це єдиний механізм, — наголошує Дмитро Даниленко.

Водночас у всіх спортсменів залишається час і на представниць прекрасної статі. Дівчина Дмитра Ангеліна Овчиннікова — чемпіонка світу із синхронного плавання. В 2022 році вона була чемпіонкою світу, а в цьому році стала бронзовою призеркою світу і переможницею Кубку планети.

Домовився з організмом

Особливої дієти Дмитро не дотримується. Адже цього не потребує.  

— Люблю ситно поснідати. Це наприклад, яєчня, ковбаса, бекон. Коли цього немає, достатньо вівсянки з медом або банана. Я домовився зі своїм організмом, що його не обмежую. Натомість він зберігає гарну фізичну форму, — поділився спортсмен.   

Кумирів у Дмитра Даниленка немає. Але ось прикладом є дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан.

— Колишній головний тренер збірної, легенда веслувального спорту, залишився нашим товаришем. Юрій Чебан вміє заряджати енергією, підказати щось важливе перед стартом і задає напрямок руху по життю. Ще гарний приклад —  вінничанка Інна Осипенко-Радомська, повний кавалер олімпійських нагород у веслуванні, — прокоментував олімпієць.  

 

Читайте також:

Тріумф футбольних вундеркіндів. Нивівці у Болгарії виграли «Black Sea Nesebar Cup»

«Нива», яка грала тайм у меншості, розійшлася миром зі «Скалою 1911»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Надя Шпакова

    Вітаємо!
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up