«Мрію про світові п'єдестали». Як гімнастка Лейла Юсіфзаде здобула золото на міжнародних змаганнях

«Мрію про світові п'єдестали».  Як гімнастка Лейла Юсіфзаде здобула золото на міжнародних змаганнях
  • В Естонії відбувся міжнародний турнір «Miss Valentine», де в різних вікових категоріях змагалися гімнастки з близько сорока країн світу.
  • Золото та бронзу там виборола вихованка Ірини Дерюгіної, вінницька гімнастка Лейла Юсіфзаде.

В місті Тарту відбувся міжнародний турнір в рамках Гран-прі «Miss Valentine 2023». 28-й щорічний міжнародний турнір, найбільший в Естонії — перший у змагальному сезоні року для гімнасток світового рівня.

Знаковим цей турнір став для вінницьких гімнасток — вони вперше представляли Україну на змаганнях такого рівня. У складі національної збірної команди України виступала і 15-річна Лейла Юсіфзаде, вихованка Вінницької ШВСМ, володарка титулу «Олімпійська надія Вінниччини-2022».  

Відео дня

У завершальний день Міжнародного турніру «Miss Valentine 2023» у категорії гімнасток 2007 р.н. Лейла виборола перемогу у багатоборстві (за сумою балів двох видів), посівши перше місце в обох видах. Вийшла у фінали у вправі з обручем та стрічкою та отримала золоту і бронзову медаль відповідно.

— Це перший виступ такого рівня, де вінничанка справді проявила себе як найкраще, — говорять в обласній федерації з художньої гімнастики.

Лейла Юсіфзаде — донька спортсмена міжнародного рівня з греко-римської боротьби, займається гімнастикою з трьох років. Шлях її починався з різних клубів, але серйозна підготовка почалася, коли у 7-річному віці дівчина пішла у клуб «Прем’єра».

З 2021 року Лейла навчалася у Вінницькій обласній комплексній ДЮСШ. Зараз гімнастка мешкає і навчається в Києві, а наставницею юної вінничанки є Ірина Дерюгіна, тренер Національної збірної України з художньої гімнастики.

В інтерв’ю для «20 хвилин» мама Лейли Юсіфзаде і «за сумісництвом» заступник начальника управління спорту Він­ницької ОВА, начальник відділу олімпійських видів спорту Наталія Токар розповіла про успіх доньки на міжнародних змаганнях.

Наталія Токар з дочкою Лейлою

— Це дуже крутий турнір, на який вінницькі гімнастки поїхали вперше, — говорить мама гімнастки. — Донька моя ще не рейтингова гімнастка, вона молода, нова, тому не виступала в Гран-Прі конкурсу. Але якщо дітей перспективних хочуть заявити від держави на світовому рівні, то везуть від федерації на міжнародні змгання. За Лейлу взялася Ірина Дерюгіна, і це принесло результат. Відтепер донька буде представляти Україну в наступних міжнародних стартах класу А, це найвищий ранг змагань, не беручи до уваги Олімпійські ігри, звичайно. Це чемпіонати і кубки світу. 

Перед змаганнями в Естонії, наші гімнастки були на зборах 30 днів в Японії. Наталія Токар каже, що навіть попри таку підготовку не сподівалася, що донька покаже такий високий результат.

— Чесно кажучи, ми молилися, щоб донька у фінал вийшла, оскільки були сильні конкурентки з усіх куточків світу. 33 суперниці було важко обігнати, але вона дуже круто виступила, ми навіть не очікували. Приїхати чемпіонкою з такого конкурсу — це дуже високий показник. Ми щасливі, — говорить співрозмовниця.

Лейла Юзіфзаде розповіла, що саме допомогло їй досягти таких високих результатів.

— Це мій перший старт міжнародного рівня від Національної збірної, тому щаслива, що маю такий високий результат. Але є ще над чим працювати, я побачила усі свої помилки. Моя тренер Ірина Іванівна Дерюгіна — це професіонал світового рівня, легенда, я її дуже поважаю. Завдяки їй, ми можемо тренуватися за кордоном, оскільки під час війни в Україні це важко робити. 

За словами гімнастки, найцінніше зараз для неї — це спорт, навчання і сім'я. Основна мета — п'єдестали світового рівня.

— Саме головне — це наполеглива праця, — говорить Лейла. — Найважливіше на змаганнях зібратися психологічно, позитивно налаштуватися. Мені важко зібратися, але радію, що в мене все вийшло. Я знаю, чого хочу досягти. Тому моя мета — це п'єдестали світового рівня.

Зараз вінничанка готується до чемпіонату України, де сподівається показати ще кращий результат, ніж на минулих міжнародних змаганнях.

 

Читайте також:

«Піднімаємо патріотичний дух». Олександр Теренчук про «Батальйон гарного настрою «Вінницькі»

«Ми переможемо. Тільки коли, якою ціною і з яким результатом?» Валерій Сиверчук розповів про війну

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Olena Kovalenko

    Вітаю! Неймовірні праця і результат
  • Лілик Тетяна

    Вітаємо!!! Нових перемог бажаємо!
  • Ольга Філімонова

    Молодчинка! Пишаємось.
  • Ольга Моисеенко

    💙💛 СУПЕР!👍 ВІТАЮ!👏🌹 ТАК ТРИМАТИ! 🥇🏆

keyboard_arrow_up