«Піднімаємо патріотичний дух». Олександр Теренчук про «Батальйон гарного настрою «Вінницькі»

«Піднімаємо патріотичний дух». Олександр Теренчук про «Батальйон гарного настрою «Вінницькі»
Учасники «Батальйону гарного настрою «Вінницькі»
  • Більш ніж 80 благодійних концертів, виступи для військових у частинах, на аеродромах та в госпіталях.
  • На зібрані кошти від виступів та аукціонів вдалося придбати вже понад 100 автомобілів, різноманітного корисного спорядження, допомогти у реабілітації воїнів ЗСУ.
  • Шоумен Олександр Теренчук розповів про діяльність Батальйону гарного настрою «Вінницькі» під час війни.

Життєдайним гумором, гарною українською піснею та влучним словом вінницькі артисти під час великої війни піднімають бойовий дух військових та цивільних. На культурному фронті не просто розважають та розважаються, зірки активно допомагають нашим бійцям.

Майже рік «Батальйон гарного настрою «Вінницькі» дає концерти у нашому місті та області, проводить благодійні заходи для збору коштів на підтримку Збройних Сил України.

Керівник проекту, український актор, гуморист та ведучий Олександр Теренчук в ексклюзивному інтерв'ю для «20 хвилин» розповів, як артисти зараз працюють для перемоги, що купують на зібрані кошти, і чи доцільний гумор під час війни.

Відео дня

Задля підняття бойового і патріотичного духу

У перший тиждень повномасштабного вторгнення шоумен Олександр Теренчук не розумів, як працювати далі, адже концертна діяльність у такі важкі часи була недоречною. Через тиждень після того, як пройшов перший шок від війни, артист зрозумів, що не може сидіти, склавши руки, потрібно піднімати бойовий дух українців і допомагати армії.

Тоді і виник задум створення «Батальйону гарного настрою «Вінницькі».

— Після повномасштабного вторгнення був шок, не зрозуміло, що робити далі, — розповідає Олександр Теренчук. — Концертна діяльність була недоречною. Я звернувся до колеги і друга Діми Голубєва, запропонував виступати разом, а колектив назвати «Батальйон гарного настрою «Вінницькі», навіть зробили шеврони, на яких зображені мікрофони. Ми хотіли дати людям багатогранність жанрів, тому в команду набрали ще різнопланових артистів. Я подзвонив всім, з ким працював на івентах, хлопці і дівчата погодилися. 

На сьогоднішні команда складається з дев'яти чоловік. Олександр Теренчук, Дмитро Голубєв, співаки Дмитро Нікітін, Павло Пазюк, Іра Томащук. Гітарист Макс Тріска, який набирає мільйони в ютубі, поет Андрій Штомпель, Владислав Гнатовський — лідер гурту «SunRise», баяніст Анатолій Оленич. 

— Звісно, з початком великої війни відбулися зміни в музичному репертуарі: ми не використовуємо російськомовний контент, навіть якщо це пісні українських виконавців, — каже Олександр. — Гумор україномовний, пісні також. Наш колектив за рік дуже об'єднався, один одного підтримуємо, підбадьорюємо. Немає такого, що ми над українцями чи владою жартуємо. Зараз в нас ворог один, зовнішній.

Язик для холодцю, мова — для українців

В програмі  «Батальйону гарного настрою» є гумор, пісні, вірші, імпровізація. Артисти торкаються різних емоційних станів людини. 

— Підняття бойового духу, патріотичності — це дуже тепер важливо, — говорить Теренчук. — Нам спочатку цивільні дорікали, що концерти наші нині недоречні. А від військових жодних скарг ми не чули. Вони говорили: а для чого ми це все робимо? Чи не для того, щоб всі продовжували жити? Для бійців наші концерти є віддушиною від важкої боротьби з ворогом, бо ніхто не знає, коли все це закінчиться.

— Під час концерту я акцентую увагу на культурних моментах, — продовжує співрозмовник. — Порівнюю, які цінності в нас і росіян — різниця колосальна. Часто використовую вислів «Язик для холодцю, мова — для українців». Таким чином піднімаю патріотичний дух. А артисти з «Батальйону» це підтримують віршами і піснями, доносять те, яка в нас багатогранна нація. 

У артистів «Батальйону» на 50% авторський контент. До прикладу, вірші музиканта і звукорежисера Андрія Штомпеля входять в десятку кращих віршів України.

— Під час війни вірші слухають, тиша в залі, і діти слухають, затамувавши подих, — розповідає артист. — Переселенці говорять українською, стараються. Відбувається усвідомлення нації і що ми працюємо на спільну мету.

Концерти для військових

Перші благодійні концерти «Батальйон» давав військовим. Найцінніше у цих виступах — психологічне розвантаження бійців.

— В середині березня нас запросили в 101 полк зв'язку привітати військових — їх психологи вирішили, що їм потрібне розвантаження, тому нас запросили з концертом, — каже керівник проекту. — На фінальній пісні вже була тривога. А в них в обов'язковому порядку потрібно всім виходити із зали. А тоді тривоги переносились не так, як зараз, ми вже трішки звикли психологічно. Через хвилин 10-15 концерту військові розслабляються, підспівують, хоч біля себе автомати тримають. 

— Одного разу працювали на аеродромі в Умані, — пригадує Теренчук. — Командир підходить і повідомляє нам, що зараз буде злітати СУшка (літак). Гул стояв такий, що військові нас не чули — літак полетів збивати ворожу ракету. Через деякий час літак повернувся, пілот приходить в зал, знімає шолом і продовжує слухати концерт. Це для нас було чимось нереальним. А для військових це звична справа — чітко виконати свою роботу і прийти далі слухати нас.

Для військових артисти працюють безкоштовно. Дали біля 20 концертів в частинах і казармах. 

— Для військових відрізняються концерти, більш жорсткіші. Жартуємо про орків і русню, і як наші їх лупашать, можемо використовувати міцне словечко, — говорить автор проекту. — Навіть висміювати командира можемо, в хорошому сенсі слова. Для бійців ця історія позитивна, хоча повага до керівництва беззаперечна. 

До сліз доводили артистів історії в шпиталі, коли поранені і травмовані приходили на концерт. 

— Коли дивишся на хлопців без рук без ніг — в тебе в душі дуже болісно, — говорить Теренчук. — Бувало таке, що військові зривали шеврони і нам дарували. В Миколаєві чоловік, який воює, подарував мені шеврон і шматок прапора, з яким звільняли Миколаїв — ці емоції не передати. Це набагато більше, ніж клаптик тканини — в ньому така глибина, зашито коріння України.

За межі області артисти виїздять з «Батальйоном гарного настрою Поділля». В гарячих точках поки не працювали, бо нашим військовим там поки не до жартів.

Допомога ЗСУ

Для цивільних «Батальйон гарного настрою «Вінницькі» дав 47 концертів. На цих виступах артисти ставлять скриньку для донатів для ЗСУ, проводять аукціони.

— Завдяки донатам ми за три місяці весни зібрали і закупили для 101 полку зв'язку технічного устаткування на 7 тисяч євро. Вони нас просили оновити, ми замовили у Польщі і їм привезли, — розповідає Олександр. — За 47 концертів найбільшу суму ми зібрали в Багринівцях — 30 тисяч гривень за один концерт. Я не говорю про Вінницю, бо тут проводяться аукціони. У Вінниці найбільше за вечір зібрав 1 мільйон 300 тисяч гривень. Журнал «Тайм» з Залужним пішов за 333 тисячі гривень. А аграрій, який сидів поруч власника лоту, дав ще таку ж суму хлопцям на ремонт техніки. В середньому за концерт збираємо донатів на 15 тисяч гривень.

На ці гроші артисти закупили і передали автомобілі, теплий одяг, взуття, каски, розгрузки, бронежилети, тепловізори, зимову резину для авто, комп'ютери для навчання, планшети для дронів. Приціл і тримач недавно передали до автомату, каску кевларову.

— Ми на фонди не передаємо кошти, бійці просять — і ми купуємо. Одразу замовлення йдуть за потребами, — каже Теренчук.

«Ми стали ближче»

За рік великої війни кожен з нас підбив певні підсумки — як прожили цей період, як змінила нас війна. Артисти «Батальйону гарного настрою Вінницькі» також ділять своїми роздумами і відчуттями.

— За рік війни я зрозумів, що став націоналістом, — говорить керівник проекту Олександр Теренчук. — Ми стали патріотами своєї землі, це точно. Раніше якби сказали, що буде війна — я б хвилювався, думав, куди з родиною виїжджати. Зараз почуття страху атрофувалося, я не боюсь смерті. Всі ми не вічні, треба щось робити і допомагати. Зараз зовсім інша війна — працювати потрібно всім, у кожного своя війна і свій фронт.

— Саша Теренчук є нашим директором, продюсером, режисером і керівником. Він людина, яка гуртує біля себе однодумців,  — говорить співак Павло Пазюк. — Коли він мені зателефонував, я одразу погодився. Бо благодійність — це дуже важливо. Зараз на концертах у військових і в цивільних очі горять. Бо всі точно знають, що ми  не просто вистоїмо, ми обов'язково переможемо. Кожен із нас робить справу, яка наближає нашу спільну перемогу.

— Ми так само,як і раніше, ставимося відповідально до своєї роботи, — розповідає співак Дмитро Нікітін. — Але ми зблизилися, ми більше спілкуємося, більше здружилися і проводимо більше часу разом — це великий плюс. І ще допомагаємо ЗСУ, рік з концертами їздимо безкоштовно. Всі збори проходять прозоро, ми звітуємо скільки і на що йде. Ми повністю залишили російськомовний контент, почали писати пісні українською. Чим ближче до перемоги, тим люди драйвовіше нас зустрічають.

Незабаром усіх прихильників «Батальйону гарного настрою» чекає сюрприз.

18 березня у Вінницькій філармонії Олександр Теренчук з командою даватиме благодійний концерт. Мета: збір коштів на підтримку гвардії «Червона калина». Хедлайнером концерту буде співак Wellboy.

 

Читайте також:

«Ми переможемо. Тільки коли, якою ціною і з яким результатом?» Валерій Сиверчук розповів про війну

«Не можна знімати місце зльоту»: як онука вінницького сатирика керує безпілотниками

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач68

    Зі статті зрозумів, що Олександр Теренчук зібрав багато грошей по різним селам і містам. Тобто, ще раз: зібрали гроші. Гроші, які давали люди а вони зібрали. Потім вони передали/закупили чи ще щось зробили і вони вже волонтери і ніби щось роблять для війни. Але ж гроші він не зі своїх заощаджень дає. А виключно те, що передали їм люди. То навіщо потрібна ця прокладка Олександр Теренчук. Якщо люди і так можуть напряму передати гроші. Я як колишній вчитель то по можливості передаю чи на карту перекидаю своїм колишнім учням чи іншим людям, яких я знаю. Тобто напряму без посередників.

keyboard_arrow_up