Малюк, який переміг гросмейстера. Про наймолодшого віце-чемпіона України з шахів Юрія Перепелицю

Малюк, який переміг гросмейстера. Про наймолодшого віце-чемпіона України з шахів Юрія Перепелицю
Зі сріблом чемпіонату України
  • Вінничанин Юрій Перепелиця привернув до себе увагу шахової спільноти в цьому році, коли розділив 1-2 місця на чемпіонаті України зі швидкої гри серед дітей до восьми років.
  • До цього у нього були перемоги на чемпіонатах Вінниці серед дошкільнят і дітей до восьми років (зі стовідсотковим результатом).
  • А на нещодавньому меморіалі Ольховського Юра несподівано наніс поразку чемпіону України серед чоловіків, міжнародному гросмейстеру Любомиру Михальцю.

Про деталі шахової кар’єри Юрія «20 хвилинам» розповів його батько Олександр.

— Юра – середньостатична дитина. Коли ми дізналися, що в нашому районі є шаховий клуб «Романтик» (філія МДЮСШ № 6), вирішили записати його туди на тренування. До цього син грав у шахи лише декілька разів і без особливого ентузіазму. Коли ж у 5,5 років він почав ходити на гурток, із його життя місяця на два випало все, окрім «королівської» гри,  —  згадує Олександр Перепелиця.

Зокрема, тоді Юра не дивився мультфільми, не грався іграшками тощо. Через два місяці кураж дещо згас, і все повернулося до звичного стану (донині бажання вивчати шахи у Юри регулярно коливається).  

Відео дня

Допитливий хлопчик будив тата о 5.30 ранку і примушував грати у шахи. Олександр не любить рано вставати, тому в цей час був, так би мовити, в неоптимальній формі. Тому дитина подекуди перемагала, що їй особливо подобалося.

Призер наймасовішого турніру країни

Вже у п’ять років Юра Перепелиця став чемпіоном Вінниці з шахів серед дошкільнят. Грали за олімпійською системою, тобто навиліт. Юра виграв всі п’ять партій, що стало певною несподіванкою для батьків і тренера.   

В шість років Юрій Перепелиця став учасником наймасовішого шахового турніру в Україні «Золота молодь» (650 учасників), який пройшов у вінницькому «Мегамоллі». І посів призове місце в наймолодшій категорії.    

 — Юрі тоді було складно грати по дві партії у довгі шахи (із класичним контролем – авт.). Взагалі дитині сподобалося те, що одночасно змагаються сотні спортсменів. Але не можна сказати, що Юра після цього «включився» і почав більше займатися, — продовжує Олександр Перепелиця.

Коли Юрі виповнилося сім років, він був одним із фаворитів на чемпіонатах Вінниці і області серед наймолодших. Але до призових місць тоді не дотягнув.

— Ми не планували тоді вигравати чемпіонат області. Бо декілька дітей грали краще за сина. Шанси у Юри були, але гра не пішла. І результат виявився посереднім. Тоді ніхто не засмутився, адже ми мали рік у запасі і розраховували на наступний раз добре підготуватися. Водночас саме після цих змагань Юра почав більше грати і тренуватися, —  продовжує Олександр Перепелиця.

Карантин і онлайн пішли на користь  

Перепелиця – старший був ініціатором створення шахової онлайн-команди «Романтик» (при однойменному клубі), яка згодом двічі вигравала вищий дивізіон Дитячої шахової ліги України і багато разів була там призером. Ці змагання серед дітей до 16 років набули значної популярності під час карантину, недарма у них і донині одночасно змагаються близько 100 команд із різних регіонів.

Одним із лідерів онлайн-команди «Романтик», яка проводить тури Дитячої шахової ліги України щоп’ятниці, є Юрій Перепелиця.

— За рік син пропустив лише один тур Дитячої ліги України. Досвід боротьби у вищій і першій лігах, проти найсильніших юних гравців країни, приніс Юрі максимальну користь. Також він цілий рік грав у Всеукраїнській шкільній лізі. Все це допомогло йому награти певні дебюти тощо. Тобто онлайн-гра, вочевидь, пішла на користь, — продовжує тато чемпіона. 

На думку Олександра, якщо б шахи на рік не перейшли повністю в онлайн, для Юри було б набагато гірше. Адже замість цього він би боровся проти ботів, тобто комп’ютерних програм. Це набагато гірше, бо люди грають інакше.

Перемога зі стовідсотковим результатом

Наполегливі тренування дали можливість Юрі цього року впевнено виграти чемпіонат Вінниці серед дітей до восьми років - із результатом 9 очок із 9 можливих. Срібний призер відстав аж на 3 очки. Далі була перемога на чемпіонаті області серед однолітків із результатом 8,5 із 9 можливих і здобута путівка на чемпіонат України.  

 — На ці турніри Юра максимально налаштувався психологічно. Я в чомусь допомагав, але дитина й сама хотіла. Під час турніру нічого, окрім шахів, у нас не було. Жодних розважальних ігор, розмов на іншу тему, —  ділиться батько.               

Олександр Перепелиця не ховає секретів щодо домашньої роботи дитини над шахами. Юра вирішує багато задач, переважно на тактику. Переважно займається по комп’ютерним програмах (приміром, «Магнус-тренер»),  а не по книжках. Адже у них не потрібно щоразу розставляти позицію.

Здолав двох чемпіонів країни

В Одесі відбувалися одразу три чемпіонати України серед дітей до восьми років. В класичній грі Юра виступив не дуже вдало, адже у нього було мало попередньої практики «довгих шахів». До того морська, курортна атмосфера відволікала від гри.

Велика ставка була зроблена на турнір зі швидкої гри, і вона виправдалася. Юра переміг кількох фаворитів, у тому числі й чемпіона Іллю Шнейдера (Київ). Набрав 7,5 очок із 9 можливих і поділив із ним 1-2 місця. Через гірший додатковий коефіцієнт в підсумку отримав срібну нагороду.

Юрій Перепелиця сказав, що очікував стати призером України:  

— У вирішальний партії Ілля Шнейдер просто «прогавив» пішака, а далі я його «вирубив». Виграв я і у чемпіона України із класичних шахів.                  

Наступного дня, у чемпіонаті України з блискавичної гри Юра також претендував на медалі, але здав на самому фініші. Можливо, далася взнаки ейфорія від попередньої медалі.

«Скальп» володаря найвищого звання  

Незабаром у Вінниці, на престижному всеукраїнському меморіалі Анатолія Ольховського, Юрій Перепелиця посів перше місце серед дітей до 12 років. Але найбільше там запам’яталося його перемога в останньому турі – над  чемпіоном України серед чоловіків 1998 року , міжнародним гросмейстером Любомиром Михальцем (Хмельницький).

В кінці цієї партії у малюка була трохи краща позиція, але загалом нічийна. Проте у гроса залишалися секунди на роздуми, а у Юри – кілька хвилин.

Любомир Михалець, можливо, шукав певні шанси, але поступився за часом. Після поразки маестро не виглядав сильно засмученим, адже турнір у нього «не пішов».

Анкета юного чемпіона  

За шахові перемоги батьки купують Юрі іграшки. Улюблені - із серії Лего-конструкторів «Марвел».

Також Юра полюбляє грати у футбол, кататися на скейті, відвідує басейн просто неба, читає у вільний час книжки. Зараз – це «Діти капітана Гранта».  

Але шахи залишаються головним позашкільним заняттям. Улюблений дебют Юрія Перепелиці – романтичний королівський гамбіт.

Улюблений шахіст – чемпіон світу Магнус Карлсен (Норвегія).  

Улюблені фігури – хитрий кінь та міцний король, який постійно тікає від атак суперника.

Дитяча мрія – стати чемпіоном світу серед дорослих.               

Юра каже, що більше полюбляє грати онлай, аніж вживу.      

 

Читайте також:

Дев’ятиразовий чемпіон світу із гирьового спорту тренується у залі, який облаштував у власному будинку

Її вага 43 кг, а штовхає 50: про тендітну вінницьку штангістку Тетяну Вітвіцьку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up