Її вага 43 кг, а штовхає 50: про тендітну вінницьку штангістку Тетяну Вітвіцьку

Її вага 43 кг, а штовхає 50: про тендітну вінницьку штангістку Тетяну Вітвіцьку
  • 18-річна вінничанка стала віце-чемпіонкою України серед студенток.
  • Свою неабияку силу та витривалість дівчина використовує у побуті: без проблем тягає важкі сумки і з легкістю викопує картоплю.
  • Юна силачка дала поради важкоатлеткам-початківцям        

Багато-хто помилково вважає, що жіноча краса і важка атлетика – несумісні. Мовляв, штангу тягають лише жінки зі значною вагою і чоловічою фігурою. Це хибне твердження категорично спростовує 18-річна вінничанка Тетяна Вітвіцька, другокурсниця Вінницького державного педагогічного університету (ВДПУ). Юна красуня навчається на факультеті фізичного виховання та спорту.

Важить 43 кг, штовхає - 50

Тендітна вінницька важкоатлетка в цьому році нещодавно непогано виступила на чемпіонаті України серед юніорок (до 20 років). Посіла п’яте місце у найменшій ваговій категорії – до 45 кг. Наша дівчина (перед змаганнями її вага склала 43,2 кг) у ривку підняла 35-кілограмову штангу, у поштовху – 45-кілограмову.

Відео дня

Далі на Універсіаді України, яка пройшла у Кам’янці-Подільському (Хмельницька область), Тетяна Вітвіцька виборола срібну нагороду. Тоді, за її словами, це стало несподіванкою для друзів і рідних, адже для дівчини це було лише друге змагання загальнодержавного рівня. 

Юна спортсменка спроможна підіймати штангу, більшу за власну вагу.

— Мій найкращий результат у ривку – 40 кг, у поштовху – 50 кг. Це показник першого дорослого розряду. Тепер прагну виконати норматив кандидата у майстри спорту України, – каже вона.        

З легкої атлетики перейшла на важку

Родом Таня із села Буші (Ямпільський район). Згодом переїхала до Ямполя, де зараз перебуває на канікулах. Там вона відпочиває у батьків і водночас підтримує фізичну форму. Зокрема, бігає і підіймає вагу.  

У родині чемпіонки інших спортсменів немає. Батько – різноробочий, мати – домогосподарка. Тетяна Вітвіцька захопилася спортом ще у школі. В 14 років почала займатися легкою атлетикою у Ямполі. Згодом тренер Володимир Волчанський несподівано розгледів у дівчини талант саме до важкої атлетики.

—  Під його керівництвом я тренувалася майже 3,5 роки. Під час занять у мене непогано виходили вправи зі штангою. Тому серйозно зацікавила важка атлетика. Більше, ніж стрибки і біг. Хоча й у легкій атлетиці я мала успіхи. Була багаторазовою чемпіонкою району із бігу на 100 метрів, призеркою області із бігу на 400 метрів і у штовханні ядра,    – згадує Тетяна Вітвіцька.

«Жінка не повинна бути слабкою»

Серйозно дівчина почала займатися важкою атлетикою після вступу до ВДПУ. Тренується у залі Центрального міського стадіону, де діє осередок п’ятої спортшколи.  

З кожним тренуванням штанга їй подобалася все більше і більше. Наразі Тетяна наполегливо працює, щоб досягти високих результатів. Каже, що важка атлетика до душі тим, що це індивідуальний вид спорту, де все залежить тільки від тебе. Також, за словами юної штангістки, вона розвиває силу, а жінка не повинна бути слабкою.

— Дівчина має постояти за себе у разі необхідності. Хоча мені ще не доводилося використовувати свою силу для самозахисту, – додає вона.   

Наставником Тетяни Вітвіцької є тренер-викладач Вінницької міської спортшколи № 5 Петро Нагурний. Він задоволений результатами вихованки, хоча вона займається у нього лише із вересня минулого року.

Дівчина використовує корисні поради тренера, а також підказки партнерів по клубу. А ось кумирів в спорті немає.   
 — Коли я зацікавилася важкою атлетикою  у Ямполі, мала проблеми із технікою. Тоді я підіймала 25 кг у ривку та 35-40 кг у поштовху. Тренер Петро Нагурний поставив необхідну техніку і результати почали зростати. Також допомогли заняття загальнофізичною підготовкою. Регулярно виконую віджимання, присідання, тяги тощо, – наголошує вона.     

На місцевому рівні конкуренток немає 

Конкуренція у найменшій ваговій категорії на місцевому рівні практично відсутня. Разом із Тетяною тренуються і виступають старші штангістки, значно більших вагових категорій. А ось на всеукраїнському рівні у вінничанки є гідні опонентки.      
 —  На чемпіонаті Вінниці із важкої атлетики представниць моєї вагової категорії не було. А ось на чемпіонаті України вже є сильні конкурентки, особливо зі Львівщини. Спробую поборотися за перемогу на чемпіонаті країни серед студенток наступного року. Моєю головною суперницею є майстер спорту Надія Кордюкова (Кремінна, Луганська область). Випередити її буде непросто, – повідомила Тетяна Вітвіцька.

Сумки на колесах не використовує

Необізнані із важкою атлетикою дивуються, що тендітна дівчина може підняти 50-кілограмову штангу. А ось колег- спортсменів це не вражає. Водночас Тетяна інколи використовує силу і у звичайному житті.
 —  Як студентці, постійно доводиться тягати важкі сумки додому і назад. Тут заняття штангою стають у нагоді. Сумки на колесах не використовую, в цьому немає потреби! – поділилася Таня. – Наразі допомагаю батькам по господарству, із городом. Коли, приміром, викопую картоплю, завдяки фізичній підготовці не так втомлююся, як пересічна людина.      

Після завершення вишу Тетяна Вітвіцька хоче стати тренером із важкої атлетики. Планує залишитися і працювати у Вінниці, адже місто над Бугом їй подобається.      

Окрім спорту, Тетяна захоплюється малюванням. Раніше, коли було багато вільного часу, створювала картини в  різних жанрах. Хоча живопис у неї останнім часом все ж відійшов на другий план.

Поради початкуючим штангісткам

Спортсменки, які, можливо, хочуть від модного фітнесу перейти до важкоатлетичного спорту, можуть дослухатися до порад від Тетяни Вітвіцької:     

  1. Потрібно слухатися тренера і не робити все по-своєму.
  2. У важкій атлетиці потрібна поступовість.
  3. Не потрібно одразу пробувати взяти велику вагу.
  4. Не варто одразу гнатися за результатом. Він не приходить швидко.
  5. Потрібно вірити у себе, і все вийде!   

 

Читайте також: 

Чемпіонат України з велоспорту: хто отримав золото, срібло та бронзу

«Одним можна бігати, а іншим — зась». Чому для групових занять на стадіоні треба заключати договір?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Юлия Солоднюк

    Які всі злі!🙈 По перше, не обов‘язково вона 100% не буде мати дітей, навіщо ви перебільшуєте? Жінки і без фіз нагрузок часто мають проблеми. Якщо що — всиновить, якщо реально не зможе, але буде сильно хотіти. По друге, можливо вона дітей не хоче і не захоче — такого варіанта немає?

    Але я думаю, що все буде ок. Займайтесь своїм життям, а вона буде займатись своєю мрією.
  • Руслана Кравченко

    Вас і так мільярди скоро будете один одного їсти і далі про те саме. Одне в голові, плодитись і все, наче мова не про особистіть а кастрюлю. Якщо у вас нічого окрім матки немає, тоді це біда. А в неї є власне життя, не заздріть
  • Мила Товнсенд

    короче хотим мы это признавать или нет,но природу не обманишь
  • Мила Товнсенд

    я тут спросила тырнет и вот что он мне сказал++++Можно ли забеременеть профессионально занимаясь спортом
    Среди профессиональных спортсменок, а также женщин, занимающихся тяжелым физическим трудом, нередко наблюдается такое явление, как аменорея, то есть отсутствие менструации. Это происходит из-за того, что организм вынужден постоянно испытывать стрессы и кислородное голодание.

    Во-вторых, нельзя забывать и о заболеваниях, приводящих к бесплодию. Согласно медицинской статистике, среди профессиональных спортсменок существует довольно большой процент женщин, страдающих бесплодием, вызванным теми или иными болезнями. Так, высокий риск развития гинекологических заболеваний присутствует у женщин, занимающихся

    гимнастикой,
    различными видами единоборств,
    тяжелой атлетикой,
    фигурным катанием,
    некоторыми игровыми видами спорта.
    Как поднятие тяжестей влияет на репродуктивную систему
    Отдельно стоит рассмотреть такой вид физических нагрузок, как поднятие тяжестей. Необязательно заниматься тяжелой атлетикой, чтобы подвергать свой организм тяжелой нагрузке. Некоторые женщины вынуждены постоянно поднимать тяжести на работе даже при самых безобидных профессиях, например, работая в магазине и ежедневно расставляя товар на полки.

    Так, постоянно поднимая тяжести и не соблюдая технику безопасности, вы рискуете получить такое осложнение, как повышение внутрибрюшного давления. Это в свою очередь может вызвать целый ряд патологий, в том числе и гинекологических, способных в конечном итоге привести к бесплодию.

    Стоит отметить, что постоянное поднятие тяжестей и тяжелый физический труд могут стать причиной такой серьезной патологии, как выпадение матки. Подобное состояние может привести к существенным последствиям для женского организма, в том числе и к сексуальной дисфункции. Само собой, зачатие и вынашивание ребенка при данной патологии будет очень осложнено.

keyboard_arrow_up