Дві сотні веслувальників розіграли у Вінниці «Осінній приз»: вшанували пам'ять тренера Анатолія Іванова

Дві сотні веслувальників розіграли у Вінниці «Осінній приз»:  вшанували пам'ять тренера Анатолія Іванова

У перші вихідні жовтня у Вінниці по традиції вшановують пам'ять заслуженого тренера СРСР Анатолія Іванова. З цієї нагоди вчергове провели відкриті меморіальні всеукраїнські змагання із веслування на байдарках і каное «Осінній приз». Вони проходили за підтримки обласної федерації веслування, облспортуправління і відділення НОКУ. Спортсмени змагалися на базі обласної профільної спортшколи ім. Юлії Рябчинської, що біля пляжу «Спартак».  

Господарі домінували

Анатолій Іванов багато років плідно працював у Вінниці. Він виховав цілу плеяду видатних спортсменів.

– Найбільш яркою зіркою серед них є олімпійська чемпіонка Юлія Рябчинська. Вона поступила до Вінницького медичного коледжу, і лише тоді вперше сіла у байдарку. Перший тренер Анатолій Іванов довів Юлію до титулу чемпіонки СРСР, після цього вона увійшла до національної збірної. Далі виграла чемпіонати Європи, світу і Олімпійські ігри, – розповів головний суддя змагань, суддя національної категорії Володимир Бойко (Вінниця).

В змаганнях «Осінній приз» взяли участь юнаки і дівчата тих вікових груп, які в наступному році виступатимуть на чемпіонатах України. Зокрема, 2004-2005 р.н., 2006-2007 р.н., 2008-2009 р.н. Медалі окремо розігрувалися у перегонах на байдарках і каное. Кращих визначали на різних дистанціях – від 200 до 2000 метрів.  

Відео дня

До нас по традиції прибули представники Львова, Новодністровська (Чернівецька область), Хмельницького, Джулинки (Бершадський район Вінниччини) і Гайворона (Кіровоградська область). Загалом на старт виходили близько 200 веслувальників.

Командного заліку не було. Загалом було розіграно 48 комплектів нагород. Вінницькі спортсмени вибороли близько половини всіх відзнак. Далі за кількістю медалей – веслярі з Чернівецької і Кіровоградської областей.        

Джулинка «рулить»

Кандидат у майстри Андрій Пилипенко, 15-річний каноїст із Вінниці, двічі був чемпіоном України. Виграв він і «Осінній приз».   

– Тренуюся п’ять років. Записався із другом за підказкою батьків. До того ж  мені по душі водні види спорту. Спочатку було тяжко. Чемпіоном країни вперше став лише цього року. Можливо, через те, що багато моїх конкурентів пішли зі спорту. Тепер прагну взяли участь в чемпіонатах Європи і світу, – поділився Андрій Пилипенко.

Його одноліток, кандидат у майстри спорту Павло Чабан (Джулинка) є шестиразовим чемпіоном України. Тож і зараз він не залишив шансів байдарочникам.

– В Джулинці діє філія вінницької спортшколи. Там працює лише один тренер Ольга Чабан (моя мама). Займаємося на Південному Бузі – у нас він вужчий, ніж у Вінниці, – розповів Павло Чабан. – Бази нам бракує, маємо лише залізничний вагончик із човнами. Водночас веслувальники із Джулинки регулярно виграють всеукраїнські змагання. Тренуємося щодня, і досить серйозно.     

Гарні  краєвиди зачарували гостей 

Катерина Шляпнікова, 13 років, приїхала із Хмельницького. Дівчина займається веслуванням п’ятий рік, була срібною призеркою чемпіонату України. А ось у Вінниці вперше, і одразу здобула золото.  

– Тут цікаво. Подобаються краєвиди Південного Бугу і взагалі місцевість, де відбуваються змагання. А ось вінничанок серед моїх конкуренток немає, – розповіла Катерина Шляпнікова.

Вінничанин Ілля Кучер, 11 років, виграв один зі стартів у наймолодшій категорії.

– Я ще ніколи не здобував медалей, бо веслую лише півроку. Подобається займатися просто неба, на свіжому повітрі. Щоб покращувати результати, необхідно розвивати силу і зміцнювати спину. Для цього відвідую тренажерний зал, – поділився хлопчик.  

Чекаємо палацу для водних видів спорту

На змаганнях була тренер Вінницької школи вищої спортивної майстерності Світлана Сергун. Вона підготувала олімпійських призерок Анну Балабанову і Олену Череватову-Деревенко, а також діючого призера чемпіонату Європи серед молоді Дмитра Даниленка. 

– Незважаючи на прохолодну погоду, учасників багато. Вочевидь, наші надії підростають і демонструють непоганий рівень. Але проблемою залишається брак сучасного інвентарю. Переважно спортсмени ганяються на застарілих човнах, які купували ще на початку 2000-х, – каже Світлана Сергун.

Вітчизняний човен вартує від 12 до 18 тисяч гривень, а польський чи португальський – від 16 тисяч і вище. Проте всі вінницькі збірники повністю забезпечені сучасними човнами і веслами. Також в обласній споршколі ім. Ю. Рябчинської придбали конструкцію для перевезення інвентарю (причіп). Вирішена і проблема з транспортом.   

– Місцева влада придбала для школи ім. Ю. Рябчинської, а також для ШВСМ і ДЮСШ № 2 мікроавтобуси. Також чекаємо початку будівництва комплексу для водних видів спорту в районі пляжу «Спартак» (проект вже є). На цій базі мають бути душові, спортзали. Можливо, і веслувальний басейн, – коментує Світлана Сергун.

Взимку не відпочивають

Змагання «Осінній приз» завершували нинішній сезон і водночас слугували пробою сил перед наступним. Але й взимку вінницькі веслувальники не відпочиватимуть.

– Вони займатимуться бігом у манежі «Колос» та загальнофізичною підготовкою в спортзалах. Це дасть змогу краще виступати на воді навесні, – каже  Володимир Бойко.

Пан Бойко назвав минулий сезон вдалим для вінницьких веслувальників. В складі юніорської збірної України було два вінничанина – Олег Петров і Антон Жовтюк.

– Олег Петров став бронзовим призером юніорського чемпіонату Європи на байдарці-двійці в перегонах на 1000 метрів. Він же разом із Антоном Жовтюком посів третє місце на байдарці-четвірці на 500-метрівці на чемпіонаті світу. Також Антона визнали кращим спортсменом серпня на Вінниччині, – розповів Володимир Бойко. 

Де займатися?

Заняття із веслування у Вінниці відбуваються на базі обласної школи ім. Юлії Рябчинської (тел. 097-623-02-45 – тренер Володимир Бойко) і міської спортшколи № 2 (тел. 67-36-86).  

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up