Ази греко-римської боротьби юні вінничани пізнають в ігровій формі

Ази греко-римської боротьби юні вінничани пізнають в ігровій формі
  • Греко-римська боротьба — європейський вид єдиноборств, мета якого — покласти супротивника на лопатки.
  • В цьому стилі суворо заборонено захоплення нижче пояса, підніжки.
  • Детальніше про розвиток боротьби греків і римлян у Вінниці розповів заслужений тренер України Олександр Кулібаба.

Серед вихованців Олександра Кулібаби  – чемпіон світу серед юніорів і призер світових змагань серед студентів Ігор Дідик, володар Кубку світу Данило Кримов, призер світу серед молоді і фіналіст Європи серед чоловіків Костянтин Баліцький та інші відомі спортсмени.

Олександр Петрович працює у ВОДЮСШ «Колос», готує там нових чемпіонів. Він оцінив перспективи своїх нинішніх вихованців.

— Наперед загадувати складно. Адже локдауни і пандемія вносять свої корективи. Виділю фіналіста України серед дорослих Костянтина Соболевського. Він також двічі був чемпіоном країни серед молоді, — сказав Олександр Кулібаба.

Відео дня

Тренери приймають на заняття й молодшокласників.    

— Якщо є у дитини бажання займатися, приводьте її до спортзали. Можна починати вже із першого-другого класу. Хоча із найменшими дітьми доводиться дуже багато працювати, а «вихлоп» при цьому буде мінімальним, — наголошує  Олександр Кулібаба.

У Вінницькій ДЮСШ «Колосі» одразу п’ять тренерів навчають греко-римській боротьбі юнаків.

— Один із них, Олександр Коваль, працює в Могилеві-Подільському. Інші навчають молодь на нашій «колосівській» базі по вулиці Генерала Арабея,  —  додав  Олександр Кулібаба.

Поки олімпійців не підготували

Цікаво, що окрім суто боротьби, юнаки багато займаються й загальноспортивною підготовкою.

— На тренуваннях ми розвиваємо всі важливі якості та навички дітей. Намагаємося робити це в ігровій формі, що дуже важливо. Через ігри діти пізнають ази боротьби. Це добре розуміють досвідчені тренери. Є навіть книга «Ігри у спортивній боротьбі», — повідомив Олександр Кулібаба.

Греко-римська боротьба – олімпійський вид спорту. А ось серед вінницьких олімпійців борців ще не було. Втім, тренери сподіваються на це в майбутньому.

— Костянтин Баліцький раніше розглядався, як кандидат на участь в Олімпійських іграх. Але це вже історія. Ми прагнемо готувати на високому рівні корінних вінницьких борців, які з часом можуть стати чемпіонами і призерами світу, учасниками Олімпійських ігор. Мета така, зрозуміло, була і є, — пояснив  Олександр Кулібаба.

З історії види спорту

Греко-римська боротьба виникла у Стародавній Греції. Вона відігравала значну прикладну роль у фізичній підготовці воїнів. Після завоювання Греції Римом той освоїв грецьку культуру. Боротьбу у римлян використовували у поєднанні з кулачним, а в боях гладіаторів — з озброєним боєм. Після заборони гладіаторських поєдинків та Олімпійських змагань, боротьба залишалася улюбленою народною розвагою.

Наприкінці XVIII початку XIX століття в Європі почала формуватися сучасна греко-римська боротьба. Основні її положення були закладені у Франції, де боротьбою в той час особливо захоплювалися і в сільській місцевості, і в містах. В 1848 році в Парижі з'явилися перші арени, на яких виступали борці-професіонали.

Греко-римська боротьба є олімпійським видом. Була включена в програму перших Олімпійських ігор сучасності, які відбулися 1896 року в Афінах. Міжнародний олімпійський комітет дав їй офіційну назву — греко-римська боротьба. Від 1908 року включалася в програму змагань усіх літніх Олімпіад.

Де займатися? 

Тренування з греко-римської боротьби відбуваються на базі ОДЮСШ «Колос» (тел. 097-991-78-03 – Олександр Петрович Кулібаба), СК «Олімп» (тел. 073- 230-02-33 і МКДЮСШ «Вінниця» (тел. 067-759-63-64, 067-786-41-70, 097-98-109-67).

Читайте також:

Відомих вінницьких фахівців гри № 1 нагородили до 30-річчя Української асоціації футболу

Юний штовхальник ядра із Мурованих Курилівців став віце-чемпіоном Кубку області серед чоловіків

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up